Veikkausliigassa on nähty talven aikana erikoisempiakin siirtoja. Kaksi mielenkiintoista nimeä ovat SJK:hon Englannin alasarjoista siirtynyt Arjanit Krasniqi, 20, sekä Barcelonaa urallaan edustanut 24-vuotias Jean Marie Dongou.

Valioliiga.comin podcast-ohjelmassa Valiocast keskusteltiin molemmista Suomeen saapuneista ulkomaalaisvahvistuksista. Krasniqin urapolku on mielenkiintoinen. Englannissa syntynyt, mutta Kosovoa maajoukkuetasolla edustava keskikenttäpelaaja siirtyi viime kesänä Colchester Unitedista Billericay Towniin, joka pelaa Englannin kuudenneksi korkeimmalla sarjatasolla National Leaguessa.

Suomessa ei välttämättä aina käsitetä, kuinka kova taso Englannin alemmilla sarjatasoilla onkaan.

– Tämä on aina sellainen mielipiteitä herättävä asia. Muistan, kun olin Ilta-Sanomilla Englannin kirjeenvaihtajana, niin kirjoitin siitä, että Englannin yhdeksännellä sarjatasolla saattaa olla joukkueita, jotka pystyisivät haastaa Veikkausliigan joukkueet, ja herranen aika sitä palautteen määrää, mitä sieltä tuli.

– Meidän täytyy ymmärtää se tason syvyys. Jalkapallo on Englannin kansallislaji. Historia ulottuu 150 vuoden päähän ja jopa vielä paljon kauemmaksi. Jalkapallo on ihan käsittämätön asia Englannissa. Ja jos katsotaan Valioliigaa, niin siellä on enää kolmannes englantilaisia pelaajia. Ja tämä kolmannes on mennyt sellaisen rumban läpi, että siinä heikompi ei pysy mukana. Siitä asti kun pelaaja liittyy akatemiaan, se on ihan puhdasta kilpailua. Joka viikko taistelet asemastasi, se on kova maailma, Valioliiga.comin analyytikko Eero Laurila korostaa Valiocast-jaksossa.

Laurilalla löytyi omakohtaista kokemusta Krasniqin entisestä seurasta Billericay Townista.

– Kävin siellä, kun he olivat vielä alemmalla sarjatasolla. Siellä oli tällainen rikas omistaja Glenn Tamplin, joka laittoi seuraan paljon rahaa. Stadion oli aika huikea, sellainen mukava pieni stadion. Yleisökapasiteetti 5 000 ja siinä ollaan lähellä kenttää. Se on mukava ottelukokemus.

– Tamplin hankki sinne muun muassa nykyään pelaajamanagerina työskentelevän Jamie O’Haran, joka on vanha Tottenhamin pelaaja. Lisäksi hän hankki esimerkiksi Liverpoolin entisen pelaajan Jermaine Pennantin, jolla on yli 20 peliä Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa sekä Paul Koncheskyn, joka on pelannut herranen aika Englannin A-maajoukkueessa. Eli tällaisia pelaajia siellä on ollut. Se taso ulottuu ihan uskomattoman syvälle, Laurila painottaa.

Honkaan siirtynyt Dongou on La Masian kasvatti, joka ei koskaan lyönyt Barcelonassa läpi, kuten ei moni muukaan. Dongou sai kuitenkin vyölleen otteluita myös edustusjoukkueessa. Valiocastin toinen ääni Jaakko Perttilä näki Dongoun paikan päällä Barcelonan reservijoukkueen riveissä.

– Näin hänen pelaavan vuonna 2014 Barcelona B:n ja Real Zaragosan välisessä ottelussa. Hän teki siinä matsissa kaksi maalia. Ja miten asiat nivoutuvat yhteen, niin siinä samassa pelissä pelasi Adama Traoré, joka nykyään tekee lopullista läpimurtoaan Wolvesin paidassa. Siinä matsissa Adama ja Dongou olivat aivan suvereeneja keskenään.

– On mielenkiintoista, miten pienestä jalkapallossa asiat ovat kiinni. Pelaajat voivat olla aika samalla tasolla jossain vaiheessa, mutta sitten jossain vaiheessa urat voivat lähteä aivan eri suuntiin. Tällä hetkellä Adama tekee uraa Valioliigassa ja Dongou siirtyy Suomen pääsarjaan, Perttilä toteaa.

Voit kuunnella tuoreimman Valiocast-jakson alta. Keskustelu Krasniqista ja Dongousta alkaa kohdassa 0.54.