Oman joukkueen faneilta tyrmistyttävä kanta vastustajan apinachantteihin: ”Se oli kunnioitusta, ei rasismia”

© Kuva: Getty Images

Serie A nousi jälleen otsikoihin ikävän rasismikohun merkeissä, kun kotijoukkue Cagliarin kannattajat tekivät ”apinaääntelyitä” vierasjoukkue Interin Romelu Lukakun viimeisteltyä rankkarista 2-1 -voittomaalin sunnuntai-illan sarjapelissä. Cagliarin kohdalla kyse oli jo ainakin viidennestä tunnetusta rasismitapauksesta muutaman vuoden sisällä, mutta Serie A ei ole missään vaiheessa rankaissut seuraa huomautusta vakavammalla tavalla.

Belgialaishyökkääjä vetosi heti maanantaina kansallisiin jalkapalloliittoihin ja sosiaalisen median alustoihin, jotta ne ryhtyisivät toimiin kitkeäkseen rasismin ja muun syrjinnän pois jalkapallosta. Lukakun lausunnon voi lukea täältä.

Kaikki Internazionalen kannattajat eivät kuitenkaan koe uuden hyökkääjätähdensä tulleen väärin kohdelluksi. Interin ”Curva Nord” -kannattajaryhmä julkaisi Facebookissa kannanoton, joka on tyrmistyttänyt laajalti. Näiden Inter-fanien mielestä Lukaku ei kohdannut rasismia, vaan ”yhden tavan osoittaa kunnioitusta”.

– Moi Romelu, kannattajaryhmän avoin kirje alkaa.

– Kirjoitamme sinulle Curva Nordin puolesta, siis heidän, jotka ottivat sinut vastaan saapuessasi Milanoon. Olemme hyvin pahoillamme siitä, että pidit rasistisena sitä, mitä Cagliarissa tapahtui.

– Sinun täytyy ymmärtää, ettei Italia ole kuin monet Pohjois-Euroopan maat, joissa rasismi on aito ongelma. Ymmärrämme, että se saattoi vaikuttaa sinusta rasistiselta, mutta ei se ollut sitä. Me Italiassa käytämme monia ”tapoja” ”auttaaksemme joukkueitamme”, yrittämällä hermostuttaa vastustajia. Se ei ole rasismia, vaan yritämme vain häiritä heitä.

– Huomaa, että tämä italialaisten fanien asenne on tapa osoittaa kunnioitusta, sillä he pelkäävät, että saatat tehdä maalin heidän joukkueitaan vastaan. Se ei siis ole sitä, että he vihaisivat sinua tai olisivat rasisteja.

Curva Nordin kannanotosta raportoi kotisivuillaan BBC.

Kotijoukkue Cagliari on sen sijaan suhtautunut seuran virallisessa kannanotossa tapahtuneeseen huomattavasti tuomitsevammin. Alla Cagliarin lausunto kokonaisuudessaan:

– Cagliari Calcio tuomitsee jyrkästi sunnuntai-iltana Sardegna Arenalla Inter Milania vastaan pelatussa ottelussa koetut tapahtumat.

– Seura alleviivaa – jälleen kerran – pyrkimyksensä tunnistaa, eristää ja rangaista niitä piittaamattomia yksilöitä, joiden häpeällinen käytös on täysin niitä arvoja vastaan, joita Cagliari pyrkii kaikessa toiminnassaan vahvasti noudattamaan. Jokaikinen päivä.

– Cagliari-Inter oli oikea tilaisuus arvostaa ja nauttia positiivisesta kannustuksesta, joka ei kohdistu koskaan ketään vastaan; itseasiassa ”Curva Futurassamme” – Italian ensimmäisessä lapsille suunnatussa katsomonosassa – sekä Inter Milanin että Cagliarin kannattajat nauttivat ihanasta illasta oman jalkapallointohimonsa nimissä.

– Cagliari ei halua vähätellä eilisillan tapahtumia, mutta kiistää jyrkästi hurjat syytökset ja hölmöt stereotypiat, joita Cagliarin kannattajiin ja Sardinian ihmisiin liitetään. Niitä emme voi missään tapauksessa hyväksyä.

– Annamme Romelu Lukakulle täyden solidaarisuutemme ja sitoudumme vieläkin voimakkaammin poistamaan yhden pahimmista vitsauksista, joka vaikuttaa jalkapalloiluun ja koko maailmaan.

– Kuten kuitenkin tiedämme, teknologia ei yksin riitä. Uskomme, että sitoutumisemme tarvitsee aitoa tukea kaikilta jalkapallotoimijoilta: alkaen todellisista kannattajista, katsomon järjestysmiehiin, poliisin ja turvamiehiin, sekä aina mediaan, Serie A:han ja Italian jalkapalloliittoon asti. Cagliari pyytää teiltä kaikilta vankkaa apua voittaaksemme taistelun, joka koskettaa jokaista. Kukaan ei jää sen ulkopuolelle.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.