Markku Kanerva FIFA:n kotisivuilla: ”Suuri toiveeni on tehdä jalkapallosta ykköslaji kaikilla mittareilla”

© Kuva: Juho Hirvonen

”Kolmaskymmeneskolmas kerta sanoi Suomen kohdalla toden”. Näin aloittaa juttunsa kotisivuillaan FIFA, joka jututti Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanervaa pyrkimyksenään selvittää, miksi Suomi selviytyi ensi kertaa arvokisoihin epäonnistuttuaan aiemmilla 32 yrittämällä.

55-vuotias Kanerva selvitti FIFA:lle, että Suomen futismaajoukkueen arvokisoihin pääsemiselle on aina riittänyt epäilijöitä, mutta saavutus oli hyvän itseluottamuksen ansiota.

– Jalkapalloihmiset Suomessa yrittivät uskoa vaikeiden aikojen keskellä. Toivo oli aina, että ”kunpa pääsisimme kisoihin omana elinaikanani”. Kun se vihdoin onnistui, voi vain kuvitella, kuinka paljon se meille merkitsi, Kanerva kertoi.

– Jokaiselle, joka on tässä maassa pelannut, kannustanut tai valmentanut jalkapallon parissa, se oli uskomaton hetki. Olemme todella ylpeitä ja iloisia, ja se on todella yhdistänyt Suomen kansaa.

– Tiedämme tietysti, miltä urheilumenestys tuntuu – olemme esimerkiksi olleet jääkiekon maailmanmestareita. Jalkapallossa tällaista oli kuitenkin odotettu pitkään ja siksi ihmiset menivät sen tapahtuessa täysin sekaisin, Kanerva muistelee.

”Nuorilla pelaajilla ei koskaan henkistä muuria”

Päävalmentaja kertoo siitä, kuinka valtava pettymys oli, kun Roy Hodgsonin johdollakin karsinnoissa päästiin vain lähelle, vaikka kentällä oli ”Kultainen sukupolvi” Jari Litmasen ja Sami Hyypiän johdolla. Jotkut heittivät silloin jo hanskat tiskiin.

– Itse asiassa se tunne vain voimistui, kun aloitin työni, koska monet avainpelaajat vetäytyivät maajoukkueesta silloin. Minä kuitenkin näin siinä tilaisuuden nostaa joukkueeseen nuoria pelaajia ja luoda uuden joukkueen, Kanerva kertoo.

– Niiden pelaajien keskuudessa en ole koskaan aistinut henkistä muuria. He itse kokivat, että heillä on vain voitettavaa ja olivat nälkäisiä saavuttamaan jotain erityistä.

Kanervan mielestä jalkapallobuumi on vahvassa kasvussa ja kuningaspeli voi olla tulevaisuudessa Suomen ykkönen kaikilla mittareilla.

– Harrastajamääriä ajateltuna jalkapallo on jo nyt maamme ykköslaji. Se on fakta, vaikka suuren yleisön, median ja katsojien keskuudessa jääkiekko onkin aina ollut suositumpaa.

– Minun suuri toiveeni on, että tämä (EM-kisapaikka) auttaa jalkapalloa nousemaan ykköslajiksi kaikilla mittareilla. Se ei tapahdu yhdessä yössä, mutta on antanut meille valtavasti buustia ja inspiroinut kaikkia jalkapallon parissa työskenteleviä – etenkin lapsia.

– Meidän täytyy vain pitää huolta siitä, että hyödynnämme tämän tilaisuuden auttaa lajia kasvamaan Suomessa. Se ei tarkoita vain miesten maajoukkuetta, vaan pätee myös naisten ja lasten jalkapalloiluun, Kanerva naulaa.

”Pelaajien mielipiteet aina tervetulleita”

Tuttuun tapaan Kanerva kuvailee oman joukkueensa menestyksen salaisuudeksi joukkuehengen. Yksittäisistä pelaajista hän nostaa esiin kuusi nollapeliä karsinnoissa pelanneen Lukas Hradeckyn ja kymmenen karsintamaalia viimeistelleen Teemu Pukin.

Osa hyvää joukkuehenkeä on myös hyvä taustaryhmä sekä toimiva kommunikaatio. Kanerva korostaakin oman keskustelutaitonsa merkitystä.

– Haluan saada pelaajilta palautetta, kuulla heidän ideoitaan ja keskustella heidän kanssaan siitä, miten saisimme heistä parhaan esiin. Pelaajieni mielipiteet ovat aina tervetulleita, sillä minun mielestäni valmentajat ovat olemassa siksi, että he tukevat pelaajiaan, Kanerva sanoo.

– Iso osa valmennusfilosofiaani on luoda positiivinen ilmapiiri, jossa jokainen pelaaja kokee olevansa aidosti osa joukkuetta. Siten saamme pelaajamme antamaan kaikkensa joukkueelle.

Milloin MM-kisoihin?

EM-kisarupeamasta Kanerva odottaa luonnollisesti haastavaa, sillä FIFA-rankingin ykkönen Belgia ja MM-kisojen pudotuspeleihin edenneet Tanska ja Venäjä eivät ole helppoja vastuksia. Valmentaja uskoo kuitenkin Huuhkajilla olevan vielä yllätyksiä hihassaan.

– Meidän täytyy pyrkiä myös hallitsemaan pelejä, eikä se tarkoita aina pallonhallintaa. Venäjä on itse asiassa siitä täydellinen esimerkki. He pitivät MM-kisoissa vain harvoin palloa, mutta hallitsivat peliä ja olivat aina erittäin tehokkaita vastahyökkäyksissä.

EM-kisapaikka saatiin marraskuussa plakkariin, mutta milloin Suomi nähdään myös MM-kisoissa? Luonnollisesti sitäkin kysyttiin, olihan haastattelu nimenomaan FIFA:n sivuilla.

– Se on tietysti suuri unelma, mutta todella, todella kova haaste. EM-kisoihin pääsee 24 maata, kun MM-kisoihin on paikkoja vain 13 maalle. Lukema siis putoaa melkein puoleen.

– Jos pelaamme kuitenkin hyvät EM-kisat ja valmistaudumme hyvin MM-karsintoihin, kuka tietää? Kuten sanoin, tämä joukkue yllättää ihmiset kerta toisensa jälkeen, Kanerva päättää.

Kanervan koko haastattelun voi lukea täältä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.