Suomen Cupin välieräennakko: Ilves on jatkanut voittojen tiellä, muiden on löydettävä vireensä uudelleen

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen Cupin välierät pyörähtävät tänään torstaina käyntiin kello 18.30. Kokkolan Pallo-Veikot ja Ilves kohtaavat Kokkolan keskuskentällä, Vaasan Palloseura ja IFK Mariehamn mittelöivät Elisa Stadionilla. Ottelut näkyvät suorana Ruudusta.

Meininki on kerrasta poikki. Jos voittaja ei selviä 90 minuutin aikana, ratkaistaan loppuotteluun etenijä jatkoajalla ja mahdollisesti rangaistuspotkukilpailulla.

Ennen kilpailun alkua olisi ollut vaikeaa ennustaa näitä neljää joukkuetta cupin kärkinelikkoon. Ilves porskuttaa parhaillaan Veikkausliigan piikkipaikalla, mutta KPV, VPS ja IFK Mariehamn ovat voittaneet yhteensä tällä kaudella kolme sarjaottelua.

Cupin puolivälierävaiheesta on jo noin 1,5 kuukautta aikaa, joten nyt muidenkin olisi korkea aika löytää keväältä tuttu vire illan otteluihin.

KPV-Ilves

Tamperelaisvierailijat ovat selkeitä suosikkeja välierään lähdettäessä. Ilves on pelannut Veikkausliigassa seitsemän ottelua tehden niissä yhteensä kuusi maalia ja päästäen vain yhden. Se voitti cupin karsintalohkovaiheessa neljä ottelua ja pelasi kerran tasan. Pudotuspelivaiheessa Ilves on kukistanut KTP:n 2-0, ja Hongan 2-1 rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Veikkausliigan nousijajoukkue KPV on ollut sarjapeleissä suurissa vaikeuksissa. Voittotili on vielä avaamatta, pisteitä on tullut vasta kaksi ja omissa on soinut seitsemässä ottelussa yhteensä 13 kertaa. Vihreä on ollut johdossa Veikkausliigassa vain noin 40 minuutin ajan koko kaudella.

Cupissa pelit ovat sujuneet paremmin. KPV selvitti tiensä karsintalohkonsa kolmantena joukkueena jatkoon Ilveksen ja Vaasan Palloseuran jälkeen. Lohkopeleissä KPV voitti ja pelasi tasan kahdesti ja hävisi kerran. Pudotuspelivaiheessa se on kaatanut VJS:n 3-0 ja RoPS:n 2-1.

Lohkovaiheessa KPV hävisi Ilvekselle 1-2, vaikka se johti ottelua tauolle mentäessä Enoch Banzan osumalla. Ilves oli KPV:tä vahvempi myös Veikkausliigassa, lukemin 2-0.

KPV:n päävalmentaja Jarmo Korhonen korostaa seuran sivuilla varsinkin kamppailun henkistä puolta.

– Pelin luonne muuttuu, se on torstaina kerrasta poikki. Nyt vaaditaan perinteistä Cup mentaliteettia, sitä samaa kuin KPV:sta löytyi jo 1982 ja 2006, kun joukkue raivasi itsensä komeasti finaaliin.

– Panos on todellakin kohdillaan ja teemme kaikkemme, jotta Vihreä saavuttaa historiansa kolmannen finaalipaikan. Näitä mahdollisuuksia ei tule liian usein, ja se kannattaa jokaisen muistaa ja kääntää voimavaraksi. Nyt tarvitaan sitä ehtaa cup-luonnetta sekä pelaajilta että katsomossa.

Ilveksen käskyttäjän Jarkko Wissin mukaan menneillä tuloksilla ei ole tänään mitään painoarvoa.

– Ensinnäkin pitää huomioida, että nyt pelataan cup-hengessä. Se on oma mielentilansa, että vain voitto ratkaisee, eikä aiemmin hankituilla ansioilla liigassa ole mitään painoarvoa, kommentoi Wiss seuran sivuilla.

– Kokkolan nurmella pitää olla valmis voittamaan jokainen kaksinkamppailu. Taisteluasenne tulee ensin ja vasta sitten aletaan pelaamaan futista.

– Valmentajalla ja pelaajilla pitää cupissa olla eri tapoja lyödä ’all in’. Esimerkiksi Honkaa vastaan näytti, että olemme jo ulkona jatkosta, mutta hienosti reagoimme ja nousimme vielä ohi.

– Kokkolassakin on varmasti mietitty, että cupin kautta heillä on hyvä mahdollisuus saavuttaa menestystä tällä kaudella. Talvella saapuneet uudet pelaajat alkavat löytää toisensa ja kyllä he ovat monessa ottelussa hallinneet peliä.

– Vauhtia ja yksi vastaan yksi -osaamista lötyy yläalueella ja keskikentällä on laukaisuvoimaa. He voivat rankaista nopeasti, joten tarkkana saamme olla.

