Kausi 2016 oli Roope Riskiltä vahva. Tuolloin SJK:ta edustanut turkulaishyökkääjä voitti Veikkausliigan maalikuninkuuden 17 osumalla, ja sen seurauksena kutsuivat ulkomaat.

Ensimmäinen piipahduspaikka löytyi Saksasta. Riski siirtyi maan kolmannelle sarjatasolla Paderborniin mutta vaihtoi maisemaa jo seuraavaksi kaudeksi Itävallan Bundesliigassa pelaavaan St. Pölteniin.

Avauskaudella Riski, joka oli pelannut ennen Saksan-siirtoa Norjassa ja Italiassa, sai St. Pöltenissä runsaasti vastuuta. 25 pelissä tilille tuli 1580 minuuttia ja viisi maalia.

Yllätyssiirto Kreikkaan

Riskillä oli sopimus Pöltenin kanssa myös kaudesta 2018-19 ja hän elikin jatkuvasti siinä uskossa, että myös pelaa joukkueen riveissä tuona sesonkina.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Riski päätyi lopulta Kreikan toisen sarjaportaan Chania Kissamikokseen siitäkin huolimatta, että vastusti aluksi siirtoaan.

Kyseessä oli lainasopimus. Chanian valmentaja oli ottanut yhteyttä tuntemaansa pelaaja-agenttiin joka oli puolestaan yhteydessä Pölteniin. Riski sai ennen kauden alkua kyselyn, haluaisiko lähteä Kreikkaan.

– Kaikki tapahtui vielä tosi aikaisessa vaiheessa ja sanoin silloin, etten halua lähteä, että ei ole minun juttuni pelata Kreikassa tai Kreikan divarissa. Minulla oli kuitenkin Itävallassa kaikki hyvin, Riski selittää SuomiFutis-sivustolle.

Meni muutama viikko, ja taas tuli yhteydenotto samasta seurasta.

– Sieltä sanottiin, että haluamme sinut oikeasti, että onko mitään mahdollisuutta että saamme sinut edes lainalle. Sitten sanoin, että ei kyllä ole, se ei vaan ole minun juttuni, Riski muistaa.

Kului viikko, jonka jälkeen Chaniasta ilmoitettiin Riskin saavan vähintään saman verran palkkaa kuin Pöltenistä. Seura intti ja intti, jotta saisi suomalaisen riveihinsä.

– Tulet vuodeksi tänne, valmentaja ei suostu ottamaan ketään muuta kuin sinut. Olemme hakeneet niin paljon hyökkääjiä, eikä ketään muuta suostuta ottamaan, Riski kertoo seuran edustajan sanoneen hänelle.

– Elettiin siirtoikkunan viimeisiä päiviä ja ajattelin, no että mikä ettei, minulla ei ole mitään hävittävää. Voin tulla takasin jos hommat eivät toimi. Menin sitten sinne ja loppupeleissä se oli minulle hyvä vuosi henkilökohtaisesti. Mielenkiintoinen kokemus.

Vieraspelit välillä jopa neljän päivän reissuja

Kuten Riski asian esittää, jalkapallo on Kreikassa ”eri maailma missä olemme tottuneet olemaan ja työskentelmään kaiken suhteen”. Mitä hän tarkoittaa? Se selviää tarkemmin myöhemmin, mutta on selvää, että kaikkia yksityiskohtia HJK:n riveihin tammikuussa liittynyt kärki ei avaa.

Hyvä esimerkki kumpuaa hävityn ottelun jälkeisten tapahtumien selittämisen yhteydessä.

– Jos tuli tappio pelissä, niin aina etsittiin syy jostain muualta. Se ei ollut oikeastaan ikinä meidän vika. Presidentti (puheenjohtaja) saattoi tulla seuraavana päivänä harjoituskeskukseen ja sanoa, että hänellä on nyt saletti tieto, että vastustaja käytti dopingia eilen. Että sen takia he voittivat meidät, olivat parempia ja jaksoivat paremmin. Että se oli kusetuspeli, älkää miettikö sitä, mennäään eteenpäin, Riski avaa.

