Tiistain 15. lokakuuta 2019 jää historiaan suomalaisittain jokseenkin täydellisenä futispäivänä. Ensin Huuhkajat kaatoi Turussa Armenian maalein 3-0 ja sitten Kreikasta tuli ylimääräinen lahja, kun Bosnia ja Hertsegovina koki neljännen vierastappionsa neljässä ottelussa.

Moni odottaa jo innolla seuraavan kuunkierron kulumista, sillä Suomi tarvitsee karsinnoista enää kaksi pistettä, jotta EM-kisapaikka olisi varma. Unelma voi saada sinettinsä 15. marraskuuta, kun Huuhkajat saa Helsinkiin vieraakseen Liechtensteinin. Voitto jalkapallokääpiöstä, ja juhlat voivat alkaa.

Näihin varauduttiin hyvissä ajoin myös Viasatin ottelustudiossa, kun katseet käännettiin lohkotilanteeseen ja tuleviin otteluihin. Mieli oli pirteä, vaikka Ateenan ottelua ei oltu vielä edes aloitettu.

– Se laittaa vähän hymyilyttämään, Mika Kottila aloitti pohjustuksen saaden porukan nauramaan.

Kottilan aisapari Pasi Rautiainen muistutti saman tien myös suomalaisen urheiluyleisön lyhytjänteisyydestä ja taipumuksesta negatiivisuuteen.

– Kuuntelin montaa ihmistä, jotka seuraavat jollain tavalla suomalaista jalkapalloa. Siinä (lauantain Bosnia-pelissä) kävi miten kävi, ja me oltiin sinä iltana huonoja. Monet, jotka eivät ymmärrä futista, alkaa yhden tappion jälkeen puhua, ettei suomalaiset osaa futaa ynnä muuta, Rautiainen muistutti.

– Puhuuko tänään ne samat ihmiset vähän eri kieltä? Tämä ei saa olla niin mustavalkoista. Tämä joukkue on pelannut Nations Leaguessa ja näissä karsinnoissa suurimmaksi osaksi siellä korkealla rajalla. Paulus Arajuuri, Joona Toivio ja muut kumppanit ovat vetäneet vartalostaan irti sen, mitä sieltä on haettavissa. Se riittää!

Hieman myöhemmin studiossa käännettiin taas katseet kohti Kreikka-Bosnia -ottelua sekä marraskuista karsintojen loppusuoraa.

– Jos me ollaan ihan rehellisiä, niin kai me saadaan sanoa, että kaikki suomalaiset on meidän kaverien eli kreikkalaisten puolella, Rautiainen latasi.

[readmore from=Huuhkajat]

– Olishan se kivaa, kun Finskillä marraskuun alussa stadion räjähtää.

Mika Kottilalla olikin Rautiaiselle suora ehdotus.

– Sun pitää käydä simmarit ostamassa, kun kai me mennään Havis Amandalle uimaan sen jälkeen. Mennäänkö, Kottila kysyi.

– Mää en lähde noihin lupauksiin vielä mukaan, Rautiainen tyytyi vastaamaan.