Näkökulma: Tekikö FC Inter silly seasonin kovimman hankinnan? Jäljet johtavat sylttytehtaalle

© Kuva: Juha Tamminen

Kun Inter Turku tiedotti helmikuun alkupuolella Filip Valencicin hankinnasta, monet kulmakarvat nousivat ja kenties jossain sydän löi tyhjää. Kun 27-vuotias slovenialainen lähti elokuussa HJK:sta ovet paukkuen Norjaan, vain harva uskoi, että Valencicia nähtäisiin enää Veikkausliigassa.

HJK sai Valencicista ”hyvän korvauksen”, mutta menetti samalla armoitetun maalintekijän. Veikkausliigassa Klubi ei hävinnyt Valencicin lähdön jälkeen kertaakaan, mutta kenties taiturin oveluudelle olisi ollut käyttöä europeleissä BATE:a ja Olimpija Ljubljanaa vastaan. Näistä peleistä sloveeni oli kuitenkin jo hyllytetty.

Viime kausi oli Valencicin osalta surullinen, mutta muistellaanpa kautta 2017. Tuolloin mies takoi häntäpään PS Kemille kahdeksan maalia ja loppukauden aikana HJK:lle seitsemän. Kun maalisyöttöjä syntyi kahdessa joukkueessa yhteensä 12, oli Valencic upeasti suoraan mukana peräti 27 maalissa. Ei mikään ihme, että mies valittiin kauden päätteeksi Veikkausliigan parhaaksi pelaajaksi.

Kaudella 2018 soppa alkoi kiehua jo huhtikuun lopussa. Valencic otti puoliajalla yhteen HJK-luotsi Mika Lehkosuon kanssa ja kieltäytyi palaamasta kentälle toisella jaksolla. Alkoi välirikko, jota ei enää tulevina kuukausina korjattu.

Muutamia viikkoja myöhemmin Valencic vieraili Ilta-Sanomien Pallokerhon haastattelussa, ja puhui avoimesti tilanteesta. Sloveenitähti myönsi käyttäytyneensä epäammattimaisesti ja pyytäneensä pelikavereiltaan jälkikäteen anteeksi. Hän tunnusti, etteivät kemiat kohtaa joukkueen jokaisen jäsenen kanssa, ja tyytyi kritisoimaan Lehkosuota lähinnä epäsuorasti.

Rooli kuitenkin pieneni pikkuhiljaa, Valencic teki Klubille enää kaksi veikkausliigamaalia ja lähtökuoppa oli kaivettu. Klubi-fanien enemmistö totesi, ettei miestä tule ikävä, mutta ensi kausi voi silti saada katumapäälle.

Riveiron kanssa kemiat aina kunnossa?

Hyvin mielenkiintoinen aspekti Valencicin Inter-siirrossa on se, että Interiä valmentaa HJK:n viime kauden kakkoskoutsi José Riveiro. Valencic lähti HJK:sta ongelmapelaajan leima otsassaan, mutta ilmeisesti miehen luonne ei espanjalaisluotsille ole minkäänlaista pelkoa aiheuttava seikka. Riveiro tietää, mitä saa, ja uskoo osaavansa käsitellä hyökkääjää. Tähän ei ilmeisesti pystynyt Mika Lehkosuo, jonka valmennustyyli lienee ollut taiteilijatyypille liian vaativa ja pelitapa liian kurinalainen. Joudutaanko sitä vielä Helsingissä jossittelemaan?

– Riveiro oli apuvalmentajani edellisessä seurassani, mutta nyt hän on päävalmentajani, joten luonnollisesti jotkut asiat ovat muuttuneet. Odotan, että hän yrittää saada maksimin irti joka pelaajasta, koska minusta hän on loistava motivoija. Hän tekee myös todella paljon töitä joukkueen eteen ja pelaajina arvostamme sitä, Valencic kehaisi esimiestään Veikkausliigan kotisivuilla julkaistussa haastattelussa.

– Hän yrittää tehdä työmme helpommaksi. Loppujen lopuksi me – pelaajat – olemme kentällä, ja siihen hän ei voi aina vaikuttaa. Mutta niihin asioihin mihin hän pystyy, hän tekee sen hienolla tavalla.

Ei Inter-leirissäkään varmaan täysin huolta vailla olla. Moni odottaa jo innolla Valencicin ja vähintään yhtä tulisieluisen Inter-kapteenin Timo Furuholmin tulevia nokkapokkia. Interissä kuitenkin ilmiselvästi uskotaan, että pokka pitää molemmilla ja Valencicin hyöty-haittasuhde kääntyy ylivoimaisesti hyödyn puolelle.

Interin Mikko Kuningas ehti jo ylistää Valencicin taitoja haastattelussa.

– Minulla ei ollut aiempaa käsitystä hänestä ihmisenä kentän ulkopuolella. En olisi uskonut, että noin hyvä pelaaja on luonteeltaan noin nöyrä ja jalat maassa kulkeva tyyppi. Senkin puolesta hän on joukkueeseemme loistava lisä, Kuningas kehui.

Ei uutta joukkuekaveria tietysti kannattaisikaan julkisesti lytätä heti kättelyssä, mutta epäilemättä lausunto oli Turun sinimustan kansanosan mieleen. Vieläkin vankempi näyttö Valencicin hankinnan onnistumisesta on se, että mies on tällä hetkellä kolmella maalillaan Suomen Cupin maalitilaston jaetulla ykköspaikalla.

Kolmeen maaliin on pystynyt myös neljä Ykkösen pelaajaa sekä kolme pelaajaa Veikkausliigasta. Huomionarvoista kuitenkin oman sarjatason pelaajiin verratessa on, että muut kolme Veikkausliiga-pelaajaa (SJK:n Jeremiah Streng, Ilveksen Ilari Mettälä ja VPS:n Steven Morrissey) ovat tehneet maalinsa viidessä pelissä, kun Valencicilla pelejä on pelattuna kaksi. Valencicin valmius on ollut siinäkin mielessä hämmästyttävää, että hän pelasi Norjaan siirtymisensä jälkeen pääasiassa maan kolmannella sarjatasolla reservijoukkueessa.

Inter on pyrkinyt rakentamaan uuden kauden joukkuettaan maltillisen järkevästi, ja nimihankinnat ovat olleet vähissä. Filip Valencic sellainen kuitenkin ehdottomasti on. Taloudellisesti siirto sopi linjaan, sillä Valencic tuli Turkuun lainapestillä.

Pelillisten taitojen puolesta Valencic on ehdottomasti sarjan tähtikaartia, joten onnistuminen on pääasiassa kiinni siitä, pysyvätkö sukset koko kauden suorina niin pukukopissa kuin kentälläkin, ja löytääkö Riveiro pelitavan, jossa virtuoosista saadaan paras mahdollinen irti. Ensimmäiset ennusmerkit ovat joka tapauksessa erinomaiset hyvät.

Valencicin onnistumisia Inter totisesti tarvitseekin, sillä joukkueen hyökkäyspeli oli viime kaudella ajoittain hyvin hampaatonta. Jos yhteinen sävel toisen entisen maalikuninkaan Timo Furuholmin kanssa löytyy, voi jälki olla tuhoisaa.

Seuraavan kerran Valencic lienee tositoimissa huomenna lauantaina, kun Inter vierailee Suomen Cupin lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan Hongan vieraana. Kello 14 alkavaa ottelua voi seurata Ruutu-palvelusta.

Heikki Kuparinen