Supertietokone teki laskelmansa – nähdäänkö Mestarien liigassa yllätysvoittaja?

© Kuva: Getty Images

Moni oletettavasti pitää Liverpoolia tälläkin kaudella suurena suosikkina voittamaan toistamiseen peräkkäin jalkapallon Mestarien liigan. Johtaahan Liverpool Valioliigaa peräti 22 pisteen kaulalla seuraavaan. Koskaan Valioliigan historiassa ei ole nähty yhtä suurta piste-eroa ykkösen ja kakkosen välillä missään vaiheessa kautta, joten Liverpoolin historian ensimmäinen valioliigamestaruus on jo todella lähellä.

Valioliiga on tällä hetkellä Euroopan suurimmista viidestä liigasta selkein ”yhden joukkueen sarja”, sillä PSG:kin johtaa Ligue 1:ta ”vain” 12 pisteen erolla. Bundesliigassa eroa kahden parhaan välillä on vain piste, ja La Ligassa ja Serie A:ssa kolme pistettä.

Mestarien liigassa palataan tositoimiin 18. helmikuuta. 16 joukkueen neljännesvälierissä on ensi kertaa joukkueita vain edellämainituista Euroopan viidestä suurimmasta liigasta.

Urheiluennusteisiin ja todennäköisyyksiin erikoistunut FiveThirtyEight-sivuston ”supertietokone” on nyt laskenut, mikä joukkue voittaa todennäköisimmin Mestarien liigan. Liverpool sai palvelulta kelpo todennäköisyyden, 20 prosenttia, mutta jää siitä huolimatta vasta kakkossuosikiksi.

Suurin suosikki on FiveThirtyEightin laskelmien mukaan Bundesliigan sarjakärkeen noussut Bayern München, joka on voittanut Bundesliigassa kuusi ottelua putkeen komealla maalierolla 23-3. Bayern oli myös ainoa Mestarien liigan lohkovaiheen täydellä 18 pisteellä läpäissyt joukkue. Viimeksi Bayern on voittanut Mestarien liigan viimeksi kaudella 2012-2013.

Supertietokone antaa Bayernin voiton todennäköisyydeksi 21 prosenttia.

Kolmossuosikki on supertietokoneen mukaan Manchester City (17%). Neljänneksi parhaan ennusteen saa PSG (11%). Espanjalaisjätteihin supertietokone ei luota, sillä Barcelona saa ennustekseen vain 8% ja Real Madrid 6%. Vielä kehnompi ennuste on Cristiano Ronaldon tähdittämällä Juventuksella, jonka UCL-mestaruuden todennäköisyydeksi tietokone arvioi 4%. Viime kevään finalisti Tottenham saa tyytyä vaivaiseen yhteen prosenttiin.

Sivusto on laskenut kullekin joukkueelle jatkoonmenon todennäköisyyden myös jokaiselle kierrokselle. Erikoisesti Bayern on neljännesvälierissä Chelseaa vastaan vain 76-prosenttinen suosikki, kun Liverpool saa Atléticoa ja Barcelona Napolia vastaan jatkoonmenolleen 76-prosenttisen todennäköisyyden. Real Madrid on supertietokoneen mukaan altavastaaja Manchester Cityä vastaan.

Supertietokoneen antamia todennäköisyyksiä voi tarkastella täältä.

Supertietokoneen laskutapa ottaa huomioon monia eri tekijöitä joukkueen vireestä ja maaliodottamista alkaen. Menetelmään voi tutustua tarkemmin täällä.

Mestarien liigan loppuottelu pelataan tällä kaudella Istanbulissa.