Tinja-Riikka Korpelan ihannetiimiin mahtuu myös Helmarien pelaaja – Tiesitkö, kenen kultaleijonan serkku maajoukkuekapteeni on?

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen naisten A-maajoukkue on aloittanut EM-karsintaurakkansa loistavasti. Kolmesta ottelusta on tuloksena kolme voittoa maalierolla 15-1. Tähänastiset vastustajat Albania ja Kypros eivät ole kuitenkaan olleet samanlaisia mittareita kuin tiistai-illan emäntäjoukkue Portugali.

Vastus on Helmareille tuttu, sillä Suomi ja Portugali ovat kohdanneet viimeisten neljän vuoden aikana viisi kertaa. Otteluista neljä on päättynyt tasan, ja kerran Portugali on ollut parempi. Joko nyt olisi voiton aika?

Helmarien kapteeni Tinja-Riikka Korpela oli englantilaisen Beats & Rhymes FC -sivuston haastattelussa. Aiheena oli sivuston nimeenkin viitaten pitkälti musiikki, mutta vähän muutakin ehdittiin puhumaan.

Yhtenä aiheena sivuttiin myös Korpelan Oulussa sijaitsevia juuria. Synnyinkaupungin peruja ovat myös rakkaus raskaampaan musiikkiin, sillä Korpela kertoo pitävänsä muun muassa Sonata Arcticasta, Nightwishista ja Apulannasta. Myös jääkiekkofani ”Tinni” tunnustaa olevansa. Johtajuus lieneekin veren perintöä, sillä Korpelan serkku on Leijonien vuoden 2011 MM-kultajoukkueen luottopuolustaja ja tulevien kisojen kapteeni Lasse Kukkonen.

– Oulu on suuri jääkiekkokaupunki ja minäkin olen suuri lätkäfani. Oulun Kärpät on voittanut suomenmestaruuden monta kertaa.

– Serkkuni Lasse Kukkonen on joukkueen kapteeni, joten jääkiekko on suvussamme iso juttu, Korpela kertoi.

Huikean kova ”five-a-side” -tiimi

90 A-maaottelua pelannut Korpela kuuluu Helmarien kokeneempaan kalustoon. Hän on ehtinyt pelata jo viidessä eri maassa, ja Korpela saakin aikaiseksi melkoisen tähtisikermän, kun häntä pyydetään listaamaan unelmaviisikko vanhoista pelikavereistaan pienpeliin. Maalia vartioi tietysti hän itse.

– Aloittaisin Martalla, jonka kanssa pelasin Ruotsissa Tyresössä. Yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista, ellei paras. Oli todella hauskaa pelata hänen kanssaan samassa joukkueessa, Korpela julistaa.

– Sitten Vivianne Miedema, jonka kanssa pelasi Bayernissa. Todella hyvä maalintekijä, joten hänet tarvitaan samaan joukkueeseen, jos halutaan maaleja. Hän ampuu todella hyvin molemmilla jaloilla, ja on todella vaikeaa nähdä, mihin hän laukoo.

– Jos valitsen vielä kaksi pelaajaa, niin tarvitaan myös puolustajia. Valitsen Juventuksessa pelaavan Tuija Hyyrysen maajoukkueesta. Hän on todella hyvä puolustaja. Yksi parhaista, kenen kanssa olen pelannut.

– Ja sitten vielä Bayern Münchenistä Melanie Behringer, entinen Saksan maajoukkuepelaaja. Näitä neljää olisi vaikeaa voittaa.

”Rakastan englantilaista jalkapallokulttuuria”

Korpela siirtyi täksi kaudeksi Ruotsin, Saksan ja Norjan keikkojen jälkeen englantilaiseen Evertoniin, ja on sopeutunut Britteinsaarille hyvin.

– Olen pitänyt jokaisesta paikasta, ja olen ollut onnekas, että olen saanut pelata näissä joukkueissa ja liigoissa. Sanoisin kuitenkin, että nyt olen onnellisin. Viihdyn todella hyvin täällä ja rakastan aitoa englantilaista jalkapallokulttuuria, Korpela hehkuttaa.

– Sen todella aistii, että tämä on jalkapallon koti. Olen haaveillut täällä pelaamisesta jo pitkään, joten nyt vain nautin jokaisesta päivästä.

– Olen tietysti asunut jo monessa eri maassa, joten uuteen kulttuuriin muuttamisessa ei ole mitään uutta. Jokainen maa on vähän erilainen, mutta kaikki riippuu sopeutumisesta. Tietysti se auttaa paljon, että osasin jo kieltä, toisin kuin Norjassa ja Saksassa.

Joitain erojakin Pohjoismaiden ja Englannin välillä Korpela on tietysti jo huomannut.

– Englanti on joissain asioissa vanhanaikainen, jos ajatellaan vaikka rakennuksia ja arkkitehtuuria. Tai sitä, miten asiat hoituvat. Minun piti esimerkiksi odottaa wifi-yhteyttä asuntooni kaksi tai kolme viikkoa. Mietin vain, miten tämä on mahdollista vuonna 2019. Muuten kaikki on sujunut ongelmitta, Korpela sanoo.

”Torjuntaan on aina mahdollisuus”

Maalivahti kertoo haastattelussa seuranneensa aina suurella mielenkiinnolla Valioliigaa. Nyt hän on Englannissa asuessaan paljon lähempänä sarjaa. Vaikka naisten pääsarjan suosio on Englannissa kovassa kasvussa, jokin Korpelaa kuitenkin suhtautumisessa miesten ja naisten peleihin sapettaa.

– En haluaisi vertailla naisten ja miesten jalkapalloa, mutta joskus kun katselee naisten pelejä TV:stä ja maalivahti tekee jonkin virheen, niin todetaan vain jotain ”joo joo, naismaalivahdit”. Miehet tekevät kuitenkin peleissään aivan samanlaisia virheitä. Se on tietysti ärsyttävää.

– Sekin on ärsyttävää, kun sanotaan, ettei maalivahdilla ollut mitään mahdollisuuksia torjua vetoa. Minä ajattelen niin, että aina on mahdollisuus. Jos vetoon ei yllä millään supervenytyksellä, niin jotain olisi voinut tehdä ennen laukausta. Sijoittua paremmin tai kommunikoida paremmin, jottei laukausta olisi edes tullut. Minä uskon, että maali on aina mahdollista estää.

Soittolista kootaan joukkueena

Ennen illan Portugali-peliä Helmarit virittäytynee kaikkien muidenkin urheilujoukkueiden tavoin taistelutunnelmaan musiikin avulla. Vaikka Korpela onkin esimerkillinen kapteeni, ei hän ole joukkueen innokkain DJ.

– Nuoremmat pelaajat pitävät aina huolen siitä, että kaiuttimet ovat mukana. Sitten teemme yhdessä pukukopin biisilistan, johon jokainen voi valita laulun tai kaksi.

– Yleensä musiikista vastaa AC Milanissa pelaava Nora Heroum. Hän istuu aina vieressäni pukukopissa, joten pidän huolen siitä, ettei hän unohda musiikkia, elämänsä ensimmäiseksi äänitteekseen Spice Girlsin kasetin nimeävä Korpela kertoo.

Ottelu Portugali-Suomi alkaa tiistaina kello 20.30 ja on nähtävissä suorana Yle Areenassa. Jälkilähetys TV1:ssä alkaa kello 22.