Keskiviikkona julkaistiin Veikkausliigan otteluohjelma. Kausi käynnistyy lauantaina 11. huhtikuuta. Kaikki seurat saivat lähettää toiveensa otteluohjelman ja kotipelien suhteen. Selvitimme, kenen toiveita kuunneltiin ja kenen ei.

Veikkausliigan otteluohjelman julkistaminen kerää usein paljon kritiikkiä, mutta myös kiitosta. Palautteen sävy riippuu usein siitä, kuka on äänessä. Keskiviikkona julkaistu otteluohjelma on monelle seuralle erinomainen, mutta joillekin seuroille ohjelma tuottaa harmaita hiuksia.

Isossa kuvassa liigan ottelut painottuvat selkeästi viikonlopun ympärille. Se on ollut liigalla ja seuroilla yksi iso tavoite. Vieläkään ei voida täysin sanoa, että jokin viikonpäivä olisi selkeä runkopäivä, mutta ohjelmassa on kuitenkin selkeästi pyritty painottamaan viikonloppua.

Eniten pelejä, reilu neljännes, pelataan lauantaisin (27,3 prosenttia kaikista runkosarjan otteluista). Lisäksi jatkosarjoissa (Mestaruus- ja Haastajasarja) otteluiden alustava runkopäivä on lauantai, joten se nostaa entisestään lauantaipelien osuutta koko ohjelmasta. Jos kaikki jatkosarjojen ottelut pelataan lauantaina, nousee lauantaipelien osuus jopa reiluun 40 prosenttiin kaikista sarjaotteluista. Se on jo iso lukema.

Esimerkiksi Valioliigassa suurin osa kierroksista painottuu viikonloppuihin. Ottelupäiviä ovat usein perjantai, lauantai, sunnuntai ja joskus myös maanantai. Sama näkyy selkeästi myös Veikkausliigan ohjelmassa. Peräti 75,8 prosenttia kaikista runkosarjan otteluista pelataan joko perjantaina, lauantaina, sunnuntaina tai maanantaina.

Miten toiveisiin vastattiin?

Veikkausliigan otteluohjelman luonnissa liiga kysyi jokaiselta seuralta toiveita otteluohjelman suhteen. Jokainen seura sai toivoa esimerkiksi ensisijaista kotipelipäivää tai joitain muita erityistoiveita, joiden pohjalta lopullinen otteluohjelma laadittiin.

Lisäksi ohjelmassa on huomioitu se, että KuPS, FC Inter, Ilves ja FC Honka osallistuvat ensi kesänä Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan karsintoihin. Liiga pyrkii ohjelmassaan parhaansa mukaan luomaan edellytyksiä suomalaisseuroille menestyä Euroopan kentillä. Näin ollen kesän otteluruuhkia on pyritty välttämään europeleihin osallistuvien seurojen kohdalla.

[readmore from=Veikkausliigan-otteluohjelma]

Suurin osa kritiikistä otteluohjelmaa kohtaan on kohdistunut epätasaisuuteen. Joidenkin seurojen toiveisiin on vastattu, mutta joidenkin seurojen toiveet ovat jääneet toiveen tasolle. Veikkausliiga ei ole ainakaan tätä juttua kirjoittaessa vielä avannut, miten ohjelma laadittiin, ja miksi joidenkin seurojen toiveet täytettiin ja toisten ei.

Alla käymme jokaisen seuran runkosarjan kotiottelut läpi, ja miten seurat ovat ohjelmiinsa reagoineet. Selkeimpiä voittajia ovat olleet SJK, RoPS sekä KuPS. Sen sijaan Turussa kotipelien ajankohdat ovat saanut melkoisesti kritiikkiä. Lisäksi esimerkiksi HIFK oli pettynyt Stadin derbyn ajankohtaan.

KuPS: Suurin osa kotipeleistä lauantaina

Hallitseva mestari Kuopion Palloseura pelaa suurimman osan (7) kotipeleistään lauantaina. Lisäksi arkiviikolle osuu neljä peliä. Yhdet ottelut osuvat tiistaille, keskiviikolle, torstaille sekä perjantaille.

