Veikkausliigan mestaruustaistosta kahden kauppa? – HJK putosi lopullisesti kyydistä

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan ylempi loppusarja käynnistyi Interin 2-0 -voitolla IFK Mariehamnista (lue raportti ottelusta). Runkosarjan voittanut Inter antoi sitten kunnolla painetta lähimmille uhkaajilleen KuPS:lle ja Ilvekselle.

Veikkausliigan kuntopuntarin kärkijoukkue KuPS sai tilaisuuden vastata haasteeseen kotiottelussaan HJK:ta vastaan. Kuopiota piiskasi ottelun ajan rankkasade ja hyytävän kylmä syyssää. Kuopiolaiset kuitenkin sopeutuivat karuihin olosuhteisiin huomattavasti vieraitaan paremmin. KuPS otti elintärkeän 1-0 -voiton, ja jatkaa vain kahden pisteen päässä Interistä.

Ottelun avausjakso oli täydellistä kotijoukkueen hallintaa. HJK:sta pahimmin tuuliajolla olivat alakerran RafinhaDaniel O’Shaughnessy ja Faith Friday Obilor. Varttitunnin kohdalla O’Shaughnessy kohteli maalipaikkaan päässyttä Tucoa siinä määrin kaltoin, että punainen kortti olisi ollut oikea tuomio. HJK-toppari selvisi kuitenkin keltaisella.

Avausosumansa KuPS sai 36. minuutilla. Saku Savolainen spurttasi oikealla laidalla ja lähetti täydestä vauhdista upean keskityksen Rafinhan näennäisistä estelyistä huolimatta. Obilor oli askeleen myöhässä ja 34-vuotias virolaiskonkari Ats Purje viimeisteli neljännen maalinsa viimeisessä neljässä ottelussa.

HJK:n surkeudesta kertoo jotain sekin, että ensimmäinen vaihto käytettiin jo avausjaksolla, ilmeisesti puhtaasti pelillisistä syistä. Erfan Zeneli sai tehdä tilaa Tim Väyryselle.

Kun toista puoliaikaa oli pelattu 15 minuuttia, oli Ats Purje jälleen pääsemässä pahantekoon. Purje haki hyvällä laukauksella takanurkkaa, mutta Maksim Rudakov venyi kelpo torjuntaan.

70. minuutin kohdalla HJK:n Rafinha tulistui Petteri Pennaselle, mutta selvisi purkauksestaan ilman toista varoitusta. HJK oli jälleen onnekas tuomariratkaisujen suhteen.

HJK loi pelin lopun lähestyessä jo hieman näennäistä painetta, mutta mitään todella vaarallista se ei aikaiseksi saanut.

Tuloksen myötä HJK jäi Interistä 11 ja KuPS:sta yhdeksän pisteen päähän. Koska ainakin jompikumpi kaksikosta saa keskinäisestä pelistään pisteitä, ja HJK:n maaliero on paljon kaksikkoa kehnompi, ovat HJK:n mahdollisuudet mestaruuteen enää promillen luokkaa. Käytännössä on siis viimeistään nyt selvää, että Veikkausliiga saa tällä kaudella uuden mestarin.

Tampereella syksyn lähestyessä hyytynyt Ilves jäi nollille vierasjoukkue Honkaa vastaan. Honka siirtyi 1-0 -johtoon jo 11. minuutilla. Espoolaisten maalin teki Mikko Sumusalo. Toisen jakson alkajaisiksi alkukauden aikana hurmannut Ilves sai lisää kylmää vettä niskaan. Espanjalainen Borjas Martín vei näyttävästi kauden 11. maalillaan Hongan jo kahden maalin karkumatkalle.

Ilves jäi tappion myötä sarjakärki Interistä jo viiden pisteen päähän. Ensi sunnuntaina sillä on käytännössä pakkovoiton paikka, kun vieraaksi Tampereelle saapuu juuri Inter. Honka nousi nyt vain kolmen pisteen päähän Ilveksestä. Kolmossija toisi joukkueelle paitsi pronssit niin myös paalupaikan kauden päättäviin pudotuspeleihin viimeisestä europaikasta.