VPS-ennakko 2019: Ilonaiheet vähissä – pystyykö yksi mies hinaamaan Vepsun kuiville?

© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.

Viime kausi

Valtaosa VPS:n viime kaudesta vierähti turvallisessa keskikastissa. Putoamispeikkoa se ei joutunut hätistelemään niskastaan missään vaiheessa, mutta toiveet mitalisijasta ja europelipaikastakin elivät vain hetken verran keskikesän helteillä.

Vepsun kauden erikoisuus oli, että se menestyi paremmin vieraissa kuin kotoisalla Elisa Stadionillaan. Kotipelien pistekeskiarvolla 1,06 pistettä/peli olisi putoamiskamppailukin ollut realistinen pelko, mutta vaasalaisten onneksi VPS haki reissun päältä pisteitä paremmalla, 1,41 pisteen keskiarvolla. Vain PS Kemi oli Vepsua heikompi kotijoukkue.

Kauden ensimmäisellä kolmanneksella VPS hävisi ainoastaan kaikille tuleville mitalijoukkueille HJK:lle, RoPS:lle ja KuPS:lle, kaikille näille kotikentällään. Ensimmäinen tappio vieraskentällä tuli vasta 12. kesäkuuta RoPS:ia vastaan, ja sen jälkeen käynnistyi VPS:n kauden paras jakso. Seuraavista seitsemästä ottelustaan VPS voitti peräti kuusi. Voittosuman keskellä ainoa tahra oli sitäkin sitkeämpi, kun HJK aiheutti Töölössä Vepsulle kauden rumimman tappion lukemin 5-0.

Voittoputki katkesi heinäkuun lopussa 2-2 -kotitasuriin FC Lahtea vastaan, ja loppukausi oli jyrkkää alamäkeä. Kauden 13 viimeisestä ottelustaan VPS pystyi voittamaan vain yhden, jo lähes putoamaan tuomitun PS Kemin syyskuun lopussa Kemissä. Lukuisat tasapelit kartuttivat pistepussia sentään tipotellen, mutta kausi päättyi surkeasti neljän ottelun tappioputkeen – olkoonkin, että vastassa oli näissä peleissä koko Veikkausliigan kärkinelikko.

32-vuotias VPS-kapteeni Sebastian Strandvall teki viime kaudella uuden yhden kauden maaliennätyksensä. Kuva: Juha Tamminen

Kauden vaikeimmat vastustajat VPS:lle olivat HJK ja RoPS, sillä se ei saanut koko kauden aikana näiltä pistettäkään. PS Kemin VPS sen sijaan kaatoi kolme kertaa kolmesta.

VPS:n viime kauden hankinnoista vain harva onnistui edes lähelle toivotulla tavalla, ja Steven Morrissey oli pitkään loukkaantumislistalla. Raidan onneksi jo konkariosastolle kuuluviksi laskettavat Sebastian Strandvall ja Juha Hakola pysyivät valtaosan kaudesta terveinä ja kantoivat joukkuetta harteillaan. Strandvall kirjautti hienot tehot 10 maalia ja viisi maalisyöttöä, ja jatkaa joukkueen kapteenina tälläkin kaudella. Kuusi maalia tehnyt ja kahdeksan syöttänyt Hakola puolestaan siirtyi nyt Honkaan.

Valmennus

46-vuotias Petri Vuorinen on Vaasan oma poika, joka ei pelaajaurallaan VPS:ää koskaan edustanut. Wasa-88:n ja VIFK:n paidat sen sijaan tulivat tutuiksi.

Valmennustyöt Vepsussa Vuorinen aloitti jo vuonna 2008. Hän työskenteli aikanaan sekä Tomi Kärkkäisen että Tommi Pikkaraisen apuvalmentajana, mutta näiden saatua kenkää nousi Vuorinen palomieshommiin päävalmentajaksi kausilla 2009 ja 2011.

Kolmannen kerran Vuorinen nousi kakkosmiehen paikalta VPS:n ykkösvalmentajaksi kesäkuussa 2015. Tällä kertaa lähtöpassit sai Olli Huttunen. Tällä tiellä Vuorinen on edelleen, saatuaan joulukuussa 2016 VPS:ltä peräti nelivuotisen, vuoden 2020 loppuun ulottuvan työsopimuksen.

