Näkökulma: Kaksi seuraa ovat häpeäksi kasvavalle Veikkausliigalle – umpisurkea suoritus kaikilla mittareilla mitattuna

© Kuva: Juha Tamminen

30. huhtikuuta 2019. Silloin täksi kaudeksi Veikkausliigaan noussut KPV on päivittänyt Twitter-tiliään viimeisen kerran. Paljon paremmin ei mene IFK Mariehamnillakaan, jonka viimeinen twiitti oli vielä perjantaihin klo 17 mennessä edellisestä ottelusta 6.10.

IFK:n Twitter-viestinnästä entistäkin surkeampaa tekee se, että joukkueen kapteeni ja Ahvenanmaan paras jalkapalloilija, Daniel Sjölund, ilmoitti tiistaina lopettavansa upean uransa tähän kauteen. Niin, ja perjantaina seura julkisti ensi kauden päävalmentajakseen Lukas Syberyjskin. Näistä isoista uutisista ei ollut mainittu Twitterissä sanallakaan perjantaihin klo 17 mennessä.

Lopulta IFK sai sentään tiedotettua uudesta valmentajasta juuri ennen tämän artikkelin julkaisua. Se ei silti muuta suurta kuvaa.

Esimerkiksi Sjölundin vanha seura Djurgården kiitti Twitterissä suomalaispelaajaa yhteisistä vuosista. Sjölund pelasi Djurgårdenissa vuosina 2003-13.

Veikkausliigan kausi 2019 huipentuu lauantaina. Kaiken kaikkiaan kausi 2019 on ollut Veikkausliigalle monella saralla menestys.

Perjantaina Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kehui Kauppalehdelle, kuinka sarja kiinnostaa koko ajan enemmän sponsoreita ja yhteistyökumppaneita. Lisäksi Veikkausliigan televisionnista on kuulunut hyviä uutisia kauden edetessä. Sarja kiinnostaa enemmän kuin koskaan.

Kauden kliimaksi nähdään tietysti kentällä. Hallitseva mestari ja tähän kauteen suurimpana mestarisuosikkina lähtenyt HJK on kontannut. Se on avannut muille mahdollisuuden pelata mestaruudesta. Eikä kukaan varmasti olisi osannut käsikirjoittaa parempaa loppuhuipennusta uudistuneelle sarjasysteemille, kuin lauantaina Inter ja KuPS pelaavat mestaruudesta loppuunmyydyllä Veritas Stadionilla.

Siksi onkin syytä kysyä, miksi kaksi seuraa voivat viestiä näin surkeasti sosiaalisen median merkittävässä kanavassa, Twitterissä. Twitter on suomalaisten jalkapallon seuraajien keskuudessa merkittävä kanava, jossa monet seurat tekevätkin erinomaista työtä. KPV ja IFK Mariehamn eivät sitä tee.

Molempien seurojen painotus on selvästi muissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa ja Instagramissa. Näissä kanavissa seurat sentään edes tekevät viestintää, mutta onko suomalaisella pääsarjatason seuralla varaa jättää yksi somekanava kokonaan hyödyntämättä? IFK:lla on Twitterissä kuitenkin yli 4300 seuraajaa ja KPV:lla yli 1600.

Twitter-viestinnän perusteella KPV sekä IFK Mariehamn voisivat hyvin pelata Nelosta. Tuokin on oikeastaan loukkaus joitain Nelosen seuroja kohtaan, joissa tehdään huomattavasti parempaa Twitter-viestintää kuin näissä pääsarjaseuroissa.

En tiedä pitäisikö olla enemmän huolissaan siitä, että vallitseva taso on tällä hetkellä näin matalalla vai siitä, etteivätkö seurat koe ylipäätään Twitteriä tärkeäksi ulkoisen viestinnän kanavaksi.

Suomalaisen jalkapallon ympärillä on hurja buumi menossa, kiitos Huuhkajien ja Veikkausliigan upean mestaruustaiston. Mikäli Veikkausliiga aikoo kasvaa, pitäisi sarjan katsoa, että seuroissa laitetaan ainakin perusasiat kuntoon. Eikä Veikkausliigan omakaan Twitter-tili todellakaan täysiä pisteitä saa viestinnästään eli käytännössä pelkkien uutislinkkien jakamisesta.

Tervetuloa 2019-luvulle KPV ja IFK Mariehamn!

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen