Italian jalkapallossa historiallinen tilanne – veljesten valmentamat joukkueet johtavat kahta ylintä sarjatasoa

© Kuva: Getty Images

Italian kahdella korkeimmalla sarjatasolla on tällä historiallinen tilanne, kun Serie A:ta johtaa Lazio ja Serie B:tä Benevento. Kyseessä on nimittäin Football Italian mukaan ensimmäinen kerta ikinä, kun kahden samasta perheestä tulevan valmentajan joukkueet johtavat ylimpiä sarjatasoja.

Lazion puikoissa on Simone Inzaghi ja Beneventoa valmentaa hänen isoveljensä Filippo Inzaghi.

Molemmat veljekset tunnetaan Italiassa myös entisinä hyökkääjinä, mutta he olivat useammin kentällä vastustajina kuin joukkuekavereina. Tarkalleen ottaen Inzaghit nähtiin saman joukkueen paidassa vain kerran, marraskuussa 2000, kun Simone, 43, tuli harjoitusmaaottelussa Englantia vastaan vaihdosta sisään. Veljekset ehtivät olla samaan aikaan viheriöllä vain 11 minuuttia, kunnes Filippo, 46, otettiin vaihtoon.

Kyseisen ottelun jälkeen Simone pelasi Italian A-maajoukkueessa enää vain kerran. Kaikkiaan hän pelasi Azzurrin paidassa kolme ottelua. Filippo taas pelasi Italian A-maajoukkueessa 57 ottelua ja teki 25 maalia. Hän oli mukana myös vuoden 2006 maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa, mutta pääsi kisojen aikana kentälle vain kerran.

Filippo oli pelaajana maineikkaampi kuin veljensä, mutta Simone on noussut lyhyessä ajassa valmentajamaailman huipulle. Simone aloitti Lazion edustusjoukkueen päävalmentajana vuonna 2016 toimittuaan aiemmin seurassa juniorivalmentajana. Hän sai pestin ensin väliaikaisesti, mutta hänet nostettiin päävastuuseen ykkösmiehistöstä, kun Marcelo Bielsa otti hatkat Lazion päävalmentajan tehtävistä vain kaksi päivää nimityksensä jälkeen.

Simone Inzaghi on valmentanut Laziota 191 ottelussa, joista joukkue on voittanut yhteensä 106. Kuva: Getty Images

Simone Inzaghi on Serie A:n nykyisistä käskyttäjistä Atalantan Gian Piero Gasperinin jälkeen toiseksi pisimpään virassaan pysynyt valmentaja. Kahdella ensimmäisellä kaudellaan hän johdatti Lazion Italian pääsarjassa viidenneksi. Viime kaudella sijoitus laski kolme pykälää alaspäin, mutta Italian cupissa Simone vei Lazion mestariksi viiden vuoden tauon jälkeen. Vuosina 2017 ja 2019 Lazio voitti hänen alaisuudessaan myös Italian supercupin.

Tällä hetkellä Lazio johtaa Serie A:ta kahden pisteen erolla Juventukseen, joka on pelannut ottelun vähemmän. Lazio on viimeksi ollut tässä vaiheessa kautta Serie A:n piikkipaikalla vuonna 1999. Seuraavalla kaudella Lazio voitti Serie A:n mestaruuden, kun Simone pelasi joukkueessa ensimmäistä vuottaan.

Filippo Inzaghi aloitti valmentajauransa AC Milanissa, jossa hän vietti valtaosan pelaajaurastaan ja voitti muun muassa kahdesti Serie A:n ja Mestarien liigan. Hän toimi ensin Milanissa juniorivalmentajana ja kaudeksi 2014-15 hänet nostettiin edustusjoukkueen käskyttäjäksi, kun hänen pitkäaikainen joukkuekaverinsa Clarence Seedorf sai kenkää neljän kuukauden valmentajapestin jälkeen.

Milanin kausi Filippon alaisuudessa oli kuitenkin pettymys. Rossoneri tuli Serie A:ssa kymmenenneksi ja putosi Italian cupista puolivälierävaiheessa hävittyään Laziolle 0-1. Kesällä 2015 Milanin silloinen toimitusjohtaja Adriano Galliani ilmoitti, ettei Filippo jatka joukkueen päävalmentajana.

Filippo Inzaghi on 121 osumallaan AC Milanin seurahistorian kuudenneksi paras maalintekijä. Kuva: Getty Images

Filippo palasi vuoden tauon jälkeen valmennushommiin, kun hän siirtyi Italian kolmannella sarjatasolla pelanneeseen Veneziaan, jonka hän nosti Serie B:hen. Lisäksi debyyttikaudellaan Veneziassa hän voitti Italian kolmannen sarjatason joukkueiden välisen cupin.

Venezia oli nousta seuraavan kauden päätteeksi Filippon johdolla Serie A:han, mutta se hävisi nousukarsintojen välierävaiheessa Palermolle yhteismaalein 1-2.

Kahden nousujohteisen kauden päätteeksi hänet palkattiin pääsarjaseura Bolognan päävalmentajaksi, muta Filippon ajanjakso Rossoblùn käskyttäjänä on toistaiseksi hänen valmentajauransa heikoin.

Bologna pelasi Filippon alaisuudessa 24 ottelua, joista se voitti vain neljä. Filippo sai kenkää tammikuun lopussa, jolloin Bologna oli Serie A:ssa kolmanneksi viimeisenä. Hänen seuraajakseen palkattu Siniša Mihajlović nosti Bolognan kauden viimeisellä kierroksella sarjan kärkikymmenikköön. Bolognan käskyttäjänä Filippo kohtasi ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa valmentajana veljensä Simonen. Tuolloin Lazio nappasi voiton maalein 2-0.

Näillä näkymin Filippo kohtaa veljensä seuraavan kerran jo ensi kaudella. Hänen valmentamansa Benevento johtaa Serie B:tä 17 pisteen erolla Frosinoneen, kun 12 kierrosta on pelaamatta. Beneventossa Filippon alaisuudessa pelaa myös Suomen A-maajoukkueen entinen keskikenttäpelaaja Perparim Hetemaj, joka siirtyi seuraan viime kesänä Chievosta.

LUE MYÖS: