Vaikeat ajat kasvattivat Jesse Jorosesta huippumaalivahdin – ”Se on todella raastavaa”

© Kuva: Getty Images

Jesse Joronen nauttii täydellä sydämellä vahvassa nousukiidossa olevasta urastaan Serie A -seura Bresciassa. 26-vuotiaan maalivahdin tielle on mahtunut myös loukkaantumisten täyttämiä vaikeita aikoja, jotka ovat koetelleet, mutta myös kasvattaneet henkisesti.

Simpeleen Urheilijoiden kasvatti lähti jo 16-vuotiaana ulkomaille englantilaisseura Fulhamin organisaatioon. Joronen vietti Fulhamin kirjoilla vuodet 2009-2017. Aika Fulhamissa oli haasteellista, sillä vuosiin mahtui peräti viisi eri lainapestiä. Lainapestit olivat todella lyhyitä ja Joronen vaihtoi joukkuetta tämän tästä.

Joronen ei koskaan debytoinut Valioliigassa. Hän oli penkillä, mutta ei koskaan saanut kunnollista näytönpaikkaa Fulhamissa. Hän pelasi pääosin Englannin alasarjoissa. Joroselle kertyi muun muassa yksi FA Cupin ottelu ja muutama Championshipin peli Englannissa vietettyjen vuosien aikana. Vasta heinäkuussa 2017 Jorosen lainakierre sai päätöksen, kun hän siirtyi Tanskan Liigassa pelaavan AC Horsensin riveihin. Vuotta myöhemmin edessä oli siirto Tanskan suurseura FC Kööpenhaminaan.

Loukkaantumiset ovat koetelleet henkisesti

Joroselle jalkapallo on tärkeä asia. Uran aikana tulleet loukkaantumiset ovatkin olleet vaikeita hetkiä hänelle.

– Loukkaantumiset ovat todella epämukavia, se on todella raastavaa. Se mille olet pohjannut itsetuntosi pienestä pojasta asti, kun se viedään sinulta pois, se on todella vaikeaa henkisesti. Joutuu tekemään paljon töitä, että pysyy kunnossa, myöskin henkisesti, Joronen kertoi Huuhkajien mediatilaisuudessa.

Jorosen ura sai uuden käänteen kesällä, kun uran toistaiseksi suurin siirto tapahtui. Joronen siirtyi kesällä FC Kööpenhaminasta Serie A:ssa pelaavan Brescian riveihin. Jorosen ura Italiassa on lähtenyt loistavasti käyntiin. Hän on napannut alkukaudesta ykkösmaalivahdin paikan itselleen.

Joronen kokee, että on helpompaa pelata nousijajoukkue Bresciassa verrattuna viime kauden mestariseura FC Kööpenhaminaan.

– Minulle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä Bresciaan ja siihen tartuttiin. Minulle on mentaalisesti jopa helpompi pelata siellä verrattuna FC Kööpenhaminaan. Bresciassa on enemmän töitä ja pystyy olla pelin sisällä paremmin, Joronen kertoo.

– Kööpenhaminassa meillä oli viime kaudella niin hyvä joukkue, että joskus ei tullut pelissä yhtään laukausta. Se on maalivahdille hankalaa, Joronen kertoi.

Joronen kehuu pelaajien taitotasoa Italiassa.

– Kaikki tapahtuu nopeammin, pallot jäävät haltuun, pelaajat tekevät asioita niin hyvin. Pelaajien taitotaso on aivan loistava, ja viimeistelytaito myös, Joronen kertoo.

Jorosen puheita kuunnellessa hänen kunnianhimonsa huokuu todella vahvasti.

– Serie A ja Brescia on paikka, missä itseni haastaminen on mahdollista. Itseäni urheilussa kiinnostaa eniten se, kuinka hyväksi voi tulla ja kuinka hyviä vastustajia vastaan pystyy pelaamaan – ja voittamaan. Se on tärkein asia itselleni urheilussa, Joronen toteaa.

Brescia kohtaa seuraavaksi Serie A:ssa Fiorentinan maanantaina 21. lokakuuta klo 21.45. Ottelu näkyy suorana Ruudussa.

Jarno Piiroinen

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!