FC Hakan korpivaellus Ykkösessä päättymässä näytöstyyliin – Nokkamiehet kertoivat Byyrille, miten

© Kuva: Juha Tamminen
FA Cupissa maanantaina Bournemouth - Arsenal! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!

FC Haka lukeutuu heittämällä suomalaisen jalkapallohistorian tärkeimpiin ja menestyksekkäimpiin seuroihin. Muun muassa Juhani Peltosen kasvattajaseura on voittanut toiseksi eniten sekä suomenmestaruuksia (12) että Suomen Cup -kilpailuja (9). Ainoastaan HJK on ollut sitä menestyksekkäämpi kummassakin kategoriassa.

Viimeiset seitsemän kautta Haka on kuitenkin ollut poissa parrasvaloista Ykkösessä. Pitkä pääsarjataival päättyi vaikean talousahdingon ja ankaran kulukuurin seurauksena. Paperitehtaan rahoitus oli historiaa ja bisnesmies Sedu Koskisen aika Hakan taustalla jäi lyhyeksi. Kaikki piti aloittaa alusta, mutta pohjaraapaisusta huolimatta seura selvisi hengissä.

Täksi kaudeksi seura nosti päävalmentajakseen edelliskauden kakkosmiehen Teemu Tainion. ”Tornion terrieri” oli pelannut Hakassa kaksi kautta 1990-luvun lopussa, ennen kuin lähti 18-vuotiaana puolitoista vuosikymmentä kestäneelle ulkomaankierrokselleen. 39-vuotias Tainio on näyttänyt tällä kaudella kaikille närhen munat, sillä Haka johtaa Ykköstä todella ylivoimaiseen tapaan.

20 sarjaottelua ovat tuoneet 18 voittoa ja kaksi tasapeliä. Haka on tehnyt maaleja lähes kolme kappaletta ottelua kohden ja on pitänyt nollan omissa puolissa peleistään. Valkeakosken ylpeys ei kuulunut kauden alla nousijasuosikkien joukkoon, vaikka SuomiFutis sen kausiennakossaan mustaksi hevoseksi nostikin.

Mekään emme silti olisi ikinä osanneet kuvitella, että Haka johtaisi sarjaa huimalla 14 pisteen erolla seitsemän kierrosta ennen sarjan päätöstä. Tai että Salomo Ojala liitäisi komeetan lailla kohti Ykkösen maalikuninkuutta. Sarjanousun varmistuminen vaikuttaisi olevan juuri nyt vain ajan kysymys.

Mitä Hakan upean 85-vuotisjuhlavuoden aikana on sitten tapahtunut? Siitä kertoivat Teemu Tainio ja seuraikoni-toimitusjohtaja Olli Huttunen, joita Byyri kävi jututtamassa. Byyrin ansiokkaan jutun voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

– Olisihan se nousu hieno asia henkilökohtaisesti, mutta koen sen enemmänkin olevan palkinto tälle kaupungille, seuralle ja yhteisölle. Silloin kun tulin vuonna 2016 seuraan uudelleen, kyllä moni piti sitä nousua silloin utopistisena, ja nyt me ollaan tässä tilanteessä, että olemme näin lähellä.

– Ei tätä moni olisi uskonut vielä vuosi tai kaksi takaperin, pitkäaikainen maajoukkuemaalivahti Huttunen myöntää.

Valkeakoski elää ja hengittää tällä hetkellä jalkapalloilua, ja myös Tainion luotsaama hyökkääjä pelitapa on vaikuttanut asiaan.

– Kaikki asiat seuran ympärillä ovat tällä hetkellä tosi positiivisia. Ilmapiiri kaupungilla on hyvä ja käynnissä on positiivinen kierre.

– Sitä ei olla saatu pelkästään sillä, että tulokset ovat hyviä, vaan se peli on ollut myös viihdyttävää. Täällä kun on paljon tätä vanhaa kansaa, joka on nähnyt Hakan menestyksen vuodet, niin hekin pitävät tästä tavasta miten pelataan, Huttunen perustelee.

Menestys ja näyttävä peli ovat johtaneet luonnollisesti hyvään tulokseen myös lipunmyynnin saralla.

– Viime vuonna keskiarvomme oli yli tuhannen katsojan ja nyt lähentelemme jo puoltatoista tuhatta. Yleisömäärän kasvu on näkynyt tietenkin myös ottelutuotoissa.

– Mielenkiintoista tässä on ollut se, että viime syksynä meillä oli tälle kaudelle kausikorttikampanja ja myimme kausikortteja 1 600 kappaletta. Siitäkin huolimatta olemme myyneet tällä kaudella portilta enemmän lippuja kuin viime kaudella, Huttunen kertoo.

Teemu Tainio myöntää, ettei hän itsekään osannut aivan näin hurjaa kautta odottaa.

– Onhan se rehellisesti sanottava, että näinkin paljon pisteitä tässä vaiheessa kautta on ollut tietyllä tapaa yllätys.

– Kyllä minä luotin tähän joukkueeseen jo talvella. Moni ihmetteli, miksi me edes puhumme noususta tavoitteena. Meillä oli kuitenkin paljon sellaisia pelaajia, jotka eivät ehkä olleet suurelle yleisölle niin tuttuja, mutta me tiesimme heidän potentiaalin, Tainio täydentää kuitenkin omiaan kehuvaan sävyyn.

Tainio on tuonut myös harjoituksiin lisää kilpailullisuutta ja se on kasvattanut joukkueen asennetta.

– Vaatimustasomme on harjoituksissa kova. Meillä on ollut treeneissä mukana muun muassa pistekäytäntö. Olemme pelanneet treenien lopuksi aina pelin, jonka voittaja saa pisteen, ja jätkät ovat hyvin tämän syötin kyllä napanneet. Treeneissä on hyvä asenne ja tempo, se totta kai siirtyy sitten myös sinne kentälle, valmentaja kertoo.

Olli Huttunen on luottavainen sen suhteen, että Haka on valmis pääsarjatasolle paluuseen.

– Taloutemme on kontrollissa, joukkueen taustoihin on satsattu ja nyt myös pelaajiin. Näkisin, että nousu Veikkausliigaan ei olisi meille liian iso koettelemus millekään osa-alueelle, Huttunen toteaa.


400% bonus vedonlyöntiin: Talleta 10€ ja saat 50€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Betsafelle alapuolen napista.
  2. Talleta 10€.
  3. Talletuksen jälkeen saat 50€ pelirahaa.

FA Cupissa maanantaina Bournemouth - Arsenal! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!