Kuopiossa ohjelmaan ollaan tiettävästi oltu varsin tyytyväisiä.

Turussa toivottiin perjantaibileitä, vähiin jäivät

Ensi kaudella Turussa nähdään jälleen kaksi pääsarjajoukkuetta, kun TPS nousi viime kauden päätteeksi takaisin liigaan. Molemmat seurat toivoivat, että Turussa pelattaisiin pääasiassa perjantaisin, TPS ja Inter vuorotellen. Toive ei kuitenkaan toteutunut lähellekään.

Emme varsinaisesti hypi riemusta.

Inter pelaa yhden kotiottelun perjantaina. TPS:n tapahtumapäällikkö Janne Kytölä vahvisti Twitterissä, että TPS:n ensisijainen toive oli pelata perjantaina kotiottelut. Se ei toteutunut, sillä Palloseura pelaa kotiottelunsa kaikkina muina päivinä kuin perjantaina. Eniten kotiotteluitaan sarjanousija TPS pelaa maanantaina, neljä kotipeliä.

TPS:n kohdalle osui myös hyvin hämmentävä otteluajankohta, kun SJK tulee vieraaksi vappuaattona kello 16 alkavassa ottelussa.

– Muotoillaanko vaikka näin, että emme varsinaisesti hypi riemusta. Turun Wappu ja klo 16? Pistää hikoiluttamaan jo nyt, TPS:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Arto Kuuluvainen kommentoi Twitterissä.

FC Interin kohdalla ohjelmaan ei oltu ainakaan julkisesti yhtä pettyneitä kuin naapuriseuran puolella. Interin joukkueenjohtaja Jani Meriläinen harmitteli Twitterissä, että koulujen päättäjäispäivänä, lauantaina 30.5., Inter vierailee SJK:n luona.

– Säännöllinen koti-vierasrytmitys ei pitäisi olla vaikea myöskään toteuttaa. Liekö kenttäremontit vaikuttaneet tämän puuttumiseen? Ehkä sitten 2021, Meriläinen myös kirjoitti.

Tiettävästi molemmat turkulaisseurat olivat toivoneet, ettei Turussa pelattaisi samaan aikaan isojen festivaalien kanssa. Interillä on kuitenkin ottelu RoPSia vastaan Ruisrockin kanssa samaan aikaan lauantaina 4.7. Sen lisäksi Inter pelaa kotonaan myös sunnuntaina 26.7. SJK:ta vastaan, jolloin Turussa on käynnissä myös DBTL-festivaali.

Ensi kaudella Turun derbyt tekevät paluun veikkausliigakartalle. Molemmat derbyt sijoitettiin arkiviikolle, vaikka ainakin kannattajat olivat toivoneet derbyjä viikonlopulle. Derbyihin voi vaikuttaa myös viranomaisten toiveet. Ensimmäinen Turun derby pelataan keskiviikkona 20.5. ja toinen maanantaina 10.8.

Tyytyväinen sarjanousija

Toinen sarjanousijoista on FC Haka, joka sai ainakin seuran toimitusjohtaja Olli Huttusen sanojen mukaan mieluisan otteluohjelman. Haka pelaa suurimman osan (4) kotipeleistään sunnuntaisin. Lisäksi torstaille, perjantaille ja lauantaille osuu kaksi ottelua. Maanantaina Valkeakoskella rehkitään kertaalleen.

Hakan kausi käynnistyy kahdella kotiottelulla. Muutenkin kotiottelut painottuvat kevätkaudelle.

– Tämä antaa varmasti meille hyvän alun tulevaan kauteen, Huttunen sanoo. Pelien rytmitys on erinomainen, pahaa ruuhkaa ei ole missään vaiheessa. Ohjelma antaa joukkueelle täyden mahdollisuuden keskittyä parhaaseen mahdolliseen tulokseen, Huttunen kommentoi seuran nettisivuilla.

Jos tekee Turun derbyt paluun liigaan, niin tekee myös Pirkanmaan derbyt. Haka ja Ilves voivat olla tyytyväisiä siihen, että molemmat derbyt pelataan lauantaina (25.4. ja 29.8.).

Tammela täyttyy viikonloppuisin

Ilveksen yleisökeskiarvo oli viime kaudella komea, 4237 katsojaa per ottelu. Ilveksellä oli HJK:n jälkeen toiseksi suurin yleisökeskiarvo. Ensi kaudella ainakin ohjelman puolesta samanlaisia lukemia voidaan hätyytellä. Ilves pelaa viisi peliä sunnuntaisin, kaksi lauantaisin, kolme perjantaisin ja yksi ottelu pelataan torstaina.

Ohjelma sai Tampereella positiivisen vastaanoton. Seuran sisältä kommentoitiin sunnuntain ”huipentavan viikon”.

Stadin derby ilman Klackenia?

HIFK isännöi kauden ensimmäistä Stadin derbyä torstaina 23.4. Seuran toimistolla ei kuitenkaan pompittu riemusta, kun ohjelma julkaistiin. HIFK:lla on vaarana menettää peräti 50 000 euron lipputulot, koska IFK:n kannattajien kannattajapääty, Klacken, saattaa olla huhtikuun lopulla vielä remontissa.

– Pyysimme yhdessä HJK:n kanssa, että ensimmäinen Stadin derby olisi vasta viidennellä ottelukierroksella, koska Töölön stadionin pohjoispääty on remontissa, HIFK:n puheenjohtaja Christoffer Perret kertoi MTV Urheilulle.

Klacken vetää 1350 katsojaa. Perret’n mukaan remontti olisi varmasti valmis kahden viikon kuluttua ensimmäisestä derbystä, mutta liigalle ottelun siirtäminen ei käynyt. Luultavasti ensimmäisessä derbyssä HIFK joutuu ainakin tekemään tilapäisratkaisuja Klackeniin, esimerkiksi saniteettitilojen osalta.

Klacken kiinni ensimmäisessä Stadin derbyssä? Kuva: Juha Tamminen.

HIFK pelaa pääasiassa kotiottelunsa maanantaina (4) ja keskiviikkona (3). Viime kaudella HIFK:n huonoin yleisömäärä oli maanantain ottelussa FC Lahtea vastaan, jolloin lehtereillä oli 1573 katsojaa. Lisäksi IFK:lla on kaksi kotipeliä lauantaina ja yhdet kotiottelut tiistaina ja perjantaina.

HJK tiedotti panostaneensa toiveissa urheilulliseen puoleen. HJK pelaa kolme kotiottelua maanantaina ja keskiviikkona. Lisäksi kaksi kotipeliä on luvassa lauantaina, yhdet torstaina, perjantaina ja sunnuntaina.

– HJK:n linja on vuodesta toiseen ollut sama. Menemme aina urheilupuolen toiveet edellä ja urheilullinen valmistautuminen optimoiden. Loput mahdollisista toiveista jouduimme käyttämään jo tiedossa oleviin stadionesteisiin, kuten kentän pinnan vaihdon aikatauluttamiseen, joten pelipäivistä emme pystyneet enää toivomaan mitään, HJK:n nettisivuilla kerrotaan.

Yöttömän yön peli nähdään taas

Rovaniemellä otteluohjelma otettiin varsin positiivisesti vastaan. RoPS pelaa pääosin viikonloppuna. Neljä kotiottelua lauantaina, kolme perjantaina ja kaksi sunnuntaina. Lisäksi yhdet kotiottelut sijoittuvat tiistaille ja keskiviikolle.

Viime kaudella yöttömän yön ottelu oli Rovaniemellä menestys. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kaudella nähtiin ensimmäistä kertaa yöttömän yön spesiaaliottelu, joka keräsi mediahuomiota jopa ulkomaita myöten. Perinne jatkuu myös ensi kaudella, kun RoPS kohtaa hallitsevan mestarin KuPS:n perjantaina 26.6. kello 22.15 alkaen.

– Oli hienoa huomata, kuinka Yöttömän Yön ottelu oli lopulta Veikkausliigalle itselleenkin tapahtuma, josta haluttiin pitää kiinni. Viime vuoden tapahtuma oli suuri menestys, josta opimme paljon. Voimme luvata jo nyt, että ensi kesän tapahtumasta tulee entistäkin parempi ja näkyvämpi, RoPS:n toimitusjohtaja Risto Niva iloitsi.

Niva kertoi ohjelman olleen muutenkin erinomainen.

– Saimme käytännössä lävitse kaikki ne toiveet, joita meillä olikin. Meillä oli pari viikonloppua, jotka halusimme välttää, ja se pystyttiin toteuttamaan. Lisäksi suurin osa kotipeleistä on meidän kannattajien kannalta parhaaseen aikaan eli perjantaisin tai lauantaisin, Niva kertoo seuran nettisivuilla.

Kadehdittu SJK

Moni Veikkausliigan seuraaja ihmetteli Twitterissä, kuinka SJK oli saanut niin erinomaisen otteluohjelman. Kieltämättä Seinäjoella on syytä olla varsin tyytyväisiä kotipelien ajankohtiin, sillä SJK pelaa kaikki kotiottelunsa joko perjantaina (2) tai lauantaina (9!).

SJK onkin ainoa seura, jolla kaikki kotipelit jakautuvat vain kahdelle päivälle. Kaikilla muilla seuroilla pelit jakautuvat vähintään neljälle eri viikonpäivälle. Viime kaudella SJK:n yleisökeskiarvo oli 2827 katsojaa per ottelu, ja onkin ihme, jos ei lukema tulevalla kaudella nouse ropisten.

– Markkinoinnin näkökulmasta olemme otteluohjelmaan erittäin tyytyväisiä. Lauantaipelit ovat olleet jo pitkään asiakaskyselyidemme toivelistalla ja lauantaista saadaan nyt selkeä runkopäivä Veikkausliigan kotiotteluille. Yritysmyynnin kannalta olisimme toki toivoneet muutaman arkiottelun enemmän, mutta isossa kuvassa ohjelma on ehdomasti positiivinen, SJK:n markkinointijohtaja Jussi Kankaanpää kommentoi seuran nettisivuilla.

Jos Turussa ei onnistuttu välttämään kotiotteluita festivaalien kanssa, Seinäjoella se onnistui.

– Provinssi, Lauri Tähkän Stadionkonsertti sekä juhannus otettiin huomioon ohjelmaa suunnitellessa, Kankaanpää kertoi.

Ei suurempia ulostuloja

FC Lahden, IFK Mariehamnin sekä FC Hongan riveistä otteluohjelma ei ole herättänyt suurempia ulostuloja.

Tiettävästi Maarianhaminassa toivottiin sunnuntaille kotiotteluita, ja se on huomioitu. IFK Mariehamn pelaa kuusi kotiotteluaan sunnuntaina. Sen lisäksi kolme kotiottelua on sijoitettu perjantaille ja yhdet ottelut tiistaille ja lauantaille.

FC Honka oli sen sijaan ainoa pääkaupunkiseudun joukkueista, joka sai derbyotteluita viikonlopulle. Molemmat Espoossa pelattavat pääkaupunkiseudun paikalliskamppailut pelataan sunnuntaina. HJK tulee Tapiolaan 31.5. ja HIFK 2.8.

Hongalla kotipelit ovat muuten jakautuneet kuudelle eri päivälle. Sunnuntaina on neljä kotipeliä, keskiviikkona ja lauantaina kaksi. Lisäksi maanantaina, tiistaina ja perjantaina pelataan yksi ottelu.

FC Lahti pelaa perjantaina neljä kotiottelua, maanantaina kolme, tiistaina kaksi. Lisäksi torstaille ja lauantaille on sijoitettu yksi kotiottelu.

Alta näet vielä seurojen kotiotteluiden jakautumisen eri viikonpäiville. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Oskari Karppinen

@oskarikarppinen
Veikkausliigan runkosarjan kotiottelut pelipäivittäin kaudella 2020. #Veikkausliiga

Lähteet: Oskari Karppinen, Veikkausliiga, seurojen nettisivut