Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijan Jari Litmasen pisteet laskivat monen silmissä, kun hän meni kehumaan tulevaa MM-kisaisäntää Qataria.

Litmanen, 48, sanoi kisojen järjestelyistä vastaavan komitean sivuilla, että ”kukaan ei tule pettymään Qatarin kisoihin”. Hän antoi erityisesti kiitosta siitä, että pelaajien ei tarvitse matkustaa turnauksen aikana pitkiä matkoja, koska pelipaikkakuntien välimatkat ovat niin lyhyet.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi MM-kisat Qatarille joulukuussa 2010. Päätöstä on kritisoitu muun muassa Qatarin surkean ihmisoikeustilanteen ja ulkomaalaisten kisapaikkarakentajien järkyttävien työolojen takia. Stadioneja rakentavat siirtotyöläiset työskentelevät ja asuvat puutteellisissa olosuhteissa, ja osa on joutunut odottamaan palkkojaan monta kuukautta. Eri lähteiden mukaan rakennustöiden yhteydessä on kuollut yli 1200 ihmistä.

Nepalilainen rakennustyöntekijä Dil Prasad kuvaili olosuhteita WDR:lle viime kesänä.

– Meidät on siepattu. Joka päivä ravitsemme itseämme vedellä ja leivällä. Ilman rahaa emme voi tehdä muutakaan. Kuukausi kuukaudelta tilanteemme muuttuu huonommaksi ja huonommaksi. En ole varma, kuinka kauan pystyn tähän. Haluan vain mennä kotiin. Emme voi edes soittaa perheillemme Nepaliin.

Ei ole siis ihme, että Litmasen kommentteja ei ole katsottu hyvällä.

– Olin sunnuntaina Lahdessa (Litmasen kotikaupungissa). Paikallisten ihmisten ilmeet olivat siellä hiukan surullisia Litmasen hölmöistä lausunnoista. Muistamme termin hyödyllinen idiootti. Tästä jäi vaikutelma, että Qatarin MM-kisahankkeen taakse on ostettu valovoimainen ex-pelaaja, urheilutoimittaja Juha Kanerva totesi Ylen Aamu-tv:n Jälkihiki-osuudessa.

– He (Qatar) yrittävät parantaa omaa imagoaan ja näiden tulevien jalkapallon MM-kisojen imagoa hankkimalla mahdollisimman paljon kuuluisuuksia puhumaan tämän asian puolesta.

Samoilla linjoilla oli myös urheilutoimittaja Kaj Kunnas.

– En löydä mitään positiivista siitä, että Qatar on saanut järjestää käsipallon MM-kisat, pyöräilyn MM-kisat, nyt yleisurheilun MM-kisat ja vielä tulevaisuudessa jalkapallon MM-kisat.

– Maa, missä ei ole mitään urheilukulttuuria, missä ei ole katsojia, missä ei ole mitään!

Myös Vasemmistoliiton kansanedustaja ja entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki pettyi Litmasen lausuntoon.

– Urheilujohtajat ovat osoittaneet melkoista selkärangattomuutta myymällä yleisurheilun ja jalkapallon MM-kisat Qatarille. Riku Riski sen sijaan osoitti selkärankaa kieltäytymällä Palloliiton leiristä Qatarista. Samaa voisi odottaa myös vanhoilta pelaajilta, kommentoi Arhinmäki Twitterissä.

Litmasen kommentit ovat herättäneet ylipäätäänkin suurta närää sosiaalisessa mediassa.

Tuomo Lappalainen

@TuomoLap
Jari Litmanen menetti juuri kaiken uskottavuutensa jalkapallokommentaattorina.

Yle Uutiset

@yleuutiset
Jari Litmanen vieraili tulevalla MM-kisastadionilla ja puhui kiistellyn Qatarin turnauksen puolesta: "Kukaan ei tule pettymään" yle.fi/urheilu/3-1099…

Iikka Kivi

@KoomikkoKivi
Jari Litmanen kehuu Qataria siitä, että välimatkat ovat lyhyitä ja turnaus täten kompakti.

Se onkin ainoa asia, mitä yli tuhannen työläisen hengen maksaneissa kisoissa voi kehua.

Yle Uutiset

@yleuutiset
Jari Litmanen vieraili tulevalla MM-kisastadionilla ja puhui kiistellyn Qatarin turnauksen puolesta: "Kukaan ei tule pettymään" yle.fi/urheilu/3-1099…

Miika Tiainen

@MiikaTiainen
”Qatar 2022 ei petä ketään.” Paitsi esimerkiksi ne yli 1200 ihmistä, jotka arvioiden mukaan ovat kuolleet rakennustöiden aikana. Milloin kansainväliset lajiliitot ja urheiluvaikuttajat lopettaisivat tämän diktatuurien edessä nöyristelyn? hs.fi/urheilu/art-20…
hs.fi

Jari Litmanen intoutui kehumaan Qatarin MM-jalkapallon järjestelyjä

”Qatar 2022 ei petä ketään.”

Timo Kilpiäinen

@TimoKilpiainen
Katohan. Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija valkopesemässä kaikkien aikojen korruptoituneimpia ja verisimpiä kisoja.

Kiva homma.

Prk.

#Qatar2022 #Futis yle.fi/urheilu/3-1099…

Tomi🌻

@tomiwalamies
Jari Litmanen kehuu Qatarin kisaa kompaktiksi.

No tavallaan noin voi sanoa, jos tuhannet kuolleet rakentajat ovat joukkohaudassa.

Jarkko Lehtopelto

@Lehtopelto
Suunnaton pettymys, miksi ihmeessä Litti lähdit tuohon kelkkaan mukaan.

sc.qa/en/news/jari-l…

Petteri Lehtonen

@Beattiih
Litmasen kommentit Qatarista on kuin isku vasten kasvoja. #Litmanen #Qatar #ihmisoikeudet