Kova Brexit lähestyy? Asianajaja varoittaa: tähtipelaajia sivuun Mestarien liigan pudotuspeleistä ja EM-kisoista?

© Kuva: Getty Images

Lokakuun loppu ja Ison-Britannian Brexit-takaraja lähestyy. Vieläkään näköpiirissä ei ole realistista hyväksyntää erosopimukselle EU:sta, ja Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson on väläyttänyt toistuvasti niin sanottua ”kovaa Brexitiä”, eli Ison-Britannian lähtöä Euroopan Unionista ilman sopimusta.

Brexit vaikuttaa epäilemättä useampaan asiaan kuin osaamme arvatakaan, ja luonnollisesti myös jalkapalloiluun. Lakitoimisto Lewis Silkinin maahanmuuttoasioihin erikoistunut asianajaja Andrew Osborne kertoi näistä uhkakuvista tarkemmin The Athletic -lehdelle. Osbornen mukaan suoria vaikutuksia saatettaisiin nähdä esimerkiksi Mestarien liigan pudotuspeleissä ja ensi kesän EM-turnauksessa.

– Europelejä ympäroi erityinen seikka. Rikoksesta tuomittu EU-kansalainen voi matkustaa Englantiin, jos hänen ei tulkita olevan uhka kansalliselle turvallisuudelle. Rikoksesta tuomittua ei-EU-kansalaista – olkoonkin, että tuomio olisi ehdonalainen – kuitenkin kielletään pääsemästä Englantiin, Osborne selvittää.

– Monilla kuuluisilla jalkapalloilijoilla on tilillään tuomioita veronkierrosta. Toistaiseksi heidän ei ole tarvinnut huolehtia, koska heillä on EU-passit. Brexitin jälkeen he eivät kuitenkaan mahdollisesti pääsisi maahan. Lähtökohta on, että maahan ei pääsisi kukaan, jolla on jonkinlainen vankeustuomio.

– Tämä voisi vaikuttaa Mestarien liigan kokoonpanoihin ja myös EM-lopputurnaukseen, jos pelaajat eivät pääsisi maahan. Seurojen täytyy ryhtyä toimiin, Osborne kehottaa.

Verorikoksesta tuomittuja huippujalkapalloilijoita ovat muun muassa Lionel Messi, Marcelo, Diego Costa ja Cristiano Ronaldo. Pahimmassa skenaariossa he eivät pääsisi lainkaan osallistumaan vierasotteluun, jos Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid tai Juventus kohtaisi Mestarien liigan pudotuspeleissä ensi keväänä jonkin englantilaisjoukkueen.

Samat huolet koskettavat konkreettisesti myös ensi kesän EM-turnausta. Lohkovaiheen pelejä pelataan niin Lontoossa Wembleyllä kuin Glasgowssakin, joten jotkut huippupelaajat voisivat kokea vaikeuksia päästä maahan. Lisäksi EM-kisojen välierät ja loppuottelu pelataan Wembleyllä.

The Athletic ei saanut UEFA:lta kommenttia yllä esitettyyn huoleen, mutta lehti muistuttaa siitä, että Englannin maahanmuuttovirasto voi myöntää erivapauksia. Pop-tähdistö muun muassa Chris Brown joutui perumaan Ison-Britannian kiertueensa vuonna 2010 hänen pahoinpideltyään laulaja Rihannaa. Messi ja kumppanit ovat tuskin ”uhka kansalliselle turvallisuudelle”, mutta myös viihdetaiteilija Martha Stewartia on estetty pääsemästä maahan talousrikosten vuoksi.

Maahanmuuttoviraston edustaja kommentoi The Athleticille, että Iso-Britannia haluaa jatkossakin houkutella urheilumaailman eliittiä maahan. Hän kuitenkin muistutti, että kaikki maahantulolupahakemukset käsitellään tapauskohtaisesti.

EU-ero käy brittiseuroille kalliiksi

Muitakin Brexitiin liittyviä huolenaiheita jalkapallopiireissä on. Nämä koskettavat ennen muuta Valioliigaa. Uhkana on, että Valioliiga kärsii tulevaisuudessa merkittävästi muihin huipuliigoihin verrattuna etenkin talousmielessä.

70-vuotias työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on esittänyt, että yli 123 000 puntaa vuodessa ansaitsevien henkilöiden veroprosentti nostettaisiin jatkossa 50 prosenttiin. Tämä reformi asettaisi jalkapalloilijat erittäin epäsuotuisaan asemaan etenkin Italian Serie A:han verrattuna, ja jalkapallopiireissä toivotaankin jotain erityistä ”Corbyn-pykälää” korkean verotuksen estämiseksi. Pelaajat haluaisivat jatkossa luultavasti saman nettopalkan käteen, joten seurojen palkkakustannuksia kyseinen reformi nostaisi tuntuvasti.

Punnan arvo on myös heikentynyt tuntuvasti, ja tulee jatkossa luultavasti laskemaan lisää. Siksi brittiseurojen palkolliset halunnevat jatkossa palkkansa euroissa puntien sijaan. Johtavat jalkapalloseurat ovat joka tapauksessa alkaneet jo kouluttaa urheilujohtajiaan ja taustahenkilöstöään lakipykälöiden varalta, mikäli Brexitin pahimmat uhkakuvat näyttävät toteutuvan.

Varmalta näyttää se, että brittiseurojen pelaajarekrytointivaikeudet tulevat lisääntymään. Toistaiseksi Euroopan komissio on sallinut EU:n alaisia seuroja hankkimaan 16-18 -vuotiaita pelaajia, mikäli nämä tulevat toisesta EU-maasta. Jatkossa brittiseurojen kohdalla ikäraja nousisi 18 vuoteen. Seurapomot saattavat kuitenkin kiertää tätä muualla – esimerkiksi Hollannissa tai Belgiassa – omistamiensa seurojen kautta.

Luonnollisesti EU:sta lähtö vaikuttaa myös pelaajakiintiöihin. Jadon Sanchon kaltainen supertähti ei mahtuisi Borussia Dortmundissa enää EU-pelaajien kiintiöön, ja vastaavasti Gareth Bale menettäisi Real Madridissa EU-pelaajan statuksensa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.