Suomen jalkapallohistorian tärkein joukkue on repaleinen – Markku Kanerva vastasi tärkeimpiin Huuhkajat-kysymyksiin ennen suurta ottelua

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen jalkapallomaajoukkue, Huuhkajat, voi varmistaa historiallisen EM-kisapaikan ensi viikon perjantaina 15.11., kun Liechtenstein saapuu Helsinkiin vieraaksi. Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva kertoi runsaslukuiselle medialle keskiviikkona joukkueen, jolla historian ensimmäistä arvokisapaikkaa lähdetään hakemaan.

Lähtökohdat ovat Huuhkajien kannalta lähes – tai sanotaan se nyt suoraan – ne ovat täydelliset. Suomi on viiden pisteen turvin kiinni kisapaikassa, ja se kohtaa viimeisessä kahdessa ottelussa lohkojumbo Liechtensteinin kotikentällään sekä karsintojen päätösottelussa toiseksi viimeisenä majailevan Kreikan vieraskentällä.

Jopa häviämällä molemmat ottelut Suomi voi saavuttaa kisapaikan. Kolmantena ja neljäntenä lohkossa olevat Armenia ja Bosnia-Hertsegovina eivät saa menettää pistettäkään jäljellä olevista otteluista. Molemmat maat kohtaavat vielä lohkoa johtavan Italian, joka tosin on jo varmistanut kisapaikan. Suomi voi varmistaa kisapaikan voittamalla joko Liechtensteinin tai Kreikan.

Sanomattakin on selvää, että Liechtensteinin voittaminen kotikentällä on näistä kahdesta vaihtoehdosta se helpompi. Asetelmat ovat ihanteelliset, mutta riemunkiljahduksia ei sovi vielä huudella.

Repaleinen puolustus

Kanervalla riittää joukkueensa kanssa pienoisia huolenaiheita. Joukkueen ehdottomat tukipilarit, Paulus Arajuuri ja Tim Sparv, ovat nimittäin puolikuntoisia. Molemmat pelaajat nimettiin silti joukkueeseen mukaan. Kanerva oli luottavainen, että miehet saataisiin parsittua kokoon.

– Heidät on nimetty joukkueeseen. Molemmilla toipuminen vammoista on edennyt odotetusti. Molempien kohdalla on toiveissa, että he pelaisivat tulevana viikonloppuna seurajoukkueissaan, Kanerva kommentoi keskiviikon lehdistötilaisuudessa.

Sparv on Huuhkajien kapteeni, ja siksi hänen läsnäolonsa on joukkueelle elintärkeää. Sparv itse elää ja hengittää maajoukkuetta. Hän liittyisi luultavasti joukkueeseen mukaan, vaikka ei edes pystyisi pelaamaan tulevissa otteluissa.

Arajuuri loukkasi polvensa viime maajoukkuetauon aikana Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Sen jälkeen miestä ei ole nähty seurajoukkueensa Pafos FC:n kokoonpanossa. Arajuuri on puolustuksen tärkeä lenkki, mutta Joona Toivio on varsinkin EM-karsintojen aikana noussut Huuhkajien puolustuslinjan pelilliseksi johtajaksi.

Arajuuren pelaaminen voi nousta Huuhkajille silti elintärkeäksi. Suomen pahimmat poissaolot osuvat nimittäin nimenomaan puolustuslinjaan. Avauskokoonpanon laitapuolustaja Jere Uronen on nilkkavamman takia poissa tulevista karsintaotteluista. Lisäksi Albin Granlund kärsii nilkkavammasta, mutta Kanerva piti mahdollisena, että hänet lisättäisiin ryhmään vielä myöhemmin.

Puolustuslinjan avainpelaajista täysin terveinä ovat Toivio, Sauli Väisänen sekä Jukka Raitala. Voi hyvin olla, että kelpo kauden Tromsøssä, Norjassa, pelannut Juha Pirinen noussee avauskokoonpanoon Liechtensteinia vastaan, varsinkin jos Granlund ei ole täydessä iskussa.

Thomas Lam palaa Huuhkajiin. Kuva: Juha Tamminen.

Lisäksi Huuhkajiin nostettiin Zwollessa Hollannin pääsarjaa pelaava Thomas Lam, joka on Kanervan papereissa ensisijaisesti keskikentän pohjapelaaja. Lam oli pitkään loukkaantuneena, mutta sai viime viikonloppuna ensimmäiset minuutit Ajaxia vastaan. Seurajoukkueessaan Lam on pelannut pääasiassa topparina. Kanervan mukaan Lamista on iloa nimenomaan monipuolisuutensa takia.

– Näen hänet enemmän keskikenttäpelaajana. Hän on monikäyttöinen pelaaja. Ja kun tiedetään meidän keskikentän tilanne, Sparvin tilanne ja (Glen) Kamaralla on varoitus alla, niin haimme keskikentälle tukea. Tosiaan kun puolustuksestakin on Arajuuri vähän kysymysmerkkinä, niin Thomas sopii hyvin tähän tilanteeseen.

– Katsoin sen pelin (Ajaxia vastaan), ja se näytti fyysisesti hyvältä ja suoritus oli ok, Kanerva avasi Lamin pelikuntoa.

Pohjanpalo 90 minuutin kunnossa

Edellisissä karsintaotteluissa paluun Huuhkajiin pitkän loukkaantumisen jälkeen tehnyt Joel Pohjanpalo on Kanervan mukaan hyvässä fyysisessä kunnossa. Viime maajoukkuepestillä Pohjanpalon seura Bayer Leverkusen oli asettanut tiukat toiveet sille, että Pohjanpalo lopulta liittyi maajoukkueen mukaan.

Pohjanpalo tuli molemmissa otteluissa vaihdosta kentälle. Bosniaa vastaan Pohjanpalo teki heti maalin, ja Armeniaa vastaan Leverkusenin hyökkääjä syötti Teemu Pukin avausosuman. Kaiken kaikkiaan sisääntulo oli vahva.

Pohjanpalon kohdalla pohdittiin, pitäisikö hänet nostaa Armenia-ottelussa jo avauskokoonpanoon. Tämä ei kuitenkaan ollut käynyt valmennuksella edes mielessä. Leverkusenin toive oli, ettei Pohjanpalo pelaisi täyttä 90-minuuttista. Nyt Leverkusenista ei ole tullut erityisohjeita Pohjanpalon peluutuksen suhteen.

– Ei ole tullut mitään viestiä sieltä. Hän on koko ajan harjoitellut täysillä, eikä jalan kanssa ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Pelejä hän ei ole oikein saanut, vaikka piipahtikin kentällä saamassa tämän kauden bundesliigadebyyttinsä.

– Harjoitusympäristö on sen verran vaativa. Tiedän, että heillä on siellä sellaisia kuntopelejä, jotka vähän vastaavat kuormitukseltaan otteluita, että sitä kautta hän saa kyllä ottelukohtaisen kuormituksen. Totta kai toivon, että hän saisi enemmän minuutteja. Fyysisesti uskon, että hän alkaa olla 90 minuutin kunnossa, Kanerva puhui Pohjanpalosta.

Huuhkajien tähtihyökkääjä Teemu Pukki on viettänyt Valioliigassa kuivaa ajanjaksoa maalien osalta. Pukki on pelannut viimeiset kuusi valioliigaottelua ilman osumia. Kanervalla on kuitenkin luottoa kahdesti Armeniaa vastaan osuneeseen Norwich-hyökkääjään.

– Jalkapalloilijalla tulee välillä vähän hiljaisempia vaiheita. Norwichilla ylipäätään on vähän hiljaisempi vaihe, ja siellä on paljon loukkaantumisia. ”Teme” ei ole hirveästi saanut maalipaikkoja, mutta hän varmasti pystyy asian käsittelemään. En usko, että hänen itseluottamuksensa on mihinkään horjunut.

Uusi alusta

Liechtenstein-ottelussa oma roolinsa on myös alustalla. Telia 5G Areenalla on tekonurmi, joka on suurimmalle osalle Suomen pelaajista vieraampi alusta. Toki jokainen suomalaispelaaja on joskus pelannut tekonurmella, mutta suurimmalle osalle alusta on eri kuin seurajoukkueessa.

Kanerva kertoi keskiviikkona, että joukkue pyrkii pitämään kaikki maajoukkueen tulevat harjoitukset ennen Liechtenstein-ottelua tekonurmella, joko hallissa tai Telia 5G Areenalla sääolosuhteista riippuen. Tekonurmella rasitus on kovempi. Varsinkin sellaisille pelaajille, jotka ovat tottuneet pehmeämpään luonnonnurmeen, voi muutos olla suuri.

Pelillisesti alusta sopii Kanervan mukaan Suomelle, joka lähtee perjantain otteluun ennakkosuosikkina hallitsemaan peliä.

– Ylipäätään pelaaminen hyvällä alustalla sopii pallollisesti paremmalle joukkueelle, kun pallo liikkuu paremmin. Silloin vastustajaa pystytään liikuttamaan enemmän ja sitä kautta löytyy niitä välejä vastustajan muodon sisältä. Toivottavasti ei mitään lumimyrskyä tule matsipäivänä. Ilman muuta näen, että se on etu meille, vaikka toki Liechtensteinin pelaajat ovat myös tottuneet pelaamaan tekonurmella.

Huuhkajat kohtaa Liechtensteinin perjantaina 15.11. kello 19.00. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä myös tv:n puolella Neloselta. Suomi pelaa EM-karsintojen päätösottelun vieraissa Kreikkaa vastaan maanantaina 18.11.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.