Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on kaavaillut rajoituksia pelaaja-agenttien toimintaan. Nämä muutokset vaikuttaisivat merkittävästi agenttien palkkioihin.

Kuten arvata saattaa, ei tämä muutosesitys agenttien pirtaan istu. Siksi noin 120 merkittävää pelaaja-agenttia kokoontui torstaina Zürichiin keskustelemaan siitä, millä tavoin FIFA:n suunnitelmille pannaan hanttiin.

Läsnä tapaamisessa olivat muun muassa laajalti ”superagenteiksi” tituleeratut Jorge Mendes ja Mino Raiola, sekä Gareth Balen agenttina mainetta niittänyt Jonathan Barnett. Palaverin keskiössä on pohdinta siitä, pitäisikö agenttien jättää yhteinen muodollinen valitus FIFA:sta EU-tuomioistuimelle.

– FIFA on tehnyt päätöksiä, jotka toimeen astuessaan poistaisivat markkinoilta yli puolet agenteista, eivätkä he edes kutsuneet keskusteluun ainuttakaan agenttien edustajaa, jalkapalloagenttien yhdistyksen puheenjohtaja Mike Miller sanoi lehdistölle AS:n mukaan.

Raiolan 48 miljoonan euron palkkio puhuttaa yhä

FIFA:n suunnitelmien keskiössä on kieltää yhtä ja samaa agenttia edustamassa siirroissa useampia osapuolia. Esimerkkinä tällaisesta tapauksesta on Paul Pogban siirtyminen Juventuksesta Manchester Unitediin. Mino Raiola edusti samaan aikaan Manchester Unitedia, Pogbaa ja Juventusta, ja kuittasi siirrosta palkkiokseen huimat 48 miljoonaa euroa.

Portugalilaisen O Jogon mukaan FIFA:n äskettäinen tutkimus paljastaa, että seurat ovat maksaneet pelaaja-agenteille palkkioina vuodesta 2013 lähtien yhteensä huimat 2,56 miljardia euroa.

Mino Raiola itse antoi todella palaa belgialaisen Voetbalmagazinen haastattelussa. Raiolan mielipide ei jäänyt epäselväksi. Italialainen korosti etenkin agenttien panosta massiivisten siirto-operaatioiden valmisteluissa.

– Teatteri aukeaa 1. tammikuuta, esirippu nousee ja näytös voi alkaa. Kulissien takana pääosan näyttelijät ovat kuitenkin olleet jo puoli vuotta täydessä touhussa harjoituksissa. Niin se menee meilläkin, Raiola sanoo.

Esimerkkinä Raiola mainitsee norjalaisen superlupauksen Erling Braut Hålandin tammikuusiirron Borussia Dortmundiin. Senkin kanssa hänellä oli sormensa pelissä.

– Tein Erling Hålandin siirron kanssa melkein vuoden töitä. Hänen isänsä on myös läheisesti mukana. Keskustelin lukuisien seurojen kanssa, kuuntelin suunnitelmia, näin tarjottuja summia ja neuvottelin. Siten Erling pystyi tekemään hyvin harkitun päätöksen.

– En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta luulen, että minä loin nämä markkinat. Jalkapallosta on tullut showta ja viihdettä. Olen keksinyt jalkapallomarkkinat 25 vuoden aktiiviurani aikana.

– Nyt jalkapallosta on tullut jättimainen teollisuudenala, jolle minä olen antanut väriä siten, etten ole ikinä pitänyt suutani kiinni, ja olen aina pannut itseni pelaajien puolesta likoon, Raiola latasi.

Sitten Raiola ryöpyttää FIFA:a ja puolustaa osallisuuttaan Pogban United-siirtoon.

– En uhannut Manchester Unitedissa ketään aseella, jotta he hankkisivat Paul Pogban takaisin.

– Aina palataan Pogba-kauppaan, koska ystäväni FIFA:ssa eivät piitanneet tietosuojalaista ja vaikuttivat siten yleiseen mielipiteeseen. On hyvin erikoista, että aina puhutaan minun palkastani. Sitten, kun Ajax saa 150 miljoonaa kahdesta pojasta (Matthijs de Ligt ja Frenkie de Jong), on kaikki hyvin, Ajax on tehnyt hienoa työtä eikä FIFA:sta kuulu mitään.

”On vallankumouksen aika”

Raiola syyttää FIFA:a ”korruptoituneeksi monopoliksi, jonka johtajat ovat epäpäteviä.” Siksi hän haluaakin luoda kokonaan uuden järjestelmän siirtomarkkinoille.

– Sen kanssa teemme nyt töitä. FIFA on FIFA, ja onnea heille. Pian emme halua olla missään tekemisissä heidän kanssaan, vaan haluamme tehdä kaiken itse.

– FIFA on mennyttä ja vanha järjestelmä on mennyttä. Tämä on uuden aikakauden alku. On vallankumouksen aika, Raiola julistaa.

Ensimmäinen askel vallankumouksessa oli yhdessä Jorge Mendesin, Jonathan Barnettin ja Roger Wittmannin kanssa viime vuonna perustettu jalkapalloagenttien foorumi (FAF). Raiola valittiin sen puheenjohtajaksi. Hän uskoo, että järjestelmä on kahden vuoden päästä toimintavalmis.

– Silloin seurat saavat valita. En ymmärrä esimerkiksi sitä, miksi Twentestä Veronaan siirtyvän pelaajan siirron täytyy tapahtua FIFA:n kautta. Kai me osaamme sen Euroopassa itse?

– Kun pelaaja siirtyy MLS:ään, niin sitten MLS:n sääntöjen mukaan, ei FIFA:n. FIFA haluaa kontrollia ja osan rahoista. FIFA:ssa on aina kyse vallasta ja rahasta, ei jalkapallon edusta. Kattojärjestöllä ei ole tulevaisuudessa mitään virkaa – ja he tietävät sen, Raiola jyrähtää.

Raiola vaatii ennen kaikkea lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

– Jos minulta kysytään, puretaan nykyinen siirtojärjestelmä heti. Me saamme osuutemme siitä, mitä pelaajat tienaavat. Kun järjestelmä puretaan, on seuroilla enemmän rahaa pelaajiin. Tämä siirtojärjestelmä on ihmiskauppaa.

Raiola lisää, että on valmis napit vastakkain kenen tahansa kanssa.

[readmore from=Raiola-Mino]

– En pelkää ketään. En FIFA:a, en UEFA:a enkä seuroja. Se on suurin ero minun ja useimpien agenttien välillä.

– Riitelen Real Madridin kanssa, jos se on tarpeen. Sanoin kerran (Real Madrid -pomo) Florentino Pérezille, että hän käyttää pelaajia kuin hanskoja. Jos hän ei pidä niistä, hän valitsee toisen parin. Hän ei pitänyt siitä, mutta sanoin sen silti.

– Pääni on täynnä tietoa eivätkä ajatukset parannuksista ja muutoksia lopu ikinä. Yritän vaikuttaa siellä, missä voin, mutta nyt pitää vain valita painopisteet. Minulle etusijalla on jalkapallomaailman muuttaminen.

Lähde: Transfermarkt