VPS-IFK Mariehamn

Vepsun on kyettävä torstaina siihen, mihin se ei ole vielä Veikkausliigan kaudella pystynyt: voittamaan ottelu. VPS on ollut pääsarjan tasapeliautomaatti kuudella pistejaollaan. Liigakaudella se on tosin kärsinyt vasta yhden tappion, joka tuli avauskierroksella Interiä vastaan lukemin 1-2. Tuolloin Filip Valenčič käänsi ottelun turkulaisten vierasvoitoksi viime hetkillä.

Vaasalaistenkin kohdalla voidaan puhua jonkinasteisesta henkisestä lukosta. Kuudessa pelaamassaan sarjatasapelissä se on menettänyt johtoasemansa kolmesti. HJK:ta ja Honkaa vastaan VPS nousi tasoihin, ja Ilves-ottelussa kumpikaan joukkue ei onnistunut maalinteossa, joka on myös ollut pienoinen ongelma Vepsulle. VPS on tehnyt seitsemässä liigapelissään yhtä monta maalia.

Sama ongelma vaivasi vaasalaisia myös cupin karsintalohkovaiheessa, jossa se teki viidessä ottelussa yhteensä viisi osumaa. VPS:lle riitti jatkopaikkaan kolme voittoa kolmesta ensimmäisestä pelistä, kaksi viimeistä lohkokoitostaan se hävisi.

Cupin pudotuspeleissä VPS on tehnyt yhtä monta maalia kuin koko lohkovaiheessa. Gnistan kaatui jatkoajan jälkeen 3-1 ja Inter jäi jalkoihin lukemin 2-1. Kummassakin pudotuspelissään VPS nousi tappioasemasta voittoon.

IFK Mariehamnin kausi Veikkausliigassa on ollut vähintäänkin mielenkiintoinen. Sarja-avauksessa se oli viedä HJK:lta täyden pistepotin vieraskentällä, mutta Klubi tuli viime hetkillä tasoihin ja ohi. Seuraavat kolme otteluaan saarelaiset voittivat yhteismaalein 9-1, mutta kolmesta viimeisimmästä pelistä käteen on jäänyt yksi ainoa piste.

Mariehamn on ollut sarjan toiseksi tehokkain joukkue hyökkäyspäässä Interin jälkeen, mutta omissakin on soinut jo kymmenen kertaa. Jos IFK:n kauden kulun voisi kiteyttää yhteen otteluun, se olisi toukokuun ensimmäisenä päivänä pelattu kotiottelu KuPS:aa vastaan. IFK lähti tauolle kolmen maalin johdossa, mutta poistui lopulta kentältä 3-4-tappio niskassaan.

IFK Mariehamnin tulokset poukkoilivat hieman myös cupin karsintalohkovaiheessa, jossa se voitti kaksi ottelua, pelasi kaksi tasan ja hävisi kerran. Saarelaiset selvisivät lohkostaan viimeisenä joukkueena jatkoon.

Pudotuspelivaiheessa IFK on voittanut TPV:n 2-0, ja FC Lahden jatkoajan jälkeen 3-1.

Illan välieräottelu on VPS:n ja IFK Mariehamnin ensimmäinen kohtaaminen tällä kaudella.

Vepsun päävalmentaja Petri Vuorinen nosti seuran sivuilla otteluennakossa esiin Mariehamnin yksilöt ja erityisesti hyökkääjä Aristote Mboman, joka on viimeistellyt jo viisi maalia Veikkausliigassa.

– Mariehamnilla on tasainen joukkue. Tasaisia, hyviä pelaajia, mikä näkyy heidän pelaamisessaan siten, että he eivät ailahtele kovinkaan paljon. Erilainen pelaaja siinä ryhmässä on Mboma, joka on suoraviivainen ja todella nopea pelaaja, joka menee linjan taakse. Mariehamn on hyvä joukkue. Tämä on erilainen peli verrattuna Veikkausliigaotteluihin. Suomen Cupissa ei pelata sarjapisteistä vaan jatkopaikasta. Uskon, että molemmilla joukkueilla on aika kova tahtotila päästä finaaliin. Luulen, että tulee intensiivinen ottelu.

IFK:n keskikenttäpelaaja Robin Sid analysoi illan vastustajaa Veikkausliigan sivuilla.

– Heillä ei ole voittoa [Veikkausliigassa], mutta ei ole montaa tappiotakaan. Sen voi nähdä niin, että joko he eivät osaa voittaa tai sitten heitä on vaikea voittaa. Jännä nähdä. He haluavat pelata pallonhallintapeliä, mutta ovat ehkä muuttaneet viime vuosina peliään nopeammaksi ja käyttävät variaatioita. Varmasti hyvä jengi on vastassa.