David Beckhamin MLS-seura lyömässä hynttyyt yhteen arveluttavan sponsorin kanssa

© Kuva: Getty Images

Englantilaislegenda David Beckhamin osaomistama Major League Soccer -seura Inter Miami on pääsemässä Qatarin valtion omistaman lentoyhtiö Qatar Airwaysin kanssa sopuun 234 miljoonan dollarin (noin 216,4 miljoonan euron) sponsorisopimuksesta, kertoo Pro Soccer USA.

Diili tarkoittaisi todennäköisesti, että Qatar Airwaysin logo olisi tulevaisuudessa näkyvästi esillä Inter Miamin pelipaidoissa ja stadionilla. Yhteistyöstä ei ole vielä kerrottu virallisesti, mutta se on jo saanut osakseen runsaasti kritiikkiä Qatarin ongelmallisen ihmisoikeustilanteen takia.

Vuoden 2022 miesten MM-kisojen järjestäjämaa Qatarissa homoseksuaalisuudesta voi saada vankeustuomion tai jopa kuolemanrangaistuksen.

Qataria ei tunneta erityisen merkittävän urheilumaana, mutta se on viime vuosina keplotellut järjestettäväkseen useita merkittäviä urheilutapahtumia. Qatarin MM-kisastadioneja rakentavat huonoista työolosuhteista kärsivät siirtotyöläiset, jotka saavat työstään todella alhaisen korvauksen, jos sitäkään.

Nepalin hallitus kertoi viime vuonna saksalaismedia WDR:lle, että vuosina 2009-2019 Qatarissa kuoli 1 426 siirtotyöläistä. Pelkästään viime vuonna menehtyneitä oli yhteensä 111.

Qatar kiillottaa julkikuvaansa urheilun avulla, mikä on näkynyt viime vuosina myös eurooppalaisessa jalkapallossa. Viime kuussa maassa vierailivat leireilemässä muun muassa Bayern München, Pietarin Zenit, PSV Eindhoven ja Ajax. Viime vuonna Qatarissa leireili myös Suomen miesten A-maajoukkue.

Qatar on vuodesta 2011 lähtien omistanut Ranskan suurseura Paris Saint-Germainin, joka on voittanut omistajavaihdoksen jälkeen 22 eri pokaalia. Kuva: Getty Images

Inter Miamin vakituinen koti on tulevaisuudessa Miamissa, mutta joukkue pelaa ainakin kahdella ensimmäisellä MLS-kaudellaan Fort Lauderdalessa, jonka kaupunginvaltuutettu Steve Glassmann pitää yhteistyötä Qatarin kanssa arveluttavana.

– Puhutaan nyt suoraan. Etelä-Floridassa asuu merkittävä määrä juutalaisia ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia. Kun kuvioon tuodaan Qatarin kaltainen valtio, tutkimuksensa tehneet tietävät, että Qatar on erittäin vihamielinen näitä kahta yhteisöä kohtaan, kommentoi Glassmann Pro Soccer USA:n mukaan.

Hän ei ole varma, pystyykö Fort Lauderdalen kaupunginvaltuusto vaikuttamaan sponsorisopimukseen, mutta hän haluaisi käydä Inter Miamin kanssa ”aikuismaisen keskustelun” aiheesta.

– Tyydymmekö Qatariin sponsorina, kun maailma on täynnä vaihtoehtoja? Minusta se vain on epämukava ajatus, että se valtio sponsoroi tätä joukkuetta.

Seuran edustaja kertoi Pro Soccer USA:lle, että Inter Miami on tällä hetkellä loppusuoralla neuvotteluissa useiden potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kanssa ja ilmoittaa tulevasta sponsorista lähitulevaisuudessa.

Inter Miami pelaa historiansa ensimmäisen ottelun Major League Soccerissa 1. maaliskuuta Los Angeles FC:n vieraana.

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!