RoPS-ennakko 2019: Maan paras junnuhautomo jauhaa nyt keskiyötä myöten – salama ei iske kahdesti samaan paikkaan

© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

Viime kausi

Rovaniemen Palloseuran kaudesta 2018 piti tulla vaikea. Loistavaa työtä tehnyt Juha Malinen oli lähtenyt Palloliiton leipiin ja tilalle tuli nuori ja kokematon Toni Koskela. Valmiit tähdetkin olivat vähissä. Me SuomiFutiksen toimituksessakin nostamme käden ylös virheen merkiksi. Veikkasimme nimittäin RoPS:ia viime kaudella sijalle 10.

Toni Koskela osoitti nopeasti, että seurajohto oli tehnyt hänessä oikean valinnan. RoPS avasi kauden räväkästi viiden pelin voittoputkella ja päästi ensimmäisen maalinsa vasta seitsemännessä ottelussaan. Kauden alusta 616 minuuttia kestänyt nollaputki oli Veikkausliigan uusi komea ennätys, ja ylivoimainen sellainen.

Loistavan alun jälkeen etelämpänä alettiin odotella RoPS:n romahdusta tai vähintäänkin hyytymistä, mutta kas kummaa, sellaista ei ikinä tapahtunut. RoPS käväisi heikoimmillaankin sarjataulukossa vain kolmossijalla, mutta porhalsi lähes koko kauden kakkosena, vain HJK edellään.

RoPS:n kauden pisin tappioputki jäi kahden ottelun mittaiseksi (kaksi kertaa), ja pisteitä ropisi tasaiseen tahtiin. Ainoastaan Inter ja HJK jäivät rovaniemeläisiltä kauden aikana kellistämättä, mutta niitäkään vastaan se ei tyystin pisteittä jäänyt.

Loukkaantumisiakin RoPS koki yli oman tarpeen, mutta aina löytyi uusia valmiita vastuunkantajia. Ei peli aina ollut täydellistä eikä välttämättä kaunistakaan, mutta tulosta tuli. Lopulta RoPS:n seurahistorian neljäs mitalisija ja toinen hopea varmistui neljän pisteen erolla sarjakolmoseen KuPS:iin. Pistemäärä 62 oli seuran uusi ennätys. Näin Rovaniemellä pelataan myös europelejä taas kolmen vuoden tauon jälkeen.

Antonio Reguero, viime kaudella 17 nollapeliä. Kuva: Juha Tamminen.

RoPS:n ehdoton tukipilari oli mainio maalivahti, kauden jokaisen peliminuutin pelannut Antonio Reguero. Walter Viitalan nollapeliennätystä (lopulta turhaan) hätyytellyt espanjalainen valittiin kauden päätteeksi Veikkausliigan parhaaksi maalivahdiksi. Regueron edessä hyvää työtä teki Taye Taiwon aina taatun tyylikkäästi johtama nuori puolustuslinja, josta Leo Väisänen värvättiin jo kesällä hollantilaiseen Den Boschiin.

Varsinaisen läpilyönnin teki myös HJK-laina Lassi Lappalainen, jolle kirjattiin muistoksi kaudesta kahdeksan maalia ja kuusi maalisyöttöä. 20-vuotias Lappalainen palasi täksi kaudeksi Helsinkiin, ja nousi hyvän RoPS-vuoden ansiosta myös A-maajoukkueeseen. Väkevän sesongin pelasi myös Lappalaisen ikätoveri Lucas Lingman.

Suomen Cup jätti RoPS:n kauteen ainoan tahran, sillä siinä se ei selvinnyt edes alkulohkostaan jatkoon.

Valmennus

Vuosi sitten Toni Koskelaa vielä epäiltiin, mutta ei epäillä enää. Hopeamitalit debyyttikaudella Veikkausliigassa eivät jättäneet ketään kylmäksi.

36-vuotias Koskela on edelleen sarjan nuorin valmentaja. Ties mihin helsinkiläislähtöinen ex-pelaaja vielä yltää. Aiemmin eri tehtävissä HJK-organisaatiossa valmentanut Koskela oli RoPS:lta melkoinen yllätysvalinta, mutta puheenjohtaja Risto Niva selvästi tiesi, mitä teki. Koskela on ollut RoPS:lle painonsa arvoinen kultaa.

Pallonhallintapelin nimeen vannova Koskela on saanut joukkueen puhaltamaan yhteen hiileen vähintään yhtä hyvin kuin edeltäjänsä Juha Malinen. Rovaniemeläisten talkoohenki ulottuu läpi seuran kannattajista aina pelaajiin saakka. Taistelutahdosta RoPS:n pistesaalistus ei jäänyt kertaakaan viime kaudella kiinni. Parhaita esimerkkejä rautaisesta itseluottamuksesta nähtiin vaikkapa huhtikuun Kuopion vierailulla, kun Juho Hyvärinen ampui vieraiden 1-0 -voittomaalin komeasti ottelun lisäajalla.

Toni Koskela valittiin Veikkausliigan viime kauden parhaaksi valmentajaksi. Kuva: Juha Tamminen.

Sama taistelutahto ei ole talven aikana kadonnut minnekään, vaan myös Suomen Cupin lohkovaiheen päätöskierroksella KuPS sai kokea karvaasti, miten painokkaasti sininen sydän sykkii. Nyt lisäajan voittomaalista vastasi vasta 17-vuotias Sampo Ala. RoPS pudotuspeleihin, KuPS katsomoon.

Mielenkiintoista RoPS:n pelaamisessa on myös sen vahva erikoistilanneosaaminen. RoPS:lla ei ole Veikkausliigan eturivin pelintekijöitä eikä sarjan kuumimpia maalipyssyjä, joten erikoistilannemaalit ovat sille hyvin arvokkaita. Kuvioita laatii pääasiassa 40-vuotias kakkosvalmentaja Pasi Tuutti, ja RoPS onkin tehnyt Suomen Cupissa lyhyistä kulmapotkuista jo ainakin kolme maalia.

RoPS ei houkuttele pelaajia napapiirille isolla rahalla, vaan sen sijaan tarjolla on nuorille lupauksille aidosti suurta vastuuta. Sekä Malinen että Koskela ovat erinomaisia nuorten pelaajien jalostajia, ja Rovaniemellä tehdyn työn hedelmistä nauttii myös Suomen A-maajoukkue. Läpimurtoja on nähty joka kausi, ja se jos mikä kannustaa muitakin nuoria hakemaan Lapista vauhtia.

Arvio

Sija: 6

RoPS:n pelaajarunko pysyi tällä kertaa suhteellisen hyvin kasassa ja pelaajahankinnat vaikuttavat ainakin paperilla kaikin puolin onnistuneilta. Mitä todennäköisimmin Lapissa pelataan siis tälläkin kaudella hyvistä sijoituksista.

Leveyttä joukkueessa ei silti ylettömästi ole, ja kaiken lisäksi joukkueen kokoaminen venyi verrattain myöhään. Uusia pelaajia on tullut joukkueeseen sisään vielä maaliskuussakin, ja sitkeät viisumi- ja oleskelulupavaikeudet mutkistivat pahemman kerran RoPS:n haluamien ghanalaispelaajien maahan saapumista. Työtä kolmen ghanalaisen saapumisen eteen on tehty kuukausia, mutta vielä aivan kauden kynnyksellä asia oli edelleen auki. Toimitusjohtaja Risto Nivan mukaan vahvistusten hankkiminen saattaa jopa kariutua kokonaan, tai vaihtoehtoisesti lykkääntyä heinäkuulle (lue lisää).

Suomen Cupissa peli olikin vielä kaukana viime kauden loistokkuudesta. Eikä ihme, sillä rovaniemeläisten harjoituksissa huhki talven aikana usein vain kymmenkunta pelaajaa.

Valmistautumista on haitannut myös Rovaniemen alimittainen halli. Kun ilmastokaan ei napapiirillä salli ulkona pelaamista helmi-maaliskuussa, pelasi RoPS Suomen Cupin kotiotteluitaan kajaanilaisessa hallissa. Siinä, missä muut sarjan kärkiseurat leireilivät maaliskuussa Turkissa tai Espanjassa, piti RoPS etelän leirinsä Kainuussa. Ulkokentällä joukkue pelasi ensimmäisen kerran cupin neljännesvälierissä Valkeakoskella.

