Italian cupin eli Coppa Italian painos 2018-2019 on aiempiin vuosiin verrattuna poikkeava. Saapasmaan valtaseura Juventus on voittanut kahdeksan perättäisen Serie A -mestaruuden lisäksi cupin neljä vuotta putkeen, mutta tänä vuonna Juventus sai heittää hyvästit cup-menestykselle jo puolivälierävaiheessa.

Vanhan Rouvan cup-taipaleen katkaisi Italian futiskauden ilopilleri Atalanta. Atalanta on tehnyt Serie A:ssa eniten maaleja tällä kaudella (73, neljä Juventusta enemmän), ja kaksi kierrosta ennen sarjan päätöstä se on sijalla neljä, eli matkalla ensi kaudeksi Mestarien liigaan.

Täysillä Atalanta ei voi kuitenkaan Serie A -taistoon keskittyä, sillä keskiviikkona se taistelee Coppa Italian finaalissa historiallisesta mestaruudesta. Jos alempien sarjatasojen voittoja ja juniorimestaruuksia ei lasketa, on Atalanta voittanut historiansa aikana vain yhden merkittävän tittelin, Coppa Italian kaudella 1962-1963. Nyt sillä on siis mahdollisuus panna piste peräti 56 vuotta kestäneelle kuivalle kaudelle.

Finaalissa Atalanta kohtaa roomalaisseura Lazion, jolla on Stadio Olimpicolla pelattavassa ottelussa puolellaan kotiyleisön tuki. Laziolla ei Mestarien liigaan enää ole mahdollisuuksia, mutta se taistelee Serie A:ssa edelleen paikasta Eurooppa-liigan karsintoihin. Suorin tie ”torstailiigaan” olisi tosin cup-voitto, sillä cup-mestarille avautuu lohkovaiheeseen suora paikka.

Atalantan kausi on ollut pitkä, sillä se aloitti sesonkinsa jo heinäkuun lopulla Eurooppa-liigan karsinnoissa. Nyt illan tavoitteena on jo kauden sadas maali, sillä 46 ottelussa kaikissa kilpailuissa osumia on kertynyt jo 99.

– Olen erittäin iloinen siitä, miten paljon fanejamme tulee Roomaan, ja olisin vielä iloisempi, jos onnistumme voittamaan Coppan. Se ei riipu vain yhdestä henkilöstä, vaan jokaisesa seuran elementistä. Ponnistelimme yhdessä finaaliin päästäksemme, ja on jo nyt menestys saada kaikki nämä ihmiset Roomaan, Atalantan valmentaja Gian Piero Gasperini totesi lehdistötilaisuudessa Football-Italian mukaan.

– Valmistaudumme finaaliin kuten pitääkin. Vastassamme on vahva Lazion miehistö, mutta Atalanta on hyvin keskittynyt tehtäväänsä.

– Vahvuutemme on aina ollut, että osaamme eristää itsemme ulkopuolisesta hälinästä. Olemme jo todistaneet, että voimme voittaa Lazion Serie A:ssa, ja uskon voittomahdollisuuksiimme myös täällä, Gasperini jatkoi.

Suosikinviitan Gasperini otti kantaakseen verrattain vastahakoisesti.

– Finaalissa ei ole ikinä suosikkia. Ei varsinkaan Laziota vastaan, sillä he pelaavat kotinurmellaan. Se seikka, että voitimme heidät täällä kymmenen päivää aiemmin, antaa meille uskoa tempun toistamiseen, mutta tulos voi silti olla mikä tahansa.

– Jos meille halutaan antaa suosikin rooli, otan sen. Se tuntuu oudolta Laziota vastaan, mutta toistan, että meillä on mahdollisuudet voittoon. Olemme todistaneet sen kauden aikana jo usein.

Ottelu on nähtävissä maksutta Ylen TV2-kanavalla. Ylen suora lähetys Kakkosella ja Areenassa alkaa kello 21.30.

Myös Viasat ja Viaplay lähettävät tänään kanavillaan cup-finaalin. Turkin cupin huipennus Akhisarspor-Galatasaray alkaa kello 20.40.