Vuorisen peluuttamaa pelitapaa voidaan kuvata jopa inhorealistiseksi, osin joukkueen ohuen materiaalinkin sanelemana. Pääpaino on oman maalin varjelussa, eikä palloa haluta missään tapauksessa menettää vaara-alueilla. Vastapainona hyökkäyspelissäkään ei juuri riskejä oteta, ja maalipaikkoja syntyy vain vähän.

Varsinaisesti yleisöön menevää Vepsun peli ei ole, mutta kaikki tekeminen tähtääkin pistepussin kartuttamiseen eikä viihdyttämiseen. Tasapelejä lienee luvassa tälläkin kaudella rutkasti – maalittomiakin sellaisia.

Koska pelitilannemaalien tekeminen voi olla edelleen vaikeaa, lasketaan Vaasassa paljon Sebastian Strandvallin laadukkaiden erikoistilanteiden varaan. Viime kauden kymmenestä maalistaan kippari teki kaksi rankkareista ja kaksi suorista vapaapotkuista.

Petri Vuorinen on virkaiältään Mika Lehkosuon jälkeen toiseksi pitkäikäisin nykyisessä valmennuspestissään kaikkien veikkausliigavalmentajien joukosta. Kaudesta on kuitenkin tulossa vaikea, joten Vuorisella on täysi työ yrittäessään pitää putoamis- ja potkupeikon tänäkin kesänä loitolla.

Petri Vuorinen aloittaa VPS:n peräsimessä jo viidennen kautensa. Kuva: Juha Tamminen.

Vepsun uudeksi kakkosvalmentajaksi nousi tälle kaudelle reservijoukkueen aiempi päävalmentaja Christian Sund. Kakkosmiehen paikka jäi auki, kun Ricardo Duarte siirtyi marraskuussa Palloliiton valtakunnalliseksi koulutuspäälliköksi. Duarte tosin jätti tehtävänsä Palloliitossa jo maaaliskuun alussa.

Arvio

Sija: 9

VPS:n viimeiset kolme kautta ovat tuoneet joukkueelle sijat 4, 8 ja 6 – voidaan siis puhua keskikastin sijoituksista. Nyt käyrä osoittaa ainakin lievästi alaspäin.

Vaihtuvuus on jälleen ollut jokseenkin suurta, ja etenkin Juha Hakolan syöttötaitoa ja pelikäsitystä voi tulla kauden aikana vielä ikävä. Viime kauden molemmat maalivahdit poistuivat ruodusta, mutta saksalais-puolalaisen Martin Kompallan toivotaan täyttävän paikkansa tolppien välissä. Tarjolla on ainakin selkeä ykkösvahdin vastuu, ja rotaatiota tuskin juuri nähdään.

Vepsun joukkue on nuori, ja Petri Vuorinen on osoittanut kykynsä hyvänä nuorten pelaajien jalostajana. Jos kasvua tapahtuu, voi VPS napata kesän lämmetessä yllättäviäkin voittoja. Alkukauden aikana pisteet voivat kuitenkin olla tiukassa.

VPS:lle on luvassa maalijuhlia viime kautta harvemmin. Kuva: Juha Tamminen

VPS:n otteluohjelman erikoisuutena on, ettei se pelaa heinäkuussa ainuttakaan kotiottelua, vaan vain kolme peliä vieraskentällä. Neljästä ensimmäisestä pelistä puolestaan kolme on kotona, joten hyvää starttia ajatellen kotivireen soisi olevan viimekautista parempi.

Ylempään loppusarjaan yltäminen olisi VPS:lle selkeää itsensä ylittämistä, sillä materiaalinsa puolesta se häviää sarjan varakkaammille seuroille. Vepsun omasta taloustilanteesta huolestuttava signaali oli helmikuun lopussa aloitettu osakeanti. Rahakkaisiin hankintoihin siis tuskin on liiemmin pelimerkkejä.

VPS:n tie vienee alempaan loppusarjaan. Vaasassa tavoiteltaneen vielä syksyllä eurolopputurnaukseen pääsyä, mutta todennäköisesti karsijan paikka on lopulta lähempänä kuin seitsemäs sija. Tärkeintä olisi välttyä sellaiselta loppukauden romahdukselta, mikä VPS-faneja on kahdella edellisellä kaudella koetellut. Suoran putoajan paikalle VPS on silti liian hyvä.

