Suomen Cupin karsintavaihe on nyt pelattu. Viimeisen jatkopaikan lunasti IFK Mariehamn, joka voitti sunnuntai-iltana HIFK:n maalein 3-0. Samalla IFK sysäsi HJK:n ulos 16 parhaan joukosta (lue lisää).

HJK on 13 mestaruudellaan Suomen Cupin historian menestyksekkäin joukkue. Tällä vuosikymmenellä se on ollut cupin loppuottelussa kuusi kertaa – viimeksi viime vuonna – ja voittanut kilpailun kolmesti. Se, ettei HJK päässyt tällä kertaa edes 16 parhaan joukkoon, on jättiyllätys.

HJK:n paikalliskilpailija HIFK:lta moni ei välttämättä kovin suuria alkavalta veikkausliigakaudelta odota, mutta silti 0 pistettä viidestä pelistä on surkea suoritus. Helsinkiläisten lisäksi Veikkausliigan joukkueista neljännesvälierien ulkopuolelle jäivät isolla pelaajabudjetilla operoivat SJK ja KuPS, viime kauden pronssijoukkue. Isoja yllätyksiä nekin.

Ilmari Kallius

@Icallius
NO NIIN. Ehkä ne Suomen ”rikkaimmat seurat” eli Klubi, sjk & Kups kaikki ulkona cupista. Eipä siinä. Saapahan pelata kunnon harjoituspelejä ja testata pelaajia. #RESPECT #SuomenCup #HJK

HJK sai viidestä ottelustaan kaikkiaan seitsemän pistettä. HIFK ja FC Lahti kaatuivat, mutta Klubin kohtaloksi koituivat tappio FC Interille sekä suorastaan nolo sulaminen Honkaa vastaan ottelun lopussa.

Twitterissä onkin irvailtu sille, että kuulopuheiden mukaan HJK:n kapteeni Rafinha huusi Turussa katsomoon, että Interille vielä kestikin hävitä, kun lohkosta neljä meni kuitenkin jatkoon. Kiistattomasta faktasta tässä huutelussa ei puhuta, mutta joku voisi epäilemättä ajatella, että ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Vieläkin pahemmin nuolaistiin ennen kuin tipahti Porissa, Musan Salamien leirissä. Kun MuSa kukisti toiseksi viimeisessä ottelussaan 16.2. Hakan, seuran uutisoinnissa juhlittiin jatkopaikan olevan jo varma. MuSa:n ennenaikaista ilakointia voi tosin lieventää sillä, että myös Suomen Cupin virallisella Twitter-tilillä tiedotettiin porilaisten olevan jo varmoja jatkajia ennen päätösviikonloppua. Twiitti tosin poistettiin ja vaihdettiin uuteen, kun huomautin twiitin lähettänyttä tahoa asiasta.

Lauantaina MuSa nimittäin hävisi AC Oululle maalein 0-4, ja lipsautti lähes varman jatkopaikan käsistään. Kolmen maalin tappiokin olisi MuSa:lle jatkoon riittänyt. Nyt tästä Ykkösen alkulohkosta jatkoivat AC Oulu ja Haka. Muut Ykkösen joukkueet neljännesvälierissä ovat KTP ja TPV.

Musan Salama

@MusanSalama
Matka jatkuu, jatkopaikka ✅

Olihan hieno ilta eilen Karhuhallissa kärkikamppailun merkeissä. Iso kiitos vielä paikalle tulleelle yleisölle!

2.3 jatketaan @ACOulu'n vieraana!

Koko galleria 👇
urheilupori.com/galleria.asp?g…

#MusanSalama #HalaMuSa
#SuomenCup #Ykkönen
📸 @urheilusuomi

Lauantaina ratkottiin lisäksi myös Kakkosen cupin finalistit ja kaksi Suomen Cupiin pääsevää joukkuetta. Helsinkiläisedustustakin cupissa yhä on, sillä Gnistan haki Joensuusta JIPPO:n vieraana 2-1 -voiton. Toisen jatkopaikan nappasi oululainen Hercules, joka voitti Kaarinan Pojat rankkarikisan jälkeen. KaaPo johti ottelua jo 2-0, mutta Hercules nousi tasoihin ja pilkkujen jälkeen myös jatkoon.

Suomen Cupin neljännesvälierät arvotaan maanantaina 4.3. kello 13. Arvontaa voi seurata suorana Ruudusta tai ISTV:ltä.

Kaikki kahdeksan Veikkausliigan joukkuetta ovat yhdessä arvontakorissa ja kahdeksan alempisarjalaista toisessa. Alempisarjalainen saa neljännesvälierissä automaattisen kotiedun.

Tässä kaikki Suomen Cupin 16 jatkajaa:

Veikkausliiga: Honka, Inter Turku, FC Lahti, IFK Mariehamn, Ilves, VPS, KPV ja RoPS
Ykkönen: AC Oulu, Haka, KTP ja TPV
Kakkonen: Hercules ja Gnistan
Regions Cup: VJS ja FC Kiisto

Neljännesvälierät pelataan 15.-17.3. Puolivälierät ovat edessä 30.-31.3., ja niiden parit arvotaan erillisessä arvonnassa. Välierät pelataan 16.5. ja loppuottelu kesäkuun puolivälissä.

Suomen Cupin voittaja saa paikan Eurooppa-liigan karsintoihin kaudella 2020-2021. Mikäli cup-voittaja sijoittuu myös Veikkausliigassa kolmen parhaan joukkoon, menee paikka Veikkausliigan neloselle.