Huuhkajien pelaaja-arvostelut: Huikeita onnistumisia laajalla rintamalla – kenen pitää parantaa?

© Kuva: Juha Tamminen
TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS

Huuhkajat pelasi kaksi erinomaista peliä kesän maajoukkuetauolla, kun Bosnia-Hertsegovina kaatui Ratinassa 2-0 ja Liechtenstein vieraskentällä samoin lukemin. Suomen joukkueesta löytyi runsaasti onnistujia.

Arvioimme pelaajien suoritukset kouluarvosanoin viimeisessä kahdessa EM-karsintaottelussa Bosnia-Hertsegovinaa sekä Liechtensteinia vastaan. Peliaikaa sai lopulta yhteensä 17 pelaajaa. Arvioimme pelaajien esitykset kouluarvosanoin 4-10.

Lukas Hradecky, 9

Kaksi nollapeliä on aina vähintäänkin kiitettävä suoritus. Hradecky pelaa äärimmäisen varmalla suoritustasolla tällä hetkellä A-maajoukkueessa. Bayer Leverkusenin ykkösvahti on erittäin tärkeässä roolissa pallollisena, mutta puolustaessa mies johtaa yhdessä toppariparin kanssa peliä. Lisäksi Hradecky ottaa pelistä toiseen muutaman tärkeän torjunnan, vaikka Bosnia-Hertsegovinaa ja Leichtensteinia vastaan mies ei joutunutkaan venymään paraatitorjuntoihin. Hradecky antaa joka pelissä Suomella mahdollisuuden voittoon.

Albin Granlund, 6+

Granlund oli Bosniaa vastaan avauskokoonpanossa, kun Jukka Raitala oli sairastellut alkuviikosta. Granlund hoiti oman leiviskänsä kohtalaisesti, kunnes loukkasi polvensa. Lopulta Granlundin tilastoihin merkattiin 38 minuuttia. Mikäli Raitala on pelikunnossa, on Granlundilla vaikea murtautua pelaavaan kokoonpanoon tulevissa karsintaotteluissa.

Joona Toivio nousi viimeisissä otteluissa Suomen ykköstoppariksi. Kuva: Juha Tamminen.

Joona Toivio, 9

Suomella on äärimmäisen hyvin yhteen pelaava topparipari. Toivio on puhjennut kukkaan myöhemmällä iällä, mutta tällä hetkellä miehen pelaamista on ilo seurata. Toivio pelaa pallollisena suoritustasonsa äärirajoilla, mutta kun itseluottamus on kunnossa, pelaaminen näyttää helpolta ja vaivattomalta. Syötöt löytävät omille ja puolustustyöskentely on saumatonta Paulus Arajuuren kanssa. Lisäksi Toivio on erittäin vahva pääpalloissa, niin puolustaessa kuin hyökätessä. Bosniaa vastaan Toivio piti AS Roman tähtihyökkääjä Edin Dzekon taskussaan. Suomen kannalta on toivottavaa, että topparipari pysyy koko karsintojen ajan kunnossa.

Paulus Arajuuri, 8-

Arajuuresta voisi sanoa täysin samat sanat kuin Toiviosta. Pienen lisän Arajuuren pelaamiseen tuo vielä se, että hän luo erinomaista taisteluhenkeä Huuhkajiin. Arajuuri pelaa hymy huulilla ja kaikesta tekemisestä näkyy se, että hän nauttii Huuhkajissa pelaamisesta täysin rinnoin. Myös Arajuurella on rajansa pallollisessa pelissä, mutta ensimmäisen helpon syöttäminen onnistuu flow-tilassa. Arajuuri blokkasi laukauksia antaumuksella ja teki näin ollen Hradeckyn työstä helpompaa.

Jere Uronen, 8-

Genkin laitapuolustaja Uronen teki paluun Huuhkajiin ja esiintyi varsin hyvin. Uronen osoitti, että ensi kauden Mestarien liigan pelit eivät ole yhtään liian kova paikka suomalaiselle. Uronen, 24, on nostanut peruspelaamisensa tason todella korkealle. Uronen nousee tukemaan hyökkäyksiä vahvasti, mutta hoitaa myös puolustamisen erinomaisesti. Urosen paikka on sementoitu Huuhkajien puolustuslinjassa.

Jukka Raitala, 7

Raitala oli vielä flunssassa viime viikon alussa, joten harjoitusviikko ennen karsintaotteluita jäi hieman vajaaksi. Lopulta kutsu kentälle tuli kuitenkin jo nopeasti, kun Albin Granlund loukkaantui Bosniaa vastaan. Raitala hoiti oman tonttinsa tyylikkäästi, mutta ei loistanut. Raitalan pelaamisessa aavistuksen näkyi se, että hän pelaa seurajoukkueessaan Montreal Impactissa topparin tontilla. Joka tapauksessa Raitala on paras vaihtoehto Huuhkajissa oikean laitapuolustajan paikalle.

