Sopiiko Baku EM-kisaisännäksi? – Eurooppa-liigan finaali tuonut monia haasteita esiin

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto Uefa vakuuttaa, ettei se ole huolissaan Azerbaidžanin pääkaupunki Bakun EM-kisaisännyydestä.

Uefa on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä siitä, että Bakun olympiastadion toimii keskiviikkona pelattavan Eurooppa-liigan loppuottelun näyttämönä. Ottelussa kohtaavat Valioliigan suurseurat Arsenal ja Chelsea.

Arsenalin armenialaistähti Henrikh Mkhitarjan ei ole matkustanut turvallisuussyistä Bakuun ollenkaan. Hänen poissaolonsa taustalla ovat Armenian ja Azerbaidžanin väliset poliittiset jännitteet. Azerbaidžanin jalkapalloliitto lupasi järjestää vaadittavat turvallisuustoimenpiteet Mkhitarjania varten, mutta pelaaja ei siltikään matkustanut joukkueen mukana.

Toinen iso puheenaihe ottelun alla on ollut finaalijoukkueiden kannattajien pieni lippukiintiö. Bakun olympiastadionille mahtuu noin 68 700 katsojaa, mutta lontoolaisten Arsenalin ja Chelsean faneille varattiin yhteensä vain 12 000 lippua.

Bildin mukaan noista lipuista noin puolet on palautettu Uefan myyntiin, koska matkustusjärjestelyt osoittautuivat liian kalliiksi tai vaikeiksi. Meno-paluu Lontoosta Bakuun on päälle 8000 kilometriä.

Vuoden 2020 EM-kisat pelataan 12 eri maassa ja kaupungissa ympäri Eurooppaa. Bakussa pelataan tuolloin kolme lohkovaiheen ottelua sekä yksi puolivälieristä.

Bakun puolivälierässä kohtaavat joukkueet pelaavat neljännesvälierissä Amsterdamissa ja Budapestissä. Neljännesvälierien ja puolivälierien välillä on noin viikko aikaa.

Joukkueet taittavat matkan helposti, mutta kannattajille järjestely tuottaa vaikeuksia, sillä heillä on vain viikko aikaa järjestää matka ja majoitus Bakuun, elleivät he tee sitä jo etukäteen – ilman tietoa siitä, eteneekö heidän joukkueensa ollenkaan seuraavalle kierrokselle.

Euroopan jalkapalloliitto ei halunnut kommentoida ESPN:lle, paljonko kannattajille on varattu lippuja Bakuun ensi vuoden EM-kisoihin. Uefan mukaan olisi epäreilua sivuuttaa tiettyjä paikkoja kisojen ja otteluiden järjestäjiä valitessa vain, koska ne eivät ole maantieteellisesti keskeisellä paikalla.

Baku valittiin tämän vuoden Eurooppa-liigan loppuottelun järjestäksi syyskuussa 2017. Ehdolla olivat myös Espanjan Sevillassa sijaitseva Estadio Ramón Sánchez Pizjuán sekä Turkin Istanbulin Vodafone Park, jossa pelataan tämän vuoden Uefa Super Cup.