Puheenjohtaja ärähti UEFAlle osoitetusta kritiikistä: ”Emme voita suosituimmuuskilpailuja”

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon EM-karsintamaanantaita varjosti pahemman kerran Bulgariassa koettu rasismi (lue lisää). Vierasjoukkue Englannin pelaajat joutuivat laajamittaisen häirinnän kohteeksi ja katsomossa tehtiin myös muun muassa natsitervehdyksiä.

Bulgariaa on vaadittu useiden tahojen toimesta suljettavaksi pois EM-karsinnoista, tai vähintäänkin sille on toivottu muita ankaria rangaistuksia. Osa kritiikistä on kohdistunut selvästi myös UEFA:n väitettyyn hampaattomuuteen rasismin edessä, sillä niin kipakasti kattojärjestön puheenjohtaja Aleksander Čeferin ärähti kritiikin edessä.

UEFA julkaisi kotisivuillaan Čeferinin laatiman lausunnon, jonka julkaisemme tässä kokonaisuudessaan. Tiedotteessaan Čeferin vakuuttaa UEFA:n ottavan rasismin vakavasti ja toimivansa sitä vastaan määrätietoisesti ja pontevasti.

– Siitä ei ole kovin kauaa, kun jalkapalloperheessä ajateltiin rasismin vitsauksen olevan pelkkä kaukainen muisto. Viimeiset pari vuotta ovat opettaneet meille sellaisen ajattelun olevan parhaimmillaankin omahyväistä, Čeferinin kannanotto alkaa.

– Kansallismielisyyden nousu koko maanosassa on antanut polttoainetta sopimattomalle käytökselle. Jotkut ovat ajatelleet, että jalkapalloyleisö on oikea paikka antaa ääni heidän kammottaville näkemyksilleen.

– Tiedän, ettemme voita järjestönä suosituimmuuskilpailuja. Jotkut ilmaistut mielipiteet koskien UEFA:n tapaa taistella rasismia vastaan ovat kuitenkin olleet kaukana totuudesta. UEFA on yhdessä läheisessä yhteistyössä FARE-verkoston (Football Against Racism Europe) kehittänyt kolmen kohdan protokollan, jonka avulla pyritään tunnistamaan ja ehkäisemään rasistista käytöstä ottelujen aikana.

– UEFA:n langettamat sanktiot ovat yksiä ankarimmista, joita urheilussa langetetaan seuroille ja maajoukkueille, joiden kannattajat ovat rasistisia otteluissa. Vähimmäisrangaistus on stadionin osittainen sulkeminen – keino, joka maksaa otteluisännille vähintään satoja tuhansia euroja tulonmenetyksinä ja lyö leiman heidän kannattajiensa ylle.

– UEFA on ainoa jalkapallojärjestö, joka on langettanut pelaajalle kymmenen ottelun pelikiellon rasistisesta käytöksestä – se on lajin parissa ankarin rangaistus. Uskokaa minua, että UEFA on sitoutunut tekemään kaikkensa poistaakseen tämän taudin jalkapallosta. Meillä ei ole varaa tyytyä tähän, vaan meidän täytyy aina kamppailla vahvistaaksemme päättäväisyyttämme.

– Vieläkin laajemmin, koko jalkapalloperheen – jokaisen taustahenkilöistä pelaajiin, valmentajiin ja faneihin – täytyy tehdä töitä hallitusten ja kansalaisjärjestöjen kanssa sodankäynnissä rasisteja vastaan, ja marginalisoidakseen heidän vastenmieliset kantansa yhteiskunnan laitamille. Jalkapalloliitot itse eivät voi ratkaista tätä ongelmaa. Hallitustenkin täytyy tehdä enemmän tällä alueella. Edistymme vain tekemällä yhteistyötä säädyllisyyden ja kunnian nimissä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.