Tärkein pelaaja – Sebastian Strandvall

32-vuotias VIFK-kasvatti aloittaa VPS:ssä jo neljännen perättäisen kautensa. Strandvall elää ja hengittää Vepsua, mutta tuo nuoreen ryhmään kaivattua kokemusta myös maailmalta. Veikkausliigaa Strandvall on pelannut myös Hakassa ja IFK Mariehamnissa, ja maailman tuulia hän on käynyt haistelemassa Itävallan ja Iranin sarjoissa.

Sympaattinen johtajatyyppi johtaa joukkojaan edestä, ja on epäilemättä tärkeä linkki Petri Vuorisen ja joukkueen nuoriso-osaston välillä. Mikä Vepsun kannalta tärkeintä, Strandvallin pelillinen taso tuntuu vain nousevan vuosi vuodelta.

Sebastian Strandvall, johtajuutta, komeita kaukolaukauksia ja tarkkoja keskityksiä. Kuva: Juha Tamminen

Strandvall on pelannut Suomen Cupissa vain vähän loukkaantumisen vuoksi, mutta jos hän pysyy terveenä, on ruutu lähtökohtaisesti todella iso. Juha Hakolan lähtö merkitsee sitä, että Strandvallille lankeaa entistäkin isompi vastuu pelintekemisestä. Jonkun on ruokittava Steven Morrisseyta ja Samu Alankoa Vepsun hyökkäyksessä.

Strandvall on tehnyt komean pelaajauran ja on ilmoittanut tavoitteekseen voittaa vielä joskus suomenmestaruuden. Tällä kaudella tuon tavoitteen toteutuminen ei ole valitettavasti lähelläkään.

Läpimurtopelaaja – Martti Haukioja

19-vuotias laitapuolustaja tutustui Vaasaan paremmin viime kesänä, kun hän oli osa Suomen kotikisajoukkuetta alle 19-vuotiaiden EM-turnauksessa. Itse kisoissa minuutit jäivät vähiin, mutta Suomen Cupissa Haukioja on vallannut saman tien paikan Vepsun avauksesta.

Pitkänhuiskea vasuri on kuulunut viimeisten kolmen kauden aikana Ilveksen veikkausliigarinkiin, mutta minuutteja on tullut vain kahdeksassa ottelussa, yhteensä vajaat kuusisataa. Haukioja onkin hakenut vauhtia milloin Kakkosen FC Jazzista ja Ykkösen JJK:sta.

Joko nyt on Martti Haukiojan lopullisen läpimurron aika? Kuva: Juha Tamminen.

Vepsussa Haukiojalle on tarjolla tilaisuus lopulliseen läpilyöntiin. Nuorukainen on ilmoittanut tavoitteekseen ulkomaan kentät, ja sitä tavoitetta ajatellen edessä on keskeisen tärkeä vuosi. Ulkomailla laitapuolustaja on tosin ehtinyt jo käväistäkin, sillä hän vietti kymmenen kuukautta Chievo Veronan akatemiassa kaudella 2017-2018.

Väitteet

 • VPS tekee Veikkausliigan runkosarjassa kaikista joukkueista vähiten maaleja
 • Kauden aikana nähdään pienimuotoista ulkomaalaisrulettia
 • Vepsun puolustuslinjan pelaajista ainakin kolme valitaan kauden aikana vähintään kerran Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen

