Englanti päihitti maanantaisessa EM-karsintaottelussa Bulgarian selvänumeroisesti 6-0, mutta otsikoihin ottelusta nousivat aivan muut asiat. Kotiyleisöstä nimittäin näytettiin natsitervehdyksiä, tehtiin ”apinaääntelyitä” useaan eri otteeseen ja huudeltiin rasistisia chantteja. Ottelu oltiin lähellä keskeyttää, mutta Englannin joukkue suostui lopulta pelaamaan pelin loppuun.

Nyt ikävästä näytöksestä on koitunut ensimmäisiä seurauksia, sillä Bulgarian palloliiton puheenjohtaja Borislav Mihailov on eronnut. Asiasta kertoo BBC. Bulgarian pääministeri Boyko Borissov oli vaatinut aiemmin tiistaina Mihailovia eroamaan.

– Bulgarian maajoukkueen eilisen häpeällisen tappion ja jalkapallomme huonojen tulosten takia, määräsin katkaisemaan kaikki suhteet jalkapalloliiton kanssa – taloudelliset mukaan lukien – kunnes Borislav Mihailov jättää pestinsä, pääministeri totesi, tuomiten samalla fanien käytöksen jyrkästi.

Bulgarian jalkapalloliiton tiedotteessa todetaan Mihailovin eron olleen ”seurausta viimeaikaisista jännitteistä”, mutta rasismia ei mainittu erikseen. Näiden jännitteiden sanotaan luoneen ”ympäristön, joka on vahingollista bulgarialaiselle jalkapalloilulle ja Bulgarian jalkapalloliitolle”.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun bulgarialaiskannattajat sortuivat rasismiin. Maalla oli päällä jo Uefan langettama ”ehdonalainen”, sillä rasismia oli nähty jo aiemmissa otteluissa Kosovoa ja Tshekkiä vastaan.

Borislav Mihailov on Bulgarian jalkapalloilun pelaajalegendoja. Hän pelasi maalivahtina 102 A-maaottelua Bulgarian paidassa, joista 60 kapteenina. Mihailov pelasi myös kolmessa MM-turnauksessa. Hän on ollut UEFA:n valiokunnan jäsen vuodesta 2011 lähtien. Myös Mihailovin isä ja poika ovat pelanneet maalivahteina Bulgarian A-maajoukkueessa.