Suomen jalkapalloväki sai keskiviikkona mahtavia uutisia, kun Nelonen ilmoitti näyttävänsä Suomen jalkapallomaajoukkueen tulevat marraskuun EM-karsintaottelut vapaasti katsottavina tv-kanavaltaan ja verkkopalvelu Ruudusta.

Viimeisen EM-karsintakierroksen avaa Suomen osalta perjantaina 15.11. pelattava Suomi-Liechtenstein, ja kolme päivää myöhemmin Huuhkajat kohtaa Kreikan Ateenassa. Historiallinen EM-kisapaikka voi varmistua jo ensi perjantaina. Suomi etenee ensi kertaa jalkapallon arvoturnaukseen, jos se kaataa Liechtensteinin Telia 5G-areenalla Helsingissä.

Aiemmin Huuhkajien kuluvan karsinnan ottelut ovat näkyneet Viasatin maksukanavilla, suoratoistopalvelu Viaplayssa ja ilmaisena Viafreessä. Oikeudet ovat olleet Nordic Entertainment Groupilla (NENT Group).

NENT Groupin urheilun vastaava tuottaja Ville Klinga selvensi SuomiFutis-sivustolle, miksi Huuhkajien ratkaisupelit tuodaan vapaasti katsottavaksi Neloselle ja Ruutuun siitä huolimatta, että otteluita on aiemmin voinut katsoa ilmaisena verkkosivusto Viafreessä.

– Olemme tehneet Sanoman kanssa muutenkin yhteistyötä esimerkiksi jääkiekon puolella ja meillä on ollut vapaiden kanavien yhteistyösopimuksia silloin tällöin muidenkin tv-kanavien kanssa. Nyt kun tietysti ollaan tämmöisessä historiallisessa tilanteessa, niin onhan se hienoa, että mahdollisimman suuri osa ihmisistä pääsee sitä seuraamaan, Klinga selitti.

NENT Group olisi halutessaan voinut pitää otteluiden näyttämisoikeudet pelkästään Viasatin kanavilla. Nelonen Median kanssa tehdyn sopimuksen yksityiskohdista Klinga ei hiisku, mutta myöntää että kyseessä on myös kaupallinen ratkaisu.

– Eihän semmoisia asioita, joihin on aikanaan ostettu kaupalliset oikeudet, jaeta lähtökohtaiseksi minnekään ilmaiseksi, se on tietysti selvä asia. Mutta tämä on hyvin luonteva tilanne ja ottelut ovat luontevia tämäntyyppiseen toimintaan.

Keskiviikkona selvinneen uutisen jälkeen puheet kulttuuriteosta ovat yltyneet, kun suomalaisen jalkapallon historiallisten hetkien ratkaisupelit näytetään vapaalla tv-kanavalla. Myös Klinga väläyttelee puheissaan sanaa ”kulttuuriteko”. Studioisäntänä myös marraskuun maaotteluissa toimiva ruutukasvo onkin onnellinen suomalaisille tarjoutuvasta mahdollisuudesta elää mukana ikimuistoisissa hetkissä.

Klingan lisäksi Nelosen studiossa nähdään Viasatin tuttu studiomiehitys, jossa asiantuntijoina toimivat Pasi Rautiainen ja Mika Kottila sekä selostajana futisääni Ville Kuusinen. Studio rakentuu ja toimii siis prikulleen samalla tavalla kuin Viasatin aiemmissa lähetyksissä.

Jalkapallohuuma on nyt Suomessa ylimmillään lähestyvän Liechtenstein-ottelun myötä. Sen huomaa esimerkiksi kisakatsomoiden suuresta suosiosta. Helsingin keskustan alueelle pystytetään varmuudella kisakatsomo niitä katsojia varten, jotka eivät pääse Helsinkiin paikan päälle katsomana ottelua.

Tiettävästi muutkin kaupungit harkitsevat kisakatsomoiden järjestämistä. MTV:n mukaan Tampereen kaupunginhallitus teki maanantaina päätöksen siitä, että Suomi-Liechtenstein näytetään Tampereen Keskustorille pystytettävällä jättinäytöllä. Myös ainakin Turkuun harkitaan samanlaisen kisakatsomon järjestämistä.

Lue lisää kisakatsomoaiheesta täältä.

Klingan mukaan signaali kisakatsomoihin tulee lähtökohtaisesti Viasatin kanavilta, joilta peli näkyy Nelosen ja Ruudun lisäksi tuttuun tapaan.

– Siinä on vielä jonkin verran keskusteluja käynnissä, koska kyselyitä tulee koko ajan. Katsotaan miten saadaan toimitettua signaali minnekin. Viime kädessä Uefa on se, joka on se viimeinen luvan antaja, hän selventää.

Perjantaina 15.11. pelattavan Suomi-Liechtenstein-ottelun lähetys alkaa Nelosella klo 18 ja ottelu tuntia myöhemmin. 18.11. pelattava Huuhkajien vieraspeli Kreikkaa vastaan käynnistyy klo 21.45 ja studio-osuus klo 21.30.