Saksassa on oltu viime aikoina huolestuneita alati lisääntyvän äärioikeistolaisen liikehdinnän vuoksi – niin yhteiskunnassa kuin jalkapallopiireissä. Koko ilmiön polttopisteessä on ollut itäsaksalainen Chemnitzin kaupunki, ja futispuolella 3. Bundesliigan Chemnitzer FC.

Elokuussa, uuden kauden ensimmäisinä viikkoina Chemnitzer FC antoi kenkää kapteenilleen Daniel Frahnille, koska tämä oli ollut näkyvästi esillä uusnatsiyhteyksistään tunnettujen kannattajaryhmän johtohahmojen kanssa. Seuran vahva kannanotto ei kuitenkaan ole hillinnyt äärioikeistolaisia kannattajia, vaan päin vastoin laineet lyövät nyt entistäkin korkeammalle. Kotikatsomo osoittikin näkyvästi tukensa Frahnille heti seuraavassa ottelussa.

Kuva: Getty Images

Michael Ballackin kasvattajaseuranakin tunnettu Chemnitzer FC menetti tuoreimpana käänteenä arvostetun urheilujohtajansa Thomas Sobotzikin. Sobotzikin rakentama joukkue nousi viime kaudella takaisin kolmannelle sarjatasolle vietettyään vuoden Regionalligassa. Tehtävä ei ollut helppo, sillä Chemnitz on ollut konkurssin partaalla, eikä suuria rahavaroja ollut käytössä.

Keskiviikkona Sobotzik ilmoitti sitten lehdistötiedotteessa eroamisestaan. Eron syyksi hän ilmoitti jatkuvat kannattajilta tulleet uhkaukset.

– Se määrä vihaa, loukkauksia ja uhkauksia, jonka olen saanut viime aikoina, ei ollut enää hallittavissa, 44-vuotias Sobotzik kirjoitti.

– Sain faneilta ja joiltain äärioikealta ponnistavilta ihmisiltä osakseni silkkaa vihaa. He haluavat tarkoituksellisesti vahingoittaa seuraa rasistisilla ja antisemitistisillä chanteillaan, ja saattavat siten seuran vastuuhenkilöt huonoon valoon.

– Heidän toimintansa kaivaa pohjaa siltä, miten me yritämme kehittää vastuullista ja menestyksekästä työympäristöä.

Sobotzik kertoi myös suorista faneilta saamistaan uhkailuista. Viime kauden viimeisessä ottelussa Meuselwitziä vastaan Sobotzikia solvattiin ja häntä kohti heitettiin oluttuoppeja, kun hän yritti pysäyttää kannattajien kentälle ryntäämisen. Äskettäisessä cup-ottelussa HSV:tä vastaan äärioikeistolainen fani odotti Sobotzikia seuran toimiston ulkopuolella ja tokaisi tälle: ”Olen odottanut sinua pitkään. Häivy, sinä saastainen jugoslavialainen.”

Bildin mukaan Sobotzik sai vastaanottaa heti seuraavassa kotiottelussa edellämainitun tapauksen jälkeen katsomosta lukuisia tappouhkauksia.

Puolalaissyntyinen Sobotzik pelasi urallaan 134 bundesliigaottelua lähinnä Eintracht Frankfurtin riveissä.

Lähde: Bundesliga Fanatic