Nyt puuttui verottajakin peliin – Neymarin PSG-siirrossa monta selvittämätöntä seikkaa

© Kuva: Getty Images
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Brassitähti Neymar siirtyi Barcelonasta Paris Saint-Germainiin jo lähes kaksi vuotta sitten, mutta yhä edelleen kulissien takana riidellään rahasta. Onko Neymar velkaa Barcelonalle vai Barcelona Neymarille? Soppaa ei ole saatu vieläkään sovittua, ja uutena hämmentäjänä mukaan hyppäsi verokarhu. Saagan tuoreimmista käänteistä kertoo espanjalaislehti El Mundo.

Lehden tietojen mukaan Espanjan verottaja on avannut tutkinnan koskien Neymarin vuonna 2017 saamaa allekirjoitusbonusta sekä ensimmäisen PSG-syksyn palkkaa. Veroviranomaisten karuselliin hyppääminen tuli yllätyksenä, sillä samaan aikaan oikeudessa on pureskeltu Neymarin ja Barcelonan välistä kiistatilannetta.

Nyt verottaja on kuitenkin pyytänyt saada haltuunsa dokumentit sekä Barcelonan kanssa tehtyä jatkosopimusta (vuonna 2017) että PSG-sopimusta koskien. Verottaja jätti pyyntönsä 22. helmikuuta.

Neymarin allekirjoitusbonus oli lehden tietojen mukaan bruttona 64,4 miljoonaa euroa. Hänen Barca-sopimuksensa ulosostohinta puolestaan oli 222 miljoonaa euroa.

Neymar asui vuonna 2017 Espanjassa yli puolet vuodesta eli yli 183 vuorokautta. Siksi hän on velvoitettu maksamaan verot kaikista sen vuoden tuloistaan – niin Barcelonasta kuin PSG:stä saamistaan – sen vuoden verotusmaahansa Espanjaan.

Pakka on kuitenkin yhä pahasti sekaisin, sillä Barcelonan ja Neymarin välinen sopimuskiista on kaikkea muuta kuin selvä. Barcelona maksoi Neymarille sovitusta jatkosopimuksen allekirjoitusbonuksesta 23,7 miljoonaa euroa ennen tämän lähtöä PSG:hen, toivoen tämän taipuvan siten jäämään Kataloniaan.

Seuraavia eriä Barca kieltäytyi kategorisesta maksamasta. Sen sijaan Barcelona vaatii Neymaria maksamaan takaisin maksetun bonuksen korkoineen, ja lisää summaan sakon kärsityistä vahingoista. Barcelona perää Neymarilta yhteensä 75 miljoonaa euroa.

Neymar puolestaan vaatii vastavuoroisesti Barcelonalta saamatta olevia allekirjoitusbonuksiaan – korkojen kera luonnollisesti. Oikeuslaitos käsittelee asiaa 21.3.

Erikoinen seikka prosessissa on se, millaisina PSG toimitti veroviranomaisille Neymarin kanssa tehdyn pelaajasopimuksen. Sopimuksesta on nimittäin sutattu lukukelvottomiksi Neymarin saamat palkkasummat – luottamuksellisuuteen viitaten. Verottaja tulee kuitenkin kaikella todennäköisyydellä vaatimaan PSG:tä toimittamaan sopimuspaperit kokonaan lukukelpoisina – siten, että myös summat ovat luettavissa.

Huhujen mukaan Neymar ansaitsee Pariisissa noin 40 miljoonan euron vuosipalkkaa, jalkapallomaailman toiseksi mittavinta liksaa Lionel Messin jälkeen. Sopimuspaperista ei kuitenkaan voitu saada tälle vahvistusta.

Riita juontaa juurensa elokuuhun 2017, kun Barcelona kieltäytyi maksamasta allekirjoitusbonuksen toista maksuerää. Puheenjohtaja Josep Maria Bartomeun mukaan sopimus ei ollut enää pätevä Neymarin lähdettyä seurasta. Barcelona vetoaa siihen, että Neymarin uusi sopimus ulottui vuoteen 2021, ja pelaaja jätti yksipuolisesti sopimusvelvoitteensa täyttämättä.

Neymarin mahdollisesta paluusta Barcelonaan on pidetty yllä sitkeitä huhuja. Paluuseen on kuitenkin vaikea uskoa niin pitkään, kuin pelaaja ja seura riitelevät miljoonista lakimiesten välityksellä.

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS