Huuhkajien entisen päävalmentajan Mixu Paatelaisen mielestä Glen Kamara on tehnyt lyhyessä ajassa paljon hyviä päätöksiä saavuttaakseen nykyisen pisteensä.

Kamara, 24, jätti kesällä 2017 Arsenalin organisaation, jossa hän vietti viisi vuotta. Hänen ainoa esiintymisensä lontoolaisjätin edustusjoukkueessa tuli lokakuussa 2015 liigacupin neljännellä kierroksella Sheffield Wednesdayta vastaan.

Arsenalin jälkeen vuorossa oli siirto skotlantilaiseen Dundee FC:hen, jossa hän nousi nopeasti avainpelaajaksi. Puolitoista vuotta myöhemmin suurseura Rangers maksoi Kamarasta 50 000 punnan pilkkahinnan Dundee FC:lle, joka tarvitsi kipeästi rahaa. Kamara oli jo solminut esisopimuksen Rangersin kanssa, mutta siirtokorvauksen myötä hän siirtyi Glasgow’hun jo tammikuussa.

Nyt, vuotta myöhemmin, Kamaran kohdalla huhutaan useista seuroista ja huomattavasti isommista summista.

Nykyään Hong Kongin maajoukkuetta luotsaava Paatelainen sanoi The Glasgow Timesin haastattelussa, että siirto Skotlantiin ja Dundee FC:hen oli Kamaralta hyvä veto.

– Kenen tahansa Arsenalin akatemiassa pelaavan nuorukaisen on todella vaikeaa lyödä läpi ja saada sopimus ykkösjoukkueeseen, eikä ole vaikea ymmärtää, miksi näin on. Siellä on paljon hyviä pelaajia, jotka eivät saa sopimusta Arsenaliin.

– Minusta häneltä oli hyvä veto mennä Dundeehen, seuraan, jossa hänellä oli realistinen mahdollisuus päästä pelaamaan, ja hän oppikin paljon pelaamalla. Hän tarttui tilaisuuteen molemmin käsin, ansaitsi siirtonsa Rangersiin eikä ole katsonut taaksepäin.

Rangersissa Kamaraa valmentaa yksi kaikkien aikojen keskikenttäpelaajista, Liverpoolin ehdoton legenda Steven Gerrard.

Liverpoolin legendapelaaja Steven Gerrard on valmentanut Rangersia kesästä 2018 lähtien. Kuva: Getty Images

– Steven Gerrardin kanssa työskentely on auttanut häntä sataprosenttisen varmasti. Hän oli maailmanluokan keskikenttäpelaaja. Jonkun sellaisen kanssa työskentely voi vain auttaa pelaajana eteenpäin, hän tulee saamaan tarvitsemansa neuvot kehittyäkseen.

– Hän on yhä nuori pelaaja, joten hänellä on yhä runsaasti vuosia aikaa kehittää itseään.

Paatelainen oli ensimmäinen valmentaja, joka kutsui Kamaran Suomen A-maajoukkueeseen, mutta Kamaran debyytti Huuhkajissa tapahtui vasta Markku Kanervan alaisuudessa, marraskuussa 2017.

[readmore from=Kamara-Glen]

Päättyneissä EM-karsinnoissa Kamara oli jo ehdoton vakionimi Suomen joukkueessa pelaten yhtä vaille kaikissa otteluissa täydet minuutit.

– Hän on ollut loistava Suomen paidassa. Hänen tekninen osaamisensa ja syöttötaitonsa ovat olleet korvaamattomia maajoukkueelle. Hän on todella itsevarma kaveri, vaikkei hänellä ole kasoittain kokemusta.

– Hän on hiljainen jätkä, mutta hän on itsevarma pelaaja kentällä ja hän on ollut elintärkeä pelaaja Suomelle ja todella tärkeä heidän keskikentällään. Hän on fantastinen, hän pystyy avaamaan puolustuksia, mutta myös pitämään palloa ja puolustamaan. Hän on ollut erittäin tärkeä.

– Hän on ollut todella hyvä ja hän on erittäin järkevä, niin minä kuvailisin häntä. Hän on toistaiseksi pärjännyt hyvin urallaan ja hän voi jatkaa vielä pidemmälle.

Kamara on viettänyt Rangersissa vasta vuoden ja pelannut seurassa vajaat 50 ottelua, mutta häntä on jo huhuttu seuroihin ympäri Eurooppaa. Viime päivinä hänet on yhdistetty useisiin seuroihin Englannin Valioliigassa.

Paatelaisen mielestä Kamaralla ei ole juuri nyt tarvetta kiirehtiä muualle.

Mixu Paatelainen on viihtynyt Skotlannissa niin pelaajana kuin valmentajana. Kuva: Getty Images

– Se [siirto] riippuu Rangersista, koska hänellä on sopimus heidän kanssaan. Ja tietysti se riippuu myös Glenistä ja hänen neuvonantajistaan. He tietävät, mitä hän tekee seuraavaksi.

– Mutta uskon, että hän on nyt paikassa, jossa hänen on paras olla. Hän on isossa seurassa, pelaa europelejä ja hän on vakiopelaaja avauksessa, joka pärjää todella hyvin. Hän kehittyy koko ajan ja hänellä on mahtava manageri, joka pelasi hänen pelipaikallaan, joten asiat näyttävät hänen osaltaan todella hyvältä.

– Tietty se on aina mielenkiintoista, jos muut seurat tarkkailevat, mutta minusta on tärkeää ymmärtää, että asioita voi katsoa myös 2-3 vuoden päästä.

– Mutta minä en ole oikea henkilö sanomaan hänelle mitään tai päättämään hänen puolestaan. Se on hänen ja hänen neuvonantajiensa ja Rangersin homma. Minä toivon hänelle kaikkea hyvää tulevaisuuteen.