Kuka Megan Rapinoe? – Jalkapallon supertähti, joka sanoi suorat sanat Donald Trumpille: ”En vi*tu todellakaan ole menossa”

© Kuva: Getty Images

Naisten MM-kisoissa on nähty toinen toistaan hienompia suorituksia, mutta kentän ulkopuolella on myös noussut suuria ilmiöitä. Yksi näistä ilmiöistä on Yhdysvaltain kapteeni Megan Rapinoe, jonka nimeä myös tuhannet suomalaiset ovat viime päivinä hakeneet Googlesta.

Rapinoe on edennyt MM-kisoissa joukkueensa kanssa jo puolivälieriin, joissa vastaan asettuu kisaisäntä Ranska. USA kaatoi neljännesvälierissä Espanjan maalein 2-1. Alkulohkossa USA:ta ei oikeastaan edes testattu. Kolme voittoa maalierolla 18-0 kertoo kaiken oleellisen. Ruotsi pääsi alkulohkovaiheen päätösottelussa hieman haastamaan, mutta kaatui lopulta 2-0.

Ei siis ihme, että Yhdysvalloissa aletaan jo puhua mahdollisesta maailmanmestaruudesta. Sinne on toki vielä paljon matkaa, mutta kaikki mahdollisuudet USA:lla siihen on.

Voittokulku kentällä ei ole kuitenkaan noussut suurimmaksi puheenaiheeksi Yhdysvalloissa. USA:n naisten maajoukkue ei todellakaan ole jäänyt sivusta seuraamaan tasa-arvokeskustelua, vaan ottanut siinä puhujan roolin. USA:n joukkue on jopa haastanut oman lajiliittonsa oikeuteen. Joukkue vaati liitolta yhtäläisiä korvauksia ja menestysbonuksia kuin miesten A-maajoukkue.

Rapinoe on ollut kapteenina yksi USA:n joukkueen äänitorvista taistelussa tasa-arvon puolesta. Rapinoe on myös jättänyt laulamatta kansallislaulun ennen otteluita, protestoidakseen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikkaa. Aiemmin Rapinoe myös polvistui kansallislaulun aikana. Presidentti Trump ole innostunut tempauksesta, vaan hänen mielestään Rapinoen toiminta on epäsoveliasta.

Viimeisin käänne nähtiin tiistaina, kun Eight by Eight -jalkapallolehden toimittaja Mona Eltahawy julkaisi Twitterissä lyhyen videon Rapinoen haastattelusta. Siinä Rapinoelta kysyttiin, onko hän innoissaan lähdössä vierailulle Valkoiseen Taloon (Yhdysvaltain presidentin virka-asunto), mikäli joukkue voittaa maailmanmestaruuden.

– En vi*tu todellakaan ole menossa Valkoiseen Taloon, Rapinoe sanoo tuhahtaen.

– Meitä ei varmastikaan ole kutsuttu. Epäilen sitä, nainen jatkoi.

Rapinoen kaltaisia äänekkäitä ja päättäväisiä naisia jalkapallo kaipaa. Rapinoe on kerännyt paljon kehuja rohkeista sanoistaan ja teoistaan ympäri maailman. Sen lisäksi kentällä Rapinoe on olut yksi kisojen parhaista. Tällaisia esikuvia nuoret futaajan alut tarvitsevat.

Jos et näe alla olevaa videota, voit katsoe sen tästä.