55 vuoden europeliputki vaarassa katketa – valmentajalle kenkää 99 päivän pestin jälkeen

© Kuva: Getty Images

Belgian suurseura Anderlecht on eurokentiltä enemmän kuin tuttu näky. Se on 34 mestaruudellaan Belgian menestynein jalkapalloseura, ja lisäksi historiasta löytyy yksi UEFA Cupin ja kaksi Cup-voittajien cupin voittoa.

Anderlecht on ollut eurokentillä putkeen peräti 55 kautta, yhtäjaksoisesti kaudesta 1964-1965 lähtien. Hyvin usein kilpailu on ollut Mestarien liiga tai sen edeltäjä Euroopan Cup, mutta myös UEFA Cup ja Eurooppa-liiga ovat tuttua kauraa. Vuodesta 1955 lähtien ainoastaan Barcelona ja Real Madrid ovat pelanneet europelejä useammin kuin Anderlecht.

Nyt Anderlechtin tilanne näyttää kuitenkin todella tukalalta. Mestarien liiga -paikan se saa käytännössä jo unohtaa, sillä jo pelkkään karsintaan oikeuttava liigan kakkospaikkakin on karannut siltä jo 11 pisteen päähän. Myös Eurooppa-liigan karsintoihin vievä nelospaikka on Anderlechtilta jo seitsemän pisteen päässä, joten ilman todella räväkkää ryhtiliikettä Anderlechtia ei ensi kaudella europeleissä nähdä. Belgiassa pelataan Veikkausliigan tapaan jatkosarjoja, ja europlayoffiin päästäkseen Anderlechtin pitäisi nousta yläloppusarjan neljänneksi.

Tämän ryhtiliikkeen epätoivoisessa tavoittelussa Anderlecht ilmoitti tiistaina erottaneensa tehtävästään päävalmentajansa Fred Ruttenin. 56-vuotias hollantilainen palkattiin tehtävään tammikuussa, joten pesti kesti lopulta vain 99 päivää.

Anderlechtin tuoreimmasta takaiskusta vastasivat kannattajat, joiden hulinoiden takia perjantainen ottelu Standard Liégeä vastaan jouduttiin keskeyttämään. Liége johti peliä puolen tunnin kohdalla 2-0, ja erotuomari Erik Lambrechts keskeytti ottelun Anderlechtin kannattajien heitettyä soihtuja kentälle. Keskeytys oli tuolloin jo pelin kolmas, ja jäi samalla viimeiseksi.

– Seuran johto tuomitsee jyrkästi kannattajien käytöksen. Tällaista ei voida jalkapallossa suvaita, Anderlechtin lausunto kuului.

Anderlecht tuomittaneen häviämään kyseinen ottelu 0-3.

Mestaruudesta Belgiassa taistelevat tiukimmin Jere Urosen Genk ja Club Brugge. Belgian mestari pääsee Mestarien liigan lohkovaiheeseen suoraan.