Epäkohtia ja erikoisuuksia löytyi myös pelien ulkopuolelta. Vierasreissuilla rahaa säästettiin usein väärässä paikassa. Matka Hanian saarelta Kreikan pääkaupunkiin Ateenaan kului 10 tuntia kestävällä laivamatkalla. Riskin mukaan hän oli mukana arviolta neljässä tai viidessä pelissä, jossa Chanian joukkue risteili Haniasta Ateenaan yön yli. Sen jälkeen matkaa jatkettiin linja-autolla useita tunteja.

– Vieraspelit venyivät välillä neljän päivän reissuiksi. Lentokoneella olisi päässyt suoraan jossain 45 minuutissa. Korfu oli ainoa mihin lensimme, kun sinne ei päässyt millään muullakaan. Mutta divarissa oli kyllä joukkueita, jotka lensivät ne matkat.

Suomessa jalkapalloilijoita kohdellaan pääasiassa hyvin, ja sopimuksista pidetään muutamia poikkeustapauksia lukuun ottamatta yleensä tiukasti kiinni. Pelaajien turvana toimii mm. Jalkapallon pelaajayhdistys, joka tarjoaa jäsenilleen lakimiespalveluita tarvittaessa.

Kiristystä ja mustamaalaamista

Kreikassa asiat eivät – valitettavasti – ole yhtä hyvin. Varsinkin ulkomailta tulleiden pelaajien kohdalla ollaan usein hyvin kärsimättömiä, jos tulosta ei ala tulla. Jos seurajohdon hermot menevät, pelaaja saatetaan savustaa törkeällä tavalla ulos joukkueesta.

– Pelaajia kohdellaan aika kaltoin, jos he eivät suorita toivotusti. Pelasin ihan hyvin, ja minulle ei tullut ikinä mitään ongelmia. Kun kausi lähti käyntiin, meillä oli 5-6 ulkomaalaispelaajaa ja tammikuussa meitä oli enää kaksi, Riski selventää.

Hän osoitti suomalaista sisua nousemalla esiin seurajohdon toimiessa väärin. Riski sanoi joukkueenjohdolle suoraan, ettei tietynlainen toiminta ole hyväksyttävää. Hän ei joutunut hankaluuksiin esiinnousustaan.

– Siellä on sellainen tosi vanhanaikainen tapa. Siellä mustamaalataan ja kiristetään, ja se on törkeää touhua. Yritin painottaa sitä, että pitäisi keskustella ihmisten kanssa. Olemme kuitenkin ammattilaisia ja haluamme pelata. Jos meillä on joku pelaaja, joka on tullut sinne isoin odotuksin eikä onnistu siellä, se pelaaja tietää itse epäonnistuneensa, haluaa pelata eikä halua jäädä sinne istumaan tyhjän päälle tekemättä mitään.

– Jos olet pelaajalle rehellinen ja sanot suoraan, ettemme ole tyytyväisiä sinuun ja haluamme että lähdet täältä heti pois ja etsit uuden seuran, se on minusta paljon parempi lähestymistapa.

Kun pelaaja koetaan hyödyttömäksi, hänestä saatetaan yrittää päästä eroon lähes keinolla millä hyvänsä.

– Kun se menee siihen, että olet siellä pelaajana perheesi kanssa ja joukkue alkaa kiristämään ja uhkailemaan sinua, niin se on vaan tyhmää ja väärin, Riski tuomitsee.

Rahoittaja päättää, kuka pelaa

Chaniaa hän kehuu kaikesta huolimatta mahtavaksi ja uskomattoman yhteisön omistavaksi seuraksi, jolla olisi mahdollisuuksia vaikka mihin toimintatapoja muuttamalla.

– He haluavat olla pieni perheseura, mutta sanoin, että ei se voi olla perheseura jos kohtelee pelaajia noin. Silloin se vie siitä sen perheen tunteen pois. Voit sanoa mitä vaan, mutta jos teet asiat ihan toisella tavalla, niin siitä koko touhusta katoaa pohja.

