Jari Litmasen kommentit Qatarista suututtavat ja keräävät kritiikkiä – ”Kuin isku vasten kasvoja”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijan Jari Litmasen pisteet laskivat monen silmissä, kun hän meni kehumaan tulevaa MM-kisaisäntää Qataria.

Litmanen, 48, sanoi kisojen järjestelyistä vastaavan komitean sivuilla, että ”kukaan ei tule pettymään Qatarin kisoihin”. Hän antoi erityisesti kiitosta siitä, että pelaajien ei tarvitse matkustaa turnauksen aikana pitkiä matkoja, koska pelipaikkakuntien välimatkat ovat niin lyhyet.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi MM-kisat Qatarille joulukuussa 2010. Päätöstä on kritisoitu muun muassa Qatarin surkean ihmisoikeustilanteen ja ulkomaalaisten kisapaikkarakentajien järkyttävien työolojen takia. Stadioneja rakentavat siirtotyöläiset työskentelevät ja asuvat puutteellisissa olosuhteissa, ja osa on joutunut odottamaan palkkojaan monta kuukautta. Eri lähteiden mukaan rakennustöiden yhteydessä on kuollut yli 1200 ihmistä.

Nepalilainen rakennustyöntekijä Dil Prasad kuvaili olosuhteita WDR:lle viime kesänä.

– Meidät on siepattu. Joka päivä ravitsemme itseämme vedellä ja leivällä. Ilman rahaa emme voi tehdä muutakaan. Kuukausi kuukaudelta tilanteemme muuttuu huonommaksi ja huonommaksi. En ole varma, kuinka kauan pystyn tähän. Haluan vain mennä kotiin. Emme voi edes soittaa perheillemme Nepaliin.

Ei ole siis ihme, että Litmasen kommentteja ei ole katsottu hyvällä.

– Olin sunnuntaina Lahdessa (Litmasen kotikaupungissa). Paikallisten ihmisten ilmeet olivat siellä hiukan surullisia Litmasen hölmöistä lausunnoista. Muistamme termin hyödyllinen idiootti. Tästä jäi vaikutelma, että Qatarin MM-kisahankkeen taakse on ostettu valovoimainen ex-pelaaja, urheilutoimittaja Juha Kanerva totesi Ylen Aamu-tv:n Jälkihiki-osuudessa.

– He (Qatar) yrittävät parantaa omaa imagoaan ja näiden tulevien jalkapallon MM-kisojen imagoa hankkimalla mahdollisimman paljon kuuluisuuksia puhumaan tämän asian puolesta.

Samoilla linjoilla oli myös urheilutoimittaja Kaj Kunnas.

– En löydä mitään positiivista siitä, että Qatar on saanut järjestää käsipallon MM-kisat, pyöräilyn MM-kisat, nyt yleisurheilun MM-kisat ja vielä tulevaisuudessa jalkapallon MM-kisat.

– Maa, missä ei ole mitään urheilukulttuuria, missä ei ole katsojia, missä ei ole mitään!

Myös Vasemmistoliiton kansanedustaja ja entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki pettyi Litmasen lausuntoon.

– Urheilujohtajat ovat osoittaneet melkoista selkärangattomuutta myymällä yleisurheilun ja jalkapallon MM-kisat Qatarille. Riku Riski sen sijaan osoitti selkärankaa kieltäytymällä Palloliiton leiristä Qatarista. Samaa voisi odottaa myös vanhoilta pelaajilta, kommentoi Arhinmäki Twitterissä.

Litmasen kommentit ovat herättäneet ylipäätäänkin suurta närää sosiaalisessa mediassa.


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!