Steven Morrissey on vielä kypsälläkin iällä laadukas maalintekijä, mutta Vepsun pelitapa on vastustajille liian helposti luettava. Nuoret puolustajat tekevät kuitenkin marssiaan sarjan eturivin. 0-0 -pelejä nähdään useampia.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1saksaMartin KompallaMVMaalivahti26.8.1992
-suomiKarl-Filip ErikssonMVMaalivahti16.2.1994
24suomiMika KaarreMVMaalivahti29.3.1997
2suomiTimi LahtiKPToppari28.6.1990
3suomiEero-Matti AuvinenKPToppari5.3.1996
14kanadaJoonas HäkkinenKPToppari21.3.1999
4suomiJesper EngströmVPVasen laitapuolustaja24.4.1992
19suomiMartti HaukiojaVPVasen laitapuolustaja6.10.1999
-suomiHampus HolmgrenOPOikea laitapuolustaja14.11.1995
15viroHindrek OjamaaOPOikea laitapuolustaja12.6.1995
6suomiJerry VoutilainenKKKeskikentän keskusta29.3.1995
9suomiJuho LähdeKKKeskikentän keskusta11.2.1991
8suomiSebastian Strandvall (C)KKKeskikentän keskusta16.9.1986
16suomiAatu LaatikainenKKKeskikentän keskusta3.1.1997
21suomiFabrice GatambiyeKKKeskikentän keskusta19.1.2000
22suomiAugustin IrumwaKKKeskikentän keskusta15.3.2000
18suomiAatu KujanpääHKKHyökkäävä keskikenttä27.7.1998
26suomiLeevi MäkiläHKKHyökkäävä keskikenttä21.7.2000
29suomiAkesli LehtimäkiHKKHyökkäävä keskikenttä24.1.2001
11kamerunAlain Richard EbwelleVHVasen laitahyökkääjä28.9.1995
17kreikkaKonstantinos StavrothanasopoulosOHOikea laitahyökkääjä6.2.1992
10jamaikaSteven MorrisseyKHKeskushyökkääjä25.7.1986
20suomiSamu AlankoKHKeskushyökkääjä16.5.1998
25suomiMomodou SarrKHKeskushyökkääjä31.3.2000

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Martin Kompalla, 26, SV Straelen (Saksa)

Maineikkaan Borussia Mönchengladbachin kasvatti vaikuttaa paperilla erinomaiselta hankinnalta, ja on Kompalla hyvin myös Suomen Cupissa onnistunut. Puolan juniorimaajoukkueissakin esiintynyt Kompalla on vahva pelaamaan jalalla, ja on myös siten elintärkeä palanen Vuorisen pallonhallintajalkapallossa. Vepsun fanit Kompalla hurmasi jo Suomen Cupin lohkovaiheessa, kun hän torjui Pohjanmaan derbyssä kaksi SJK:n rankkaria. Hyvällä itseluottamuksella varustettu Kompalla on selkeä ykkösvahti.

 • Konstantinos Stavrothanasopoulos, 27, Frej (Ruotsi)

Jos joltain pelaajalta odotetaan Juha Hakolan tehojen paikkaamista, niin se lienee kreikkalainen nimihirviö, selostajien onneksi tuttavallisemmin Kostas. Nopea vasuri on viettänyt viimeiset neljä kautta Ruotsissa.

 • Martti Haukioja, 19, Ilves
 • Jonas Häkkinen, 19, Vancouver Whitecaps (Kanada)
 • Alain Richard Ebwelle, 23, ilman seuraa
 • Hampus Holmgren, 23, ilman seuraa
 

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Ibrahima Gueye, 22, FC Sion (Sveitsi)
 • Berkant Güner, 20, ilman seuraa
 • Elhadji Ciss, 24, FC Sion (Sveitsi)
 • Omar Jama, 20, EIF
 • Joonas Vahtera, 22, HJK
 • Samu Volotinen, 20, Celik Zenica (Bosnia-Herzegovina)
 • Marko Meerits, 26, JK Trans Narva, (Viro)
 • Akseli Kalermo, 21, Brattvåg IL (Norja)
 • Douglas Caé, 31, Real Estelí FC (Nicaragua)
 • Aubrey David, 28, Saprissa (Costa Rica)
 • Juha Hakola, 31, FC Honka

Ihanneavaus

VPS-uutiset

VPS kiinnitti kokeneen paluumuuttajan – sarjanousijalla nyt 14 pelaajasopimusta

Veikkausliigaan kaudeksi 2022 noussut Vaasan Palloseura tiedotti maanantaina tulevan kauden ensimmäisestä uudesta hankinnastaan. Varsinaisesti uusi pelaaja ei ole kyseessä, vaan vaasalaisille hyvin tuttu mies,...

VPS murskavoitolla Veikkausliigaan! – RoPS heräsi kreivin aikaan ja jätti päätöskierrokselle valtavat panokset

Vaasan Palloseura tekee paluun Veikkausliigaan kahden vuoden tauon jälkeen. VPS:n nousu pääsarjaan varmistui lauantaina, kun joukkue murskasi Gnistanin Helsingissä maalein 4-1. VPS sinetöi pelin jo...

Heikki Kuparinen