Muut joukkueet tuntevat tällä kertaa paremmin Koskelan harjoittaman pelitavan. Monet avainpelaajat ovat olleet talven aikana toipilaina, joten peli voi olla kauden alussa vielä kaukana valmiista. Ennen toukokuun loppua Rovaniemellä vierailevat sarjan kärkipäähän povatut Honka, KuPS, Ilves ja HJK, joten näistä otteluista olisi kuitenkin pisteitä syytä napsia, jottei kärki karkaa.

Viime kaudella RoPS juhli harva se päivä, mutta tällä kaudella voi olla vähän haastavampaa. Kuva: Juha Tamminen.

RoPS sai viime kaudella pisteitä välillä vähän ”onnekkaastikin”, pelitapahtumien vastaisesti, mutta jatkuuko ylisuorittaminen edelleen? Lassi Lappalaisen tehot pitäisi jonkun pystyä myös paikkaamaan.

RoPS:n pitäisi kyetä helposti tarraamaan ylemmän loppusarjan paikkaan, mutta mitalisija voi olla tällä kaudella kiven takana. Syy ei ole välttämättä siinä, että sen oma taso putoaisi, mutta viime kaudella taakse jääneistä joukkueista ainakin Honka, Ilves ja Inter vaikuttavat vain vahvistuneen. Lisäksi alkukauden aikana peli voi olla vielä kaukana valmiista.

Tärkein pelaaja – Antonio Reguero

Antonio Reguero kuuluu sarjan parhaimpiin maalivahteihin. Kuva: Juha Tamminen.

Real Madridin kasvatti aloittaa Rovaniemellä jo neljännen kautensa. Espanjassa Reguero pelasi lähinnä kolmannella sarjatasolla ja Suomeen hän päätyi Skotlannin kautta. Reguero otti RoPS:ssa välittömästi ison vastuun menestyksestä, mutta viime kausi oli 17 nollapeleineen jo todellinen täysosuma.

36-vuotias Reguero loukkaantui harjoitusottelussa tammikuun puolivälissä, mutta hänen on uumoiltu toipuvan pelikuntoon juuri sarjakauden alun kieppeille. Varmuuden vuoksi RoPS hommasi tuuraajaksi makedonialaisen Damjan Siskovskin, jonka sopimus ulottuu heinäkuun puoliväliin. Viime kaudella FC Lahdessa pelannut Siskovski on hänkin pätevä maalivahti, mutta mikäli Reguero pääsee nopeasti täyteen tikkiin, on espanjalaista vaikea maalin suulta syrjäyttää. Viime kaudella Reguero pelasi joukkueensa kaikki peliminuutit.

Läpimurtopelaaja – Kalle Katz

RoPS:ssa on käynyt hakemassa buustia uralleen monen monta HJK-lainaa ja nuorta lupausta. Puolustuspään talenteista viime kaudella Rovaniemeltä jatkoi matkaansa Eurooppaan Leo Väisänen, jonka saappaisiin istutetaan nyt 19-vuotiasta Kalle Katzia.

Viime kaudella Katz pelasi Ykköstä Klubi 04:n riveissä ja pääsi HJK:n paidassa hakemaan myös ottelun verran tuntumaa Veikkausliigasta. Tällä kaudella Katzille on tarjolla pääsarjaminuutteja jo reilusti enemmän. Toni Koskela tuntee 184-senttisen Katzin hyvin jo Klubi 04:stä. Mikäli läpimurto tapahtuu, voi Katz mahtua hyvinkin ensi vuonna HJK:nkin suunnitelmiin. Pikkuhuuhkajiin hän loikkasi jo maaliskuussa.

