Näkökulma: Miksi Filip Valencic dominoi Veikkausliigan maalintekijätilastoa? – ”Tässä on hänen koodinsa”

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan slovenialainen maalitykki Filip Valenčič on ollut tällä kaudella hurjassa vireessä. Turun Interin paidassa on tällä kaudella syntynyt jo 13 maalia. Maalien lisäksi Valenčič on syöttänyt jo neljä maalia joukkuekavereilleen.

Valenčič on yksi syy, miksi Inter on tiukasti kiinni mestaruustaistelussa. Mestaruustaistelu jatkuu turkulaisten osalta sunnuntaina, kun se kohtaa Rovaniemellä lähes kriisiin ajautuneen RoPS:n. On selvä asia, että Valenčičin maaleja tarvitaan sunnuntainakin.

Turkulaiset seuraavat siirtoikkunan päiviä jännityksellä, sillä Stabækin kirjoilla oleva Valenčič on Interissä vain lainalla. Teoriassa voisi olla mahdollista, että Valenčič myydään vielä siirtoikkunan aikana. Jos Valenčič pysyy Turussa koko loppukauden, on hän mestaruustaistelussa aikamoinen ase.

Valenčičin teho on perustunut siihen, ettei kovinkaan paljoa ole jätetty sattuman varaan. Valenčičilla on tietynlainen koodi, joka mahdollistaa hänen maalintekonsa tehokkuuden. Sitä koodia eivät Veikkausliigan vastustajat ole vielä pystyneet avaamaan ja neutralisoimaan.

Valenčič tekee maalinsa kolmelta eri alueelta, jotka on priorisoitu erikseen. Kun Inter lähestyy maalinteon vaihetta, Valenčič hakeutuu tilanteesta riippuen jollekin kolmesta alueesta.

Yksi alue on rangaistusalueen rajan ja rangaistusalueen kaaren yhtymäkohdassa, maalista katsottuna vasemmalla puolella ja noin 17-22 metriä maalista. Siitä Valenčič ruuvailee vetojaan kohti maalia. Tältä ”kaukolaukausalueelta” on Valenčič laukonut 13 laukausta ja tehnyt kaksi maalia.

Tämän alueen maalista hyvä esimerkki oli 59. minuutilla tullut maali FC Honkaa vastaan 3-1-kotivoitossa. Inter eteni oikealta, Valenčič hakeutui alueelleen numero yksi ja tempaisi pallon takaylänurkkaan.

Toinen alue on ensimmäisen alueen kanssa samalla puolella, mutta rangaistusalueen sisällä. Se on viiden metrin viivan ja rangaistusalueen rajan välissä, maalista hieman vasemmalla puolella. Siitä Valenčič on yrittänyt maalia 9 kertaa ja osunut kolmesti.

Kolmatta aluetta voisi melkeinpä kutsua tästä lähtien ihan virallisestikin ”Valenčičin alueeksi”. Siitä Valenčič on laukonut parikymmentä laukausta ja tehnyt peräti seitsemän maalia. Ympyränmuotoinen ”Valenčičin alue” sijaitsee maalista katsottuna oikealla puolella, viiden metrin alueen kulmassa ja sen ympärillä.

Valenčič liikkuu kyseiselle alueelle sekä vastaiskuissa että pitkien hyökkäysten aikana. Hyvä esimerkki oli maali HIFK:ta vastaan toukokuun lopussa. Inter murtautui vasemmalta rangaistusalueen sisään, Valenčič liikkui omalle alueelleen, pallo kimposi hänelle ja hän tirvaisi pallon yläriman kautta maaliin.

Lisäksi Valenčič on tehnyt yhden rangaistuspotkumaalin ja ampunut satunnaisia laukauksia muilta alueilta. Näin Valenčičin konversioksi saadaan noin 25 prosenttia 51 laukauksesta. Konversio tarkoittaa onnistumisprosenttia, eli maaleiksi päätyneiden laukausten osuutta kaikista laukauksista.

25 prosentin konversio on erinomainen lukema. Valenčič tekee keskimäärin maalin joka neljännellä laukauksellaan. Se perustuu siihen, että Valenčič pääsee laukomaan usein itselleen parhailta alueilta tehdessään erinomaisesti yhteistyötä muiden hyökkäyspään pelaajien, kuten Timo Furuholmin, kanssa.

On tehtävä johtopäätös, että Valenčičin loistotehoissa on paljon pelaajan omaa henkilökohtaista taitoa, mutta myös Interin valmennusjohdon kykyä täsmävalmentaa joukkojaan. Peli on toisteista, jolloin siitä on tunnistettavissa tiettyjä malleja. Kun pelaaja tunnistaa pelaamisesta malleja, on hänen helpompi ennakoida peliä.

Kun pelaajan on helpompi ennakoida peliä, on hänen helpompi olla maalintekovaiheessa hyväksi havaitulla alueella valmiina saattamaan hyökkäys loppuun.

Näin toimii hyvän hyökkääjän ja joukkueen suhde – molemmat kommunikoivat toisilleen, miten pallo pistetään maaliin.

Jussi Leppälahti