Alkavaan veikkausliigakauteen innokkaana lähtevä Riski, 28, muistuttaa, että jalkapallopiirit ovat loppujen lopuksi melko pienet. Kun pelaajat puhuvat keskenään, tieto epäoikeudenmukaisuudesta leviää helposti.

– Sitten seurasta kysytään, että tiedätkö tämän pelaajan, voitko puhua hänelle hyvää meidän joukkueesta. Miten voisin puhua hyvää, jos ette tee jotain hyvää?

Riski toivoo seurajohdon edes hiukan valaistuneen asioiden esiin ottamisen jälkeen. Vielä tuolla kaudella Riskin usein kuulema selitys oli, että seura toimii niin, koska muutkin tekevät niin.

Hän keskusteli usein joukkueenjohtajan kanssa. Mutta ottiko seurapomo neuvosta vaaria?

– Kyllä minä niin uskon, mutta hänellä ei ollut niin iso rooli, että olisi pystynyt vaikuttamaan. Presidentti on pomo ja päättää käytännössä kaikesta, Riski vastaa.

Chania pyörii käytönnössä juuri seuran puheenjohtajan rahojen turvin. Sen myötä hän päättää usein myös sen, ketkä pelaavat.

– Jos hän ei pidä sinusta, silloin et pelaa etkä saa palkkaa, Riski täräyttää.

Riski sai tasaisesti peliaikaa kunnes koitti tammikuu 2019. Chania olisi halunnut silloin ostaa suomalaisen omakseen, mutta Riski ei halunnut jatkaa. Hän meni Kreikkaan hakeakseen peliaikaa.

Kun Riski ilmoitti päätöksestään, hän ei enää pelannut. Sitä hän osasi myös odottaa.

Loppujen lopuksi hyvä kokemus

Kaiken kaikkiaan kauden aikana tuli hyvin vastuuta. Riski pelasi 22 ottelussa ja niistä 20 avauskokoonpanossa. Maaleja kertyi seitsemän.

Kreikassa jalkapallon raadollisempi puoli paljastui. Riski ei kuitenkaan missään nimessä kadu aikaansa helleenimaassa.

– Loppupeleissä se oli monessa mielessä lämmin paikka. Kun pääsi tutustumaan ihmisiin, niin he ovat oikeasti ihan lämpimiä ja sydämellisiä. Siellä luotiin ystävyyssuhteita pidemmän päälle.

– Jos olisin jäänyt Itävaltaan, en olisi varmaan pelannut kuin kourallisen pelejä. Tiesin, että jos pääsen takaisin, niin itseluottamukseni ja tuntumani on hyvä.

Riski on vieläkin yhteydessä moneen entiseen Chanian joukkuetoveriinsa ja hän on hyvissä väleissä seuran puheenjohtajan kanssa.

– Siinä mielessä ei ollut mitään ongelmaa. Nyt olen jälkikäteen tyytyväinen, että lähdin sinne. Olisi varmasti jäänyt moni hieno juttu näkemättä, ja tuli sellaisiakin juttuja nähtyä, mitä ei olisi uskonut ikinä näkevänsä.

Kesällä 2019 Riski siis palasi emoseuransa Pöltenin riveihin. Asetelma vaikutti lupaavalta. Seura vaihtoi valmentajaa, mikä tiesi Riskilla alkua puhtaalta pöydältä viimeisenä sopimuskautena.

Hän pelasi ensimmäisestä harjoitusottelusta lähtien ja sai vastuuta. Se näkyi, ja TPS:n kasvatti sai pelata myös alkukaudella. Kauden avausta lukuun ottamatta Riski pelasi seitsemässä ensimmäisessä ottelussa.

Ongelma oli, ettei maaleja tullut. Riski oli avauksen pelaaja, mutta kun maalisarake näytti nollaa eikä Pölten voittanut pelejä, hän tippui pois avauskokoonpanosta. Pian tämän jälkeen hän alkoi etsiä itselleen uutta seuraa.

HJK oli kiinnostunut Riskistä jo kesästä lähtien, kuten myös mm. muut veikkausliigaseurat SJK ja Honka. Lopulta hän pääsi liittymään Klubiin kuvailemallaan ”unelmasiirrolla” ilmaiseksi.