Näkökulma: Vuoden urheilijaksi tässä vaiheessa vain yksi todellinen vaihtoehto

© Kuva: Getty Images
Tänään livenä Köln-Leipzig!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Teemu Pukki on tällä hetkellä Englannin Mestaruussarjan paras pelaaja, Suomen paras jalkapalloilija ja hän on myös hyvin lähellä olla Vuoden suomalainen urheilija vuosimallia 2019.

Pukki pelaa tällä hetkellä maailman suurimman urheilulajin emämaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla täysin suvereenia kautta. Englannin Mestaruussarja on vähän vertailusta riippuen maailman kuudenneksi kovin sarja. Edellä ovat Valioliiga, La Liga, Bundesliiga, Serie A sekä Ligue 1.

Pukki on Englannissa supertähden suosiossa vietyään tehoillaan Norwichin jo hyvin lähelle Valioliigan portteja. Pukki on tehnyt 37 sarjaottelussa 26 maalia ja antanut vielä kymmenen maalisyöttöä. Saldo on aivan omaa luokkaansa Mestaruussarjassa.

Toiseksi eniten maaleja ovat tehneet Tammy Abraham sekä Billy Sharp, joilla on kasassa 23 osumaa. Vaikka maaleissa Pukki ei ole niin kaukana, erosta suuren tekee maalisyöttöjen määrä. Sharpilla on kolme maaliin johtanutta syöttöä ja Abrahamilla kaksi.

Lähimmäksi Pukkia pääsee tehojen valossa Brentfordin Neal Maupay, jolla on 21 maalin lisäksi seitsemän maalisyöttöä. Silti Pukki on maalit ja syötöt yhteenlaskettuna omalla kymmenluvullaan.

Pukkia vaikea ohittaa

Suomessa Vuoden urheilijaksi on valittu kahdesti jalkapalloilija. Sami Hyypiä valittiin vuonna 2001, kun hän juhli FA Cupin, Englannin liigacupin sekä UEFA Cupin voittoa. Jari Litmanen sai kunnian pokata palkinnon vuonna 1995 voitettuaan Hollannin mestaruuden sekä Mestarien liigan. Hyypiä on myös viimeisin joukkueurheilija, joka on saanut kyseisen kunnian.

Vielä ei tiedetä, mitä Pukki tulee joukkueensa kanssa saavuttamaan kauden päätteeksi, mutta tällä hetkellä nousu Valioliigaan ja Mestaruussarjan voitto vaikuttavat todennäköisiltä. Vaikka Norwich voittaisi sarjan ja nousisi Valioliigaan, ovat Pukin joukkuesaavutukset vielä kaukana Hyypiän ja Litmasen vastaavista.

Litmasen ja Hyypiän saavutukset eivät kuitenkaan vähennä Pukin tämän kauden loistoa. Tässä vaiheessa vuotta Pukki on piikkipaikalla Vuoden urheilijaksi.

Pukin kovimmat haastajat tulevat myös joukkueurheilulajeista. Lauri Markkanen on pelannut parhaimmillaan upealla tasolla maailman kovimmassa koripallosarjassa, NBA:ssa. Markkasen kausi on kuitenkin ollut repaleinen, eikä Markkasen seura Chicago Bulls ole pärjännyt kaksisesti.

Sen lisäksi joku suomalaisista jääkiekkoilijoista voi vielä johdattaa joukkueensa aina Stanley Cup -mestariksi. Jääkiekon NHL:ssä on nähty suomalaisittain todella poikkeuksellinen kausi, kun nuoret suomalaiset ovat takoneet kovaa tulosta. Sekin on hyvä muistaa, ettei suomalaista jääkiekkoilijaa ole koskaan aiemmin valittu Vuoden urheilijaksi.

Vuoden urheilija -äänestyksessä yksilöurheilijat ovat olleet vahvoilla. Tänä vuonna esimerkiksi hiihdon MM-kisat menivät suomalaisilta sen verran kehnosti, että hiihtäjistä tuskin kukaan nousee Vuoden urheilijaksi. Iivo Niskanen haki Seefeldistä pronssia, mutta sen ei pitäisi tänä vuonna riittää.

Valtteri Bottas on aloittanut F1-kauden lupaavasti ja johtaa kahden osakilpailun jälkeen MM-sarjaa. Myös Bottas saattaa olla äänestyksessä Pukin uhkaaja, mikäli samanlainen meno jatkuu läpi kauden.

Mikäli joku suomalaisurheilija yltää nappisuoritukseen ensi syksynä käytävissä yleisurheilun MM-kisoissa, voi hän vielä ohittaa valinnoissa Pukin. Yleensä yleisurheilun arvokisoissa on laskettu paljon keihäsmiesten varaan, mutta pelkän MM-mitalin ei pitäisi riittää Pukin ohittamiseen. MM-kulta on sitten asia erikseen.

Tällä hetkellä Pukin pitäisi olla piikkipaikalla Vuoden urheilija -äänestykssä. Lisäksi Pukilla on vielä saumoja parannella asemiaan äänestyksessä. Pukilla on esimerkiksi mahdollisuus vielä rikkoa Englannin Mestaruussarjan yhden kauden kaikkien aikojen maaliennätys (30 osumaa). Lisäksi Pukki voi maaleillaan johdattaa Huuhkajat jopa EM-kisoihin.

Mikäli Pukki johdattaa Norwichin Valioliigaan ja Huuhkajat EM-kisoihin, ei Vuoden urheilijasta pitäisi olla kahta sanaa. Siinä ei edes keihäänheiton MM-kulta paljoa paina.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

Tänään livenä Köln-Leipzig!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS