Suomen jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien seuraava ottelu lähestyy. Suomella on silloin, 15. marraskuuta, sauma tehdä suomalaista futishistoriaa. Jos Liechtenstein kaatuu Helsingin Telia 5G-areenalla, Markku Kanervan luotsaama Suomen joukkue varmistaa historiallisen paikkansa ensi kesän EM-lopputurnaukseen.

Tuota asiaa Suomen jalkapallokansa odottaa vesi kielellä. Suomi ei ole nimittäin koskaan aiemmin pelannut jalkapallon arvoturnauksessa.

Huuhkajien kisapaikka on joka tapauksessa erittäin todennäköinen, sillä se voi irrota jopa nykyisillä pisteillä, jos Bosnia-Hertsegovina tai Armenia eivät ota täyttä pistepottia jäljellä olevista otteluistaan.

Lähestyvää kohtalon ottelua silmällä pitäen SuomiFutis-sivusto selvitti, millaisessa tilanteessa Huuhkajien runkomiehet ovat olleet seurajoukkueissaan Armeniaa vastaan 15.10. pelatun EM-karsintaottelun jälkeen. Mukana listalla ovat kaikki Armeniaa vastaan avauskokoonpanossa olleet pelaajat sekä muutama muu avainhahmo ja mahdolliset paikkaajat.

Maalivahdit

Lukas Hradecky, Bayer Leverkusen

Turkulaisvahdin asema Leverkusenin ykköstorjujana on horjumaton. Huilivuoroihin ei ole toistaiseksi ollut tarvetta. Kaava on selvä: Hradecky pelaa, jos on terveenä. Tilille tuli hiljattain ensimmäinen nollapeli sitten syyskuun lopun, kun Paderbon kaatui Saksan cupissa 1-0. Ei ole syytä epäillä, etteivätkö varmat otteet maaootteluissa jatkuisi myös marraskuussa.

Jesse Joronen, Brescia

Suomen kakkosmolari on saanut lentävän lähdön uralleen Italiassa. Joronen on torjunut kahdeksassa Serie A:n ottelussa ja esiintynyt niissä vakuuttavasti. Ei ollut kokoonpanossa tiistain sarjapelissä Internazionalea vastaan, koska sai italialaislähteiden mukaan iskun viimeistelyharjoituksissa ja jäi siksi sivuun. Vamman vakavuus ei ole tiedossa. Hradecky pelaa lähes sadan prosentin varmuudella maalilla Liechtensteinia vastaan, mutta jos kisapaikka varmistuu, Markku Kanerva antanee Jorosen pelata EM-karsinnan päätöspelin, jossa Suomi kohtaa vieraissa Kreikan.

Puolustajat

Jukka Raitala, Montreal Impact

Oikeana laitapuolustajana Huuhkajissa luutinut mutta seurajoukkueessaan topparina pelannut keravalainen on pelannut viime viikkoina suhteellisen vähän. Edellinen seurajoukkuepeli tuli tilille juuri ennen maaottelutaukoa (6.10.), ja sen jälkeen Raitala on nähty kentällä vain maaotteluissa Bosnia-Hertsegovinaa ja Armeniaa vastaan. Molemmissa plakkariin tuli täydet minuutit. Montrealin kausi MLS:ssä päättyi 21. lokakuuta, mutta alakerran monitoimimies ei ollut tuossa Los Angeles Galaxya vastaan pelatussa ottelussa edes kokoonpanossa.

Joona Toivio, BK Häcken

Paulus Arajuuren kanssa luotettavan ja erinomaisesti yhteen pelaavan toppariparin jo jonkin aikaa muodostanut Toivio on pelannut koko kauden isoja minuutteja ruotsalaisessa Häckenissä. Huilasi Armeniaa vastaan pelatun ottelun jälkeen yhden Allsvenskanin ottelun mutta palasi kehiin jo seuraavassa. Tilille saattaa napsahtaa täysi ysikymppinen myös tulevana lauantaina, kun Häcken pelaa Hammarbyn vieraana sarjan päätöskierroksella.

Paulus Arajuuri, Pafos FC

Suomen sympaattisen alakerran johtajatyypin polvi vääntyi Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. On ollut sivussa siitä asti, ja pelaamattomuus on kestänyt reilut kaksi viikkoa. Vakavasta vammasta ei tiettävästi ole kysymys, mutta Liechtenstein-peli saattaa tulla vastaan liian pian. Avainkysymys Arajuuren kohdalla on nyt se, onko keskuspuolustaja pelikuntoinen jo kahden viikon kuluttua.

Sauli Väisänen, Chievo Verona

Väisänen nousi Arajuuren loukkaannuttua avaukseen ja jatkanee topparina Toivion vierellä, mikäli ”Paukku” ei pysty pelaamaan marraskuun puolivälissä. Serie B:ssä vastuuta on tullut Väisäselle mukavasti maaottelureissusta palaamisen jälkeen. Hongan kasvatti on pelannut kolme täyttä 90-minuuttista ja vaikuttaa lunastaneen paikkansa Chievon avauksessa. Pelituntuma lienee kohdallaan, jos käsky käy tälläkin kertaa kentälle.

Jere Uronen, Genk

Nousevan vasemman laitapuolustajan tilanne on hiukan epäselvän oloinen. Viime pelissä keskiviikkona Uronen tuli vaihtoon jo tauolla, ja edellisessä kamppailussa suomalainen ei ollut edes kokoonpanossa. Vaikea korvattava, joten pikainen paluu kentille olisi Suomen joukkueen kannalta enemmän kuin toivottavaa.

Keskikenttäpelaajat ja hyökkääjät

Tim Sparv, FC Midtjylland

Suomen kapteeni ei ole pelannut sitten Bosnia-pelin, jossa hän joutui tulemaan vaihtoon. Jos Sparv ei pelaa ennen maaottelutaukoa, Kanerva joutuu pohdinnan eteen. Sparv varmasti haluaa pelata, jos on yhtään kykenevä siihen. Kanervaa ei kuitenkaan tunneta valmentajana, joka riskeeraisi pelaajiensa terveyden. Sparvin pelaamattomuus otetaan varmasti huomioon, mutta asiaa katsottaneen vahvasti myös siltä kantilta, että kyseessä on Huuhkajien ehdoton henkinen johtaja, joka on todistanut jatkuvasti merkityksensä kentällä.

Glen Kamara, Rangers

Uurasti keskiviikkona täyden pelin Ross Countya vastaan. Se oli suomalaisfaneille hyvin iloinen uutinen, sillä keskikentän raataja oli uupunut Rangersin miehistöstä vain kolme päivää aiemmin pelatussa ottelussa. On saanut maaottelutauon jälkeen pelata muun muassa haastavan Eurooppa-liigan vieraspelin Portoa vastaan. Tilanne tulevaa maaottelua ajatellen näyttää hyvältä.

Joni Kauko, Esbjerg

Tyrkyllä keskikentälle Sparvin mahdollisen poissaolon myötä oleva turkulainen on pelannut molemmissa maaottelutauon jälkeen kalenterissa olleissa seurajoukkuepeleissä täydet minuutit, ja vastuuta voidaan odottaa tulevan myös tulevana perjantaina Horsensia vastaan. Pääsi tehoille viime ottelussa syöttämällä joukkueensa ainoan maalin juuri Sparvin edustamaa Midtjyllandia vastaan.

Robin Lod, Minnesota United

Sai pelata avauksessa lähes 80 minuuttia Minnesotan kauden päätöspelissä 21.10. Sitä ennen vastuuta tuli seurassa vaihtelevasti. Lod on Kanervan avainpelaaja joka tapauksessa. Käynnissä olevan huilin positiivinen puoli on mahdollisten pienten tällien parantelu, huonoa taas se, että Liechtenstein-otteluun mennessä pelitauko on kestänyt jo vajaan kuukauden.

Lassi Lappalainen, Montreal Impact

Pelannut viimeksi Armenia-pelissä. Sitä ennen minuutteja oli tullut rapakon takana suhteellisen nihkeästi. Edellinen avauskokoonpanopaikka Minnesotassa on syyskuun lopulta. Lienee silti korkealla Kanervan papereissa ja saattaa jättää Pyry Soirin taakseen laiturien nokkimisjärjestyksessä. Soirin etuna on tässä tapauksessa säännöllisesti tullut vastuu Tanskassa ja Esbjergissä.

Fredrik Jensen, Augsburg

Armeniaa vastaan maalinteossa onnistunut porvoolainen on joutunut tyytymään vähäiseen vastuuseen bundesliigajoukkue Augsburgissa. Maaottelun jälkeen Jensen on pelannut vain 29 minuuttia Bayern Müncheniä vastaan, ja ennen kansainvälistä taukoa vartin Borussia Mönchengladbachia vastaan lokakuun alussa. Viime pelissä Jensen ei ollut edes kokoonpanossa. Tilanne vaikuttaa haastavalta, sillä ”Pikku” ei vaikuta saavan luottoa seuran valmennukselta. On silti varteenotettava vaihtoehto Teemu Pukin rinnalle kärkeen myös tulevissa maaotteluissa.

Teemu Pukki, Norwich

Valioliigan ainoa suomalaispelaaja on seurajoukkueluotsinsa Daniel Farken ehdoton luottomies Norwichissa siitä huolimatta, että käynnissä on viisi sarjapeliä kestänyt maaliton jakso. Pukin Norwich-rekordin tuntien ei ole kuitenkaan syytä epäillä, etteikö ”ketsuppipullo” aukeaisi myös pian seurajoukkueessa. Minuutteja tulee Kanarialintujen riveissä heikommasta jaksosta huolimatta. Pelaa Huuhkajien avauksessa silti, vaikka istuisi seuraavat kaksi sarjapeliä penkillä – eikä Pukki istu.

Missä mennään?

Usean suomalaispelaajan kausi on pikkuhiljaa päättymässä tai jo päättynyt. Kuten tekstissä jo aiemmin mainittiin, kauden päättyminen voi olla jollekin pelaajalle siunaus paikkojen parantelun vuoksi. Fakta kuitenkin on, että pelituntuman kannalta pelien päättyminen on haaste.

Kun puhutaan niistä pelaajista, jotka pelaavat vakituisesti joukkueensa avauksessa viikosta toiseen, pelituntuman katoamisesta on turha puhua parin viikon pelitauon takia. Itse tuntuma kovien pelien pelaamiseen ei häviä hetkessä.

Pelaamattomuus korostuu eritoten vähälle vastuulle jo kauden aikana jääneiden pelaajien osalta. Esimerkiksi Minnesotassa Rasmus Schüller jäi melko vähälle vastuulle. Schüller on tullut pirteästi Huuhkajien keskikentälle loppuminuuteilla, mutta isompaa roolia tuskin irtoaa maajoukkueessa näillä seurajoukkueminuuteilla – ellei sitten loukkaantumissuma iske.

On monia pelaajia, joiden tilanne puhuttaa ja aiheuttaa epäröintiä. Alakerran vakionelikosta vain Toivion tilanne on ehjä. Keskikentällä mietityttää Sparvin pohjevamman vakavuus, vaikka pitkäpartainen kippari kertoikin aiemmin tässä kuussa MTV Urheilulle, ettei kyseessä ole paha loukkaantuminen. Hyökkäyspäässä Jensenillä on alla nappiesitys, mutta riittääkö se seuraavaan avauspaikkaan?

Kaikesta huolimatta Suomi on kotonaan jättisuosikki Liechtensteinia vastaan, oli sivussa muutamia vakiokasvoja tai ei. Huuhkajilta odotetaan voittoa ja kisapaikan varmistamista.

Joukkue ei ole vielä maalissa, mutta hyvin lähellä sitä.