Suomi taipui EM-karsinnoissa sunnuntai-iltana kotikentällään Italialle maalein 1-2 (lue raportti ottelusta). Tulos oli Italian selvästä ennakkosuosikin asemasta Huuhkajille pettymys, sillä ottelu ratkesi varsin kiistanalaiseen rangaistuspotkuun. Pallo vietiin pilkulle pallon osuttua Sauli Väisäsen kyynärpäähän, vaikka tämä näytti tekevän kaikkensa osumaa väistääkseen.

Viasatin ottelustudiossa mielipide tilanteesta oli järkkymätön. Sekä Mika Kottila että Pasi Rautiainen olivat vakuuttuneita siitä, ettei tilanne ollut rankkarin paikka.

– Mulla on tästä ihan selkeä käsitys, Rautiainen aloitti puhinansa.

– Totta kai se osuu käteen, sen näkee joka erkki. Mulle tärkeitä ovat seuraavat asiat: Oliko toi tahallinen? Menikö käsi tai käsivarsi kohti palloa? Jos noita kahta kriteeriä ajatellaan, niin se ei ollut ikimaailmassa pilkku.

– Mitä Sauli voisi tuossa tehdä? Pitäisikö sen hakea Fiskarsilta sahaa? Sehän jopa yritti kääntää kroppaansa.

– Pitääkö se p*rkeleen käsi sahata pois? Eihän se voinut tolle yhtään mitään, Rautiainen puuskahti.

Samoilla linjoilla oli myös Rautiaisen kollega Kottila.

– Ei pilkku. Laukaus tulee läheltä, eikä Väisänen ehdi reagoimaan. Se ei levitä kättä, vaan käsi on mahdollisimman lähellä kroppaa, Kottila perustelee.

Rautiainen vei keskustelun myös VAR-videotuomarijärjestelmään.

– Nythän täällä ei ole VAR:ia, jonkun Gibraltarin tai en minä tiedä minkä takia. Tämä on raskas keskustelu kaikille, ja tuomarillehan toi on pirun vaikeeta. Kyllähän tuomarin pitää hiffata ja nähdä tommonen. Aatamin ja Eevan aikana oli kyse siitä, oliko käsivirhe tahallinen vai. Väisäsen poika yritti kääntyä ja pitää käden, vaan pallo tuli niin saamarin kovaa. Tahallisuuden pitäisi mun mielestä olla ratkaiseva kriteeri.

– Totta kai toivon, että näissä peleissä käytettäisiin VAR:ia. Hotelli Ilveksen kellarissa voisi hyvin olla varri, Rautiainen summasi kantansa.

Sen sijaan Suomen saama pilkku meni Kottilan mielestä oikein.

– Se oli selkeä pilkku. Ihan turhaan italialaiset siinä valitti. Selkeä kontakti ja lisäksi käsi vielä Teemun olkapäälle. Mitä se siellä teki? Oikea tuomio tuomarilta, Kottila sanoi.