Leo Väisänen, –

Hollannissa ammatikseen pelaava Leo Väisänen sai A-maajoukkuedebyyttinsä Liechtensteinia vastaan, kun hänet päästettiin irti ottelun loppuhetkillä. Minuutteja kertyi vain muutama, joten arviota pelaamisesta on turha antaa. Kanervalta kuitenkin hyvää pelisilmää päästää 21-vuotias kentälle ensimmäistä kertaa Huuhkaja-paidassa.

Tim Sparv, 8

Kapteeni pelasi erinomaisen ottelun Suomen keskikentällä Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Täytyy muistaa, että Sparv pelasi molemmissa otteluissa yhden keltaisen kortin päässä pelikiellosta ja selviytyi ilman varoituksia. Kun Benjamin Källman iski Liechtensteinia vastaan 2-0-osuman, Kanerva otti Sparvin vaihtoon turvatakseen miehen pelaamisen syyskuun elintärkeässä Kreikka-ottelussa Tampereella. Sparvin peruspelaaminen on Huuhkajissa hyvällä tasolla. Sparvilla on myös erittäin suuri rooli siinä, että vierellä taituroiva Glen Kamara pystyy pelaamaan erinomaisella tasolla. Sparvin läsnäolo tuo turvaa ja antaa Kamaralle pieniä vapauksia pallollisena.

Glen Kamara dominoi Suomen keskikenttää. Kuva: Juha Tamminen

Glen Kamara, 9+

Rangersissa pelaava Kamara on todella hyvä keskikenttäpelaaja. Bosniaa vastaan Kamara pelasi ehkä maajoukkueuransa parhaan pelin. Pallollisena Kamara on Robin Lodin kanssa Huuhkajien aktiivisimpia ja rohkeimpia pelaajia. Kamara uskaltaa ottaa haltuun ja pelata eteenpäin, mikä on Kanervan pelisysteemissä elinehto keskikentällä. Lisäksi Kamara hoitaa erittäin hyvin puolustustehtävät. Kamaraa viedään siirtohuhuissa jo Valioliigaan, eikä ihme. Yksi kehityskohde Kamaran pelaamisesta vielä löytyy. Mikäli Kamara saa petrattua hyökkäyspään kolmanneksella tehtäviä ratkaisuja, tulee hän pian dominoimaan jo valioliigakenttiä.

Rasmus Schüller, 7-

Schüller tuli molemmissa otteluissa Tim Sparvin tilalle keskikentän keskustaan. Ei tuonut mitään ihmeitä kentälle, mutta ei pettänytkään. Suomen kannalta on tärkeää, että Kanervalta löytyy vaihtopelaaja keskikentän keskustaan eli pelin kannalta kriittiselle alueelle. Schüller hoitaa tehtävänsä varmasti. Sparviin verrattuna ehkä suurin ero on johtajuudessa ja siinä, että Kamara ei pelaa niin hyvin yhteen hänen kanssaan. Joka tapauksessa Schüller antaa elintärkeitä lepohetkiä Huuhkajien kapteenille.

Robin Lod, 9+

Liechtensteinia vastaan suorastaan ylivoimainen esitys. Lod oli pelaaja, joka tuotti koko ajan uhkaa vastustajan puolustuslinjalle. Avausmaalin syöttö ja sitä edeltänyt vastaprässi oli osoitus Lodin pelitaidoista. Bosniaa vastaan Lodin tarjoilu pelasi myös, kun Teemu Pukki iski ottelun 2-0-maalin. Lod on Suomen parhaimpia pelaajia hyökkäyspäässä 1vs1-tilanteissa. Lod ei välttämättä tee näyttäviä harhautuksia, mutta hän ohittaa vastustajansa kerta toisensa jälkeen saaden jalkansa vapaaksi. Lisäksi Lodin ja Pukin yhteispeli on ajoittain upeaa katsottavaa. Miehet löytävät kentällä toisensa ja sanaton yhteys toimii.

Lassi Lappalainen, 7+

Liechtensteinia vastaan nähty positiivinen tilanteenvaihto oli Lappalaista parhaimmillaan. Lähes 80 metrin täysivauhtinen juoksu pallon kanssa vastustajan boksiin, katse ylös ja kova syöttö maalille Benjamin Källmanille, joka tuikkasi pallon maaliin. Lappalainen oli vaikeuksissa Liechtensteinia vastaan avausjaksolla, mutta petrasi pelaamistaan todella paljon toisella puoliajalla. Bosniaa vastaan Lappalainen tuli vaihdosta kentälle toisella puoliajalla, ja oli Kanervalta erinomainen vaihto. Bosnian kenttätasapaino oli täysin riekaleina, ja siihen Lappalainen pääsi useamman kerran iskemään nopeudellaan. Lappalainen osoitti maajoukkuepeleissä, ettei hän välttämättä viihdy enää pitkään kotimaan kentillä HJK:ssa. Tällä hetkellä Lappalainen on Huuhkajien ykkösvaihtoehto vasemmalle laidalle.