Väitteet

 • Rovaniemellä 29.6. pelattava Midnight Special tulee herättämään kansainvälistä huomiota ympäri Eurooppaa, valtalehtiä myöten.
 • RoPS:n Twitter-tili jatkaa hervotonta tykitystään koko kauden ajan – myös englanniksi – ja liki kaksinkertaistaa seuraajamääränsä kauden aikana (nyt seuraajia noin 6 000)
 • Joku RoPS:n nuorista saattaa lähteä ulkomaille jo kesken kauden. Lainamies Timo Stavitski on sen sijaan Ligue 1 -uransa jo tehnyt (410 minuuttia 10 pelissä), sillä omistava seura Caen on putoamassa Ranskan pääsarjasta. Juuri sarjatason vaihtuminen antaneekin pikakiiturille uuden tilaisuuden Caenissa.

Rovaniemellä on osoitettu, että some-touhut hallitaan. Kieli poskessa, hymy huulilla, ja aina ajan henkeen sopivasti. Veikkausliigaseuran urheilullisesti ja taloudellisesti menestyksekäs pyörittäminen ei ole aina helppoa, mutta napapiirillä tiedetään, että luovuus ja innovatiivisuus ovat tärkeitä voimavaroja. Parhaimmillaan siitä kiittää myös seuran kassa.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1makedoniaDamjan SiskovskiMVMaalivahti18.3.1995
12suomiJuhani KangasMVMaalivahti27.4.1998
25espanjaAntonio Reguero (C)MVMaalivahti4.7.1982
30suomiJimi VaaralaMVMaalivahti21.9.2000
80ranskaMohamadou SissokoKPToppari8.8.1988
5suomiKalla KatzKPToppari4.1.2000
6suomiAtte SihvonenKPToppari18.2.1996
3nigeriaTaye TaiwoVPVasen laitapuolustaja16.4.1985
2suomiHenrik ÖlanderVPVasen laitapuolustaja29.10.1997
20suomiJuho HyvärinenOPOikea laitapuolustaja27.3.2000
26suomiEerik KantolaOPOikea laitapuolustaja9.3.2000
8espanjaSergio LlamasKKKeskikentän keskusta6.3.1993
10suomiLucas LingmanKKKeskikentän keskusta25.1.1998
14suomiEetu MuinonenKKKeskikentän keskusta5.4.1986
22suomiRasmus DegermanKKKeskikentän keskusta23.4.2001
18suomiVeka PyynyOKKKeskikentän oikea laita4.1.2000
33brasiliaAgnaldoHKKHyökkäävä keskikenttä11.3.1994
24suomiTommi JänttiHKKHyökkäävä keskikenttä7.3.2000
7suomiTimo StavitskiOHOikea laitahyökkääjä17.7.1999
34hollantiTarik KadaOHOikea laitahyökkääjä26.5.1996
87suomiAleksandr KokkoKHKeskushyökkääjä4.6.1987
17suomiSampo AlaKHKeskushyökkääjä18.1.2002
19suomiJarkko LuiroKHKeskushyökkääjä22.3.1998
21suomiMatias TamminenKHKeskushyökkääjä21.11.2001
23suomiNiklas JokelainenKHKeskushyökkääjä30.3.2000

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Tarik Kada, 22, ilman seuraa

Marokossa syntynyt Hollannin entinen nuorisomaajoukkueen laituri sai sopimuksen RoPS:iin testijakson jälkeen. Kada pystyy pelaamaan molemmilla laidoilla ja luultavasti häneltä odotetaankin Lassi Lappalaisen tontin paikkaamista. RoPS on elänyt viime vuosina liukkaista ja keskityskykyisistä laitureistaan, ja Heerenveen-kasvatti näyttäisi sopivan kuvioon. Kada on myös maaliahne laukoja, joka leikkaa mielellään keskelle.

 • Sergio Llamas, 25, ilman seuraa

La Liga -seura Alavésin kasvatti siirtyi nyt ensi kertaa urallaan Espanjan ulkopuolelle. Keskikentän keskustan pelaaja on tehnyt vaikutuksen valmistavissa otteluissa. Llamasilla oli aiemmin virityksiä myös Japanin suuntaan, mutta siirto kaatui kaiketi byrokratiaongelmiin. RoPS:n onneksi?

