On jälleen aika listata maailman arvokkaimmat pelaajat markkina-arvon mukaan. Vuosi vuodelta pelaajien markkina-arvot ovat kasvaneet, eikä tilanteeseen ole näillä näkymin tulossa muutosta.

Listauksen lähteenä käytämme Transfermarkt-sivustoa, jota pidetään varsin laadukkaana ja luotettavana sivustona pelaajien tilastoihin, siirtoihin ja markkina-arvoihin liittyen. Markkina-arvoon vaikuttaa moni asia, kuten esimerkiksi sopimuksen kesto, siirtojen hinnat, ikä sekä peliesitykset totta kai.

Vuosi sitten listan kärjessä komeili kolme pelaajaa, Lionel Messi, Kylian Mbappé sekä Neymar. Nyt kärjessä on yksin PSG-hyökkääjä Mbappé, jonka arvo on ainoana 200 miljoonaa euroa. Neymarin arvo putosi viimeisimmässä päivityksessä 160 miljoonaan euroon, ja mies jakaa nyt toisen sijan Raheem Sterlingin kanssa.

Vuodessa esimerkiksi Messi on pudonnut listalla jaetulle neljännelle sijalle, ja hänen arvonsa on pudonnut 30 miljoonalla eurolla (nykyinen markkina-arvo 150 miljoonaa euroa). Myös Cristiano Ronaldon arvo on pudonnut. Ronaldon markkina-arvo oli viime vuoden listauksessa 100 miljoonaa euroa, ja nyt arvo on pudonnut 75 miljoonaan. Ronaldo on listalla vasta 35., kun viime vuonna hän oli 11.

Kymmenen kärkeä dominoi Valioliiga. Isot seurat ovat toki parhaiten edustettuna, mutta esimerkiksi Bayer Leverkusenin Kai Havertz on noussut ryminällä listalla jo sijalle 21. Havertz, 20, on yksi tulevaisuuden huippunimiä, ja miehen arvo on tällä hetkellä 90 miljoonaa euroa.

Erinomaisen viime kauden sekä kuluvan alkukauden pelannut Liverpoolin 21-vuotias laitapuolustaja Trent Alexander-Arnold nousi räjähdysmäisesti listalla sijalle 12, kun viime vuonna hän ei vielä mahtunut edes sadan arvokkaimman joukkoon. Alexander-Arnoldin markkina-arvo on tällä hetkellä 110 miljoonaa euroa.

Listalla on myös uutena nimenä hirmusummalla (126 miljoonaa euroa) Atlético Madridiin viime kesänä siirtynyt João Félix, 20, jonka arvo on 100 miljoonaa euroa. Myös Borussia Dortmundin Jadon Sancho, 19, on noussut ryminällä listalla, ja nyt hänenkin arvo on 120 miljoonaa euroa.

Listalle on otettu yhteensä 130 pelaajaa, ja moni sija jakautuu usean pelaajan kesken. Esimerkiksi listan viimeisellä sijalla 100 on yhteensä 30 pelaajaa, joiden kaikkien markkina-arvo on 50 miljoonaa euroa. Viime vuonna sadan arvokkaimman pelaajan listalle pääsi vielä 45 miljoonan euron markkina-arvolla, mikä kertoo arvojen keskimääräisestä noususta.

Lisäksi viime vuonna 13 pelaajan markkina-arvo ylsi vähintään sataan miljoonaan euroon. Tänä vuonna vähintään sadan miljoonan euron markkina-arvo löytyy jopa 20 pelaajalta.

Jos katsotaan pelipaikkojen arvokkaimpia pelaajia, maalivahtien ykkönen on Atléticon Jan Oblak, jonka arvo on 100 miljoonaa euroa. Listalla Oblak on jaetulla sijalla 13. Liverpool-vahti Alisson Becker on jaetulla sijalla 21, ja hänen arvonsa on 90 miljoonaa euroa. Arvokkain puolustaja on edellä mainittu Alexander-Arnold. Liverpoolista löytyy myös listan toiseksi arvokkain puolustaja Virgil van Dijk, jonka arvo on 100 miljoonaa euroa.

Keskikentän keskustan pelaajista arvokkain on hyökkäävässä roolissa viihtyvä Manchester Cityn Kevin de Bruyne (3. sija, 150 miljoonaa). Puolustavamman roolin omaava Chelsea-peluri N’Golo Kanté on sijalla 13, ja hänen arvonsa on 100 miljoonaa euroa.

Selkeistä laitureista ykkönen on Man Cityn Raheem Sterling (jaettu 2. sija, 160 miljoonaa euroa) ja toisena tulevat Liverpoolin Sadio Mané sekä Mohamed Salah sekä Real Madridiin siirtynyt Eden Hazard (jaetulla 3. sijalla, 150 miljoonaa euroa). Vapaammassa roolissa viihtyvä Neymar on jaetulla toisella sijalla, ja hänen arvonsa on 160 miljoonaa euroa.

Puhtaista hyökkääjistä PSG:n Mbappé on selkeä ykkönen. Tottenhamin Harry Kane on toisena 150 miljoonan euron markkina-arvollaan. Listalla Kane jakaa kolmannen sijan.

Alta voit katsoa koko listauksen. Listauksessa nykyisen sijoituksen vieressä suluissa näkyy viime vuoden sijoitus. Mikäli sulkujen sisällä on pelkkä viiva, ei pelaaja mahtunut viime vuonna vielä 100 arvokkaimman pelaajan joukkoon. Lista on päivitetty 20.12.

[table id=80 responsive=”collapse” /]