Petteri Forsell, 6

Vihdoin Forsell sai näyttöpaikkansa avauskokoonpanossa, kun Kanerva nimesi hänet Bosnia-Hertsegovinaa vastaan avaukseen. Forsell ei pelannut surkeasti, mutta muutama harhasyöttö hyökkäysalueella laskee arvosanaa. Forsellin pelaamisesta näkyi se, ettei hän ole pelannut juurikaan Robin Lodin ja Teemu Pukin kanssa. Ajatukset eivät ainakaan vielä kohdanneet. Liechtensteinia vastaan Kanerva halusi kärkeen selkeämmin kaksi puhdasta hyökkääjä, mikä tarkoitti sitä, ettei Forsellille riittänyt peliaikaa. On erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä kesä tuo Forsellin kohdalla, sillä hänen seurajoukkueensa Miedz Legnica putosi kauden päätteeksi 1. divisioonaan. A-maajoukkueen kannalta Forsell tarvitsisi siirron, mikäli haluaa tulla nimetyksi vielä tulevissakin karsintaotteluissa. Siihen kun lisätään vielä se, että Forsell kilpailee peliajasta Huuhkajissa käytännössä Roman Eremenkon kanssa, jos Eremenko palaa vielä Huuhkajiin kunnossa ollessaan.

Simon Skrabb, 6+

Skrabb nousi avaukseen Bosniaa vastaan ja pelasi kohtalaisen ottelun. Skrabb pelasi laidalla, mutta oli varsin näkymätön. Yhdeksästä kaksinkamppailusta Skrabb voitti vain kaksi, mikä on Huuhkajien kamppailupelaamisessa auttamatta liian vähän. Skrabbilla, 24, on menossa kuudes kausi Ruotsin Allsvenskanissa ja toiveissa on, että mies pääsisi urallaan eteenpäin. Nyt Skrabb junnaa urallaan hieman paikallaan. Uusi haaste voisi tehdä terää.

Pyry Soiri, 6+

Soiri pääsi Liechtensteinia vastaan pitkästä aikaa irti. Seurajoukkueessaan Admira Wackerissa vaihtopenkki on tullut turhankin tutuksi. Soiri tuli Lappalaisen tilalle ja toi energiaa Suomen hyökkäämiseen, kuten niin monta kertaa aikaisemminkin. Parhaimmillaan Soiri tuntuu olevan silloin, kun hän pääsee vaihdosta sisään ja hyökkäämään väsyneitä puolustajia vastaan. Toivoa sopii Suomen kannalta, että Soiri pääsisi ensi kaudella uuteen ympäristöön tai vastuuta alkaisi Admirassa tulla huomattavasti säännöllisemmin.

Benjamin Källman, 8

A-maajoukkueuran toinen ottelu ja ensimmäinen kilpailullinen ottelu ja heti pallo reppuun. Källman nousi yllättäen avauskokoonpanoon Liechtensteinia vastaan ja täytti paikkansa erinomaisesti. Jälkikäteen ajateltuna Källman oli täydellinen valinta Kanervalta matalaa blokkia vastaan. Källman pystyi vahvana pelaajana olemaan linjojen välissä, ottamaan kovia syöttöjä suojaukseen tai jatkamaan niitä ykkösellä linjan taakse. Lisäksi Källman oli keskityksissä aina uhka Liechtensteinin puolustukselle. Maalissaan kesäkuussa 21 vuotta täyttävä Källman väänsi itsensä voimalla vapaaksi, ja tuikkasi pallon maaliin. Erinomainen sisääntulo Huuhkajiin.

Teemu Pukki tsippasi komeasti 2-0-osuman Bosnian verkkoon. Kuva: Juha Tamminen.

Teemu Pukki, 9+

Kahteen peliin kolme maalia. Siitä ei voi oikein paremmaksi enää laittaa. Teemu Pukki pelasi fantastisen kauden 2018-19. Tällä hetkellä Huuhkajilla on yksi Euroopan kuumimmista hyökkääjistä. Ja mikä parasta Suomen kannalta, Pukki on todella nälkäinen. Ensi kauden valioliigahaaste tuo varmasti entistä enemmän motivaatiota, joten tuskin PukkiParty tähän vielä loppuu. Pukilla oli Bosniaa ja Liechtensteinia vastaan mahdollisuus tehdä enemmänkin maaleja, mikä kertoo siitä, että mies pääsee erinomaisesti paikoille. Napsun verran paremmalla viimeistelyllä Pukki olisi tehnyt Bosnian verkkoon 4 maalia ja Liechtensteinin maaliin hattutempun. Joka tapauksessa Pukki tekee vähintäänkin silloin maalin, kun sitä eniten tarvitaan. Se on Huuhkajien kannalta tärkeintä.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS