Shefki Kuqi ehdolla yllätyspestiin – edeltäjä lähti Valioliigaan

© Kuva: Juha Tamminen
Tänään livenä Köln-Leipzig!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

42-vuotias Shefki Kuqi on ollut pian kaksi vuotta ilman työpaikkaa saatuaan lähtöpassit Veikkausliigan FC Interistä kesällä 2017. Takavuosien Huuhkaja-hyökkääjä on kuitenkin viettänyt paljon aikaa Englannissa, ja on nyt ilmoittautunut kisaan yhden entisen seuransa Swansean uudeksi valmentajaksi.

Swansea sai luopua edellisestä valmentajastaan maanantaina, kun ex-luotsi Graham Potter allekirjoitti sopimuksen valioliigaseura Brightonin kanssa. Wales Onlinen mukaan Kuqi on jo käynyt epävirallisia keskusteluja Swansean nokkamiesten kanssa pestistä Liberty Stadiumilla. Suosikkina tehtävään pidetään kuitenkin Swansean reservijoukkueen luotsia Cameron Toshackia.

– Keskustelin Swansean kanssa viimeksi ennen kuin Potter palkattiin tänne (toim. huom. kesäkuussa 2018), Kuqi selvitti walesilaislehdelle.

– Tunnen tämän seuran erittäin hyvin, ja tiedän tavan, miten se pelaa jalkapalloa. Luulen, että nyt tämä olisi hyvä tilaisuus.

– Tietysti Potter teki viime kaudella mahtavaa työtä. Olisi loistava tilaisuus saada jatkaa siitä ja lähteä tavoittelemaan paikkaa kuuden parhaan joukossa. Tavoittelen tätä työpaikkaa siinä missä muutkin, Kuqi pamauttaa.

Kuqi on hankkinut kannuksiaan valmentajana toistaiseksi PK-35:ssä, Hongassa ja Interissä, vaihtelevalla menestyksellä. Peliuran meriitit ovat toistaiseksi huomattavasti kovemmat, mutta ”Kosovon härkä” uskoo, että hänellä on valmentajana paljon annettavaa.

– Tiedän, että useimmat tuntevat minut paremmin pelaajana kuin valmentajana. Pelasin vielä, kun suoritin jo valmennuskurssejani, ja sain soiton Suomesta. Soittaja kysyi, olisinko kiinnostunut valmentamaan pääsarjaseura Honkaa, Kuqi selvittää.

– Honka oli erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, mutta onnistuimme säilymään sarjassa.

– Seuraavalla kaudella menin Suomen toiselle sarjatasolle PK-35:een, Hongan talousvaikeuksien takia. Voitimme ensimmäisenä vuonna karsinnat ja nousimme pääsarjaan.

Saatuaan Interistä lähtöpassit Kuqi on seurannut brittifutista tarkkaan ja vaalinut suhdeverkostoaan.

– Olen katsonut treenejä ja otteluita joka viikonloppu Valioliigassa, Mestarussarjassa, Ykkösliigassa ja kaikilla tasoilla. Minulla on paljon suhteita. Pelasin monen nykyään valmentavan pelaajan kanssa. Olen pitänyt yhteyttä sellaisiin entisiin pelikavereihini tai valmentajiini, kuten Birminghamin Garry Monkiin, Dean Smithiin ja Roy Hodgsoniin. Olen katsellut heidän treenejään ja pelejään sekä työskentelytapojaan. Tavallaan siis valmistanut itseäni.

– Tiedä hyvin Swansean kunnianhimon ja sen, mitä seura haluaa saavuttaa. Swansealla on hyvin nuori joukkue ja he ovat pärjänneet hyvin. Olen pelannut Swanseassa ja tunnen fanien vaatimukset.

– Tietysti Swansea menettää tänä kesänä pari pelaajaa, mutta nyt täytyy vain käyttää suhteita aukkojen paikkaamiseen. Swansea voisi helposti yltää korkeammallekin.

Swansean kassa ei erityisemmin pursua, mutta Kuqi ei tästä olisi huolissaan.

– Rahasta on apua, mutta ei se aina tuo menestystä. Kyse on siitä, mitä haluaa ja sen tiedostamisesta. Jos muistan oikein, Fulham oli yksi viime kesän suurimmista tuhlaajista Valioliigassa, ja se putosi sarjasta.

– Minulla on jo taustaryhmänikin mielessäni. Olen tavannut Englannissa paljon kokeneita valmentajia, joista yksi oli omakin valmentajani. Hän meni Man Unitediin, jossa hän vietti Alex Fergusonin kanssa seitsemän vuotta ja yhteensä 11 vuotta.

– Hän on voittanut valioliigamestaruuksia, FA Cupeja ja selviytyi Mestarien liigan finaaliin. En halua mainita vielä nimeä, mutta hän on mahtava tyyppi. Valmennusryhmäni on jo valmis ja tunnen tilanteemme tarkkaan, Kuqi lataa.

Kuqi pelasi Swanseassa noin vuoden verran vuosina 2010-2011. Kuqi teki Swansealle 22 ottelussa seitsemän maalia.

Tänään livenä Köln-Leipzig!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS