Näkökulma: Tim Väyrysen siirto HJK:hon kertoo kahdenlaista tarinaa – ”Tavallaan potentiaalinen asia, muttei kuitenkaan”

© Kuva: Juha Tamminen
TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS

Tim Väyrynen siirtyi täksi ja ensi kaudeksi hallitsevan Suomen mestarin, HJK:n, riveihin.

Tammikuussa 2014 Borussia Dortmundin kakkosjoukkueeseen siirtynyt Väyrynen lähti Veikkausliigasta kovin odotuksin. Väyrynen oli tehnyt Veikkausliigassa maalin noin joka toisessa ottelussa ja voitti kaudella 2013 koko sarjan maalikuninkuuden.

26-vuotiaan Väyrysen kansainvälinen ura ei kuitenkaan auennut hänen haluamallaan tavalla. Dortmundin kakkosjoukkueessa, Hansa Rostockissa, FC Viktoria Kölnissä, Dynamo Dresdenissä ja Roda JC:ssä kiertänyt espoolainen kulutti etenkin viimeiset vuodet vaihtopenkkejä ja joutui palaamaan Suomeen käynnistääkseen uransa uudestaan.

Väyrysen Klubi-siirrossa on kaksi puolta – hänen oma uransa sekä HJK:n palava tarve saada kentälle maaleja tekevä ysipaikan hyökkääjä.

Väyrysen oman uran kannalta HJK-siirto on taaksepäin menoa kansainvälisestä jalkapallosta, mutta pakollinen askel hänen urallaan. Väyrysen kansainvälisestä urasta kertoo paljon se, että hänen parhaalla kaudellaan Hansa Rostockissa hän teki vain neljä maalia 884 minuutin aikana. Tämä tapahtui kaudella 2017-2018.

Väyrysen aikaa ulkomailla värittivät penkkikomennusten ohella ajoittaiset oudot julkiset lausunnot, joissa Väyrynen valitteli vastuun puutetta.

Tammikuussa 2017 Väyrynen esimerkiksi totesi Huuhkaja-TV:n haastattelussa näin: ”Koin, että opin sieltä paljon. Koin myös, että olisi pitänyt pelata siellä (Dortmundin kakkosjoukkue), mutta jostain syystä en saanut kunnon saumaa. Aina kun olen pelannut, olen tehnyt maaleja ja syöttänyt maaleja. Sen näkee tilastoista. Myös Dresdenissä kanssa, vaikka pelasin vähän.”

On aina huolestuttavaa, kun kotimaahan palaava pelaaja uhriutuu kokemistaan penkkikomennuksista.

Veikkausliigaan Väyrynen on silti hyvä hyökkääjä. Hänen rajoitteensa tulevat vastaan, kun pelin tempo ja puolustajien kyvyt ylittävät tietyn rajan. Se raja ei ylity Veikkausliigan kentillä. Väyrynen osaa liikkua puolustajien pimeisiin kulmiin ja sen jälkeen hyville maalintekoalueille. HJK:n vastustajien on nyt valmistauduttava pykälää vaarallisempaan hyökkääjään, kuin mitä Eetu Vertainen on HJK:n hyökkääjänä ollut.

Mikään klassinen target-pelaaja, joka osaisi hyödyntää omaa negatiivista peliasentoaan sitoakseen vastustajia ja pelatakseen palloja omien kanssapelaajien juoksulinjoille, Väyrynen ei ole. Hän on enemmänkin kaaren kautta liikkuja ja boksiin hakeutuja. Väyrysen teho mitataan yhdessä asiassa: maaleissa.

Niitä on tultava heti, ja paljon.

Fakta on, että sitä HJK kaipaakin, sillä sen joukkueenrakennus hyökkäyspään osalta meni tällä kaudella totaalisen penkin alle. HJK:n tämän kauden paras maalintekijä on kolmen maalin Riku Riski. Eetu Vertainen hakeutui alkukaudella paikkoihin, mutta viimeisteli heikosti. Marco Bueno ei koskaan päässyt pelaamisen rytmiin, eikä pystynyt täyttämään ysipaikan saappaita.

Väyrysen siirto nostaa HJK:n osakkeita mestaruustaistelussa.

Tavallaan Väyrysen siirtymisessä Klubiin on siis paljon loogisia ja potentiaalisia asioita – etenkin jos Väyrynen suhtautuu HJK-aikaansa mahdollisuutena työstää heikkouksiaan ja jalostaa vahvuuksiaan.

Tavallaan siirrossa taas ei ole mitään potentiaalia. Potentiaalin sijaan siinä voi nähdä yhden epäonnistuneen kansainvälisen uran, jonka syyt eivät ole valmentajissa, jotka eivät antaneet Väyryselle mahdollisuutta, vaan Väyrysessä itsessään.

26-vuotiaan Väyrysen on HJK:ssa kehityttävä ja onnistuttava, jos hän haluaa vielä käynnistää kansainvälisen uransa kunnolla.

Jussi Leppälahti

TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS