Huuhkajien luottopelaaja haaveili nuorena urasta ulkomailla ja maajoukkuepaikasta – ei uskaltanut edes unelmoida arvokisoihin pääsystä

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien toimintakaava perjantai-illan Liechtenstein-ottelun jälkeen kuulosti yksinkertaiselta toppari Joona Toivion selittämänä.

Pukukopissa hoidettiin ensin pois alta juhlinnat ja tuuletushuudot, ja sen jälkeen mentiin istumaan pukukopin saunaan. Löylyissä Suomen pelaajilla oli hetki aikaa pohtia, mitä on oikein tullut tehtyä.

Kerrataan tuo saavutus vielä, varmuuden vuoksi: Liechtensteininsta tulleen voiton myötä Suomi varmisti paikkansa EM-karsintojen J-lohkon toisena. Sen myötä Huuhkajat pelaa ensi kesänä 12 eri maassa pelattavassa EM-lopputurnauksessa. Arvokisapaikka on miesten jalkapallomaajoukkueelle historian ensimmäinen.

Ei siis ihme, että Suomen pelaajien täytyi yrittää sisäistää viime tuntien tapahtumat.

– Me juteltiin, meitä oli siellä aika monta. Juteltiin, että mitäs tässä nyt on tullut tehtyä, Toivio sanoi saavuttuaan median eteen saunomisen jälkeen.

Suomen luottopelaajiin jo pitkään lukeutunut Toivio kertoi, mitä kisapaikan saavuttaminen hänelle merkitsee. Mahdollisia pelipaikkoja ja kisoissa vastassa olevia joukkueita hän ei ollut vielä pohtinut lainkaan.

– On sanomattakin selvää, että tämä on uran ihan ehdoton kohokohta. Nuorena poikana oli unelma, että pääsisi pelaamaan ulkomaille ja maajoukkueeseen, ja silloin ei edes uskaltanut unelmoida, että pelaisi arvokisoissa joskus. Se unelma on tullut sitten sen myötä, kun sai sen ensimmäisen maaottelun. Nyt se on vihdoin hoidettu, Toivio tunnelmoi tyynenä, kuten hänen tapoihinsa kuuluu.

Seurajoukkuetasolla Toivio edustaa ruotsalaista BK Häckeniä, jonka avainpelaajiin hän lukeutuu. Ulkomaan-ura on lähtenyt liikkeelle jo lähes 13 vuotta sitten. Toivio siirtyi HJK:n reservijoukkueen Klubi 04:n riveistä hollantilaisen AZ Alkmaarin organisaatioon tammikuussa 2007. Sipoolainen pelasi sen jälkeen saman maan Telstarissa ja siirtyi sieltä ruotsalaiseen Djurgårdeniin kaudeksi 2010.

Sen jälkeen edessä oli siirto Norjan suurseura Moldeen, jossa kuluivat vuodet 2013-2017. Hän pelasi myös yhden kauden Puolassa Termalica Niezieczan paidassa ennen siirtoaan takaisin Ruotsiin ja Häckeniin 2018.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.