 • Timo Stavitski, 19, SM Caen (Ranska), lainalla

RoPS:n kauden 2017 läpimurtopelaaja siirtyi Caeniin isolla kohulla ja isolla rahalla, kun RoPS kuittasi Barcelonaakin kiinnostaneesta pikakiiturista tiettävästi peräti 600 000 euron korvauksen. Nyt Stavitski palaa Rovaniemelle muutamaa Ligue 1 -ottelua rikkaampana, puolen kauden sopimuksella. Tauko pelihommista on kuitenkin ollut pitkä, sillä viime syksyn lainapesti kroatialaiseen Osijekiin kostautui täydelliseksi fiaskoksi. Ura uhkaakin polkea paikallaan, ellei sitten Stavitski pääse napapiirillä taas tuttuun vauhtiin – kirjaimellisesti.

 • Agnaldo, 24, Molde FF (Norja)

Brasilialainen keskikenttäpelaaja pelasi jo viime kaudella RoPS:ssa lainalla Moldesta, ja kuului joukkueen syyskauden selkeään parhaimmistoon. RoPS halusi miehen ehdottomasti takaisin, ja onnistuikin hankkeessaan. Selkeä profiilipelaaja.

 • Mohamadou Sissoko, 30, Karabükspor (Turkki)

190-senttinen ranskalaistoppari on nähnyt urallaan muun muassa Skotlannin ja Kreikan kovatasoiset pääsarjat. Ura on kääntymässä ehtoopuolelle, mutta onpa samaa sanottu kolme vuotta vanhemmasta Taye Taiwostakin, ja niinpä vain hymyilevä nigerialainen on edelleen Veikkausliigan ehdotonta eliittiä. Sissokollakin on rahkeita tähtikaartiin – näin Rovaniemellä ainakin toivotaan.

 • Niklas Jokelainen, 18, Ilves

Stoken akatemiastakin kokemusta hakenut kärkimies on kuulunut kaikkien ikäkausimaajoukkueidensa runkomiehiin. Ilveksessä onnistumiset jäivät vähiin, mutta RoPS:ssa tarjolla on iso tontti Simo Roihan vaihdettua maisemaa. Jopa ykköshyökkääjän asema napattavissa, varsinkin Aleksandr Kokon loukkaantumisherkkyys huomioiden. Suomen Cup -ottelut lupaavat hyvää.

 • Atte Sihvonen, 22, EIF
 • Henrik Ölander, 21, PS Kemi
 • Kalle Katz, 19, HJK, lainalla
 • Tommi Jäntti, 18, Klubi 04
 • Damjan Siskovski, 23, FC Lahti
 • Matias Tamminen, 17, FC KTP
 

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Lassi Lappalainen, 19, HJK
 • Erfan Zeneli, 32, ilman seuraa
 • Jems Geffrard, 23, ilman seuraa
 • Giorgi Gorozia, 23, ilman seuraa
 • Antti Okkonen, 36, lopetti
 • Fugo Segawa, 21, AC Oulu
 • Lassi Järvenpää, 22, IFK Mariehamn
 • Simo Roiha, 28, KPV
 • Vahid Hambo, 24, Astra Giurgiu (Romania)
 • Juuso Hämäläinen, 26, FC Inter

Ihanneavaus

RoPS-uutiset

RoPS ja pitkäaikainen luottopelaaja jatkosopimukseen

Rovaniemen Palloseura ja keskikenttäpelaaja Eetu Muinonen ovat solmineet kautta 2020 koskevan jatkosopimuksen. Muinonen, 33, aloittaa näin ollen seitsemännen kautensa RoPS:n paidassa. Hän on urallaan edustanut...

LK: RoPS leikkaa rajusti pelaajabudjettiaan – ”Moni aiempi valmentaja olisi paskonut housuihinsa”

RoPS oli kaudella 2018 Veikkausliigassa melkoinen ilopilleri ja ylsikin aina hopeamitaleille asti. Viime kausi menikin pahasti alavireisenä ja käteen jäi kymmenes sija. Eroa karsinnan...

Heikki Kuparinen


500% talletusbonus: 10€ talletuksella 60€ pelirahaa! 

 1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista.
 2. Talleta vähintään 10€.
 3. Saat bonuksen ansiosta heti 60€ pelirahaa!