Lehti: Koronavirus pysäytti Italian urheilun – miten Serie A:lle ja EM-kisoille käy?

© Kuva: Getty Images

Italian olympiakomitea CONI ilmoitti maanantaina, että kaikki kilpaurheilu maassa pysähtyy ainakin huhtikuun 3. päivään asti koronaviruksen takia. Näin ollen myöskään Serie A:ssa ja Serie B:ssä ei pelata.

Koronavirus on levinnyt Italiassa hurjaa vauhtia. Aluksi riskialueena pidettiin etenkin Pohjois-Italiaa, mutta pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti maanantaina, että karanteenitoimenpiteet laajenevat koskemaan koko maata.

Tartuntojen ja kuolemantapausten määrä kasvoi Italiassa maanantaina. Kuolemantapausten määrä nousi noin sadalla yhteensä 463:een, ja kaikkiaan tartunta on todettu yli 9 000 ihmisellä. Yli 700 ihmistä on parhaillaan tehohoidossa.

– Meillä ei ole enää aikaa. Numerot kertovat, että tartuntojen sekä tehohoidossa olevien ja kuolemantapausten määrässä on tapahtunut merkittävä nousu. Meidän on muutettava tapojamme, meidän on uhrattava jotain koko Italian hyväksi. Tästä syystä otamme käyttöön vielä tiukemmat toimenpiteet, kommentoi Conte maanantaina Football Italian mukaan.

– Minä allekirjoitan uuden määräyksen, joka voidaan summata näihin sanoihin: ”Pysykää kotona”. Enää ei puhuta riskialueista, enää on vain Italia, jota suojellaan.

Sassuolo voitti Brescian 3-0 Serie A:n maanantain ainoassa pelissä. Ottelu pelattiin tyhjille katsomoille. Kuva: Getty Images

– Meidän on vältettävä matkustamista, ellei meillä ole siihen perusteltua syytä työn, terveyden tai muiden välttämättömyyksien takia. Kiellämme laajat julkiset kokoontumiset.

– Serie A ja kaikki urheilukilpailut keskeytetään. Kaikkien kannattajien on hyväksyttävä se. Ei ole mitään syytä, miksi näiden kilpailuiden pitäisi jatkua.

Serie A:n viimeinen kierros oli tarkoitus pelata 24. toukokuuta, mutta sarjan keskeyttäminen kuukaudeksi herättää kysymyksen, voidaanko kautta pelata ollenkaan loppuun. Tilannetta hankaloittaa myös se, että EM-kisat alkavat 12. kesäkuuta Roomassa Italian ja Turkin välisellä ottelulla. Näillä näkymin italialainen jalkapallokausi on lähes mahdotonta pelata loppuun ennen EM-turnausta.

La Repubblica -lehden mukaan Serie A:lla on tällä hetkellä kolme vaihtoehtoa toimintasuunnitelmaksi.

Yksi vaihtoehdoista vaikuttaisi olennaisesti myös EM-kisoihin. Jos koronavirus jatkaa leviämistä Euroopassa, kasvaa todennäköisyys sille, että kisat siirretään myöhemmälle täksi vuodeksi tai jopa ensi vuodelle.

Serie A voisi myös laatia poikkeuksellisen otteluohjelman, jonka myötä joukkueet pelaisivat 2-3 päivän välein. Tämä vaihtoehto tarkoittaisi, että Italian cupin loppuottelu siirtyisi kesä- tai elokuulle.

Huonoimmassa tapauksessa kausi päätetään nykyiseen pisteeseensä. Italian jalkapalloliitto FIGC ei tässä tapauksessa kruunaisi ketään mestariksi, vaan jakaisi vain paikat ensi kauden europeleihin pääseville nykyisten sijoitusten perusteella. Yksikään joukkue ei putoaisi, mutta Serie B:n kaksi parasta joukkuetta nostettaisiin ensi kaudeksi pääsarjaan, joka kasvaisi näin ollen 22 joukkueen liigaksi.

Vielä ei ole tiedossa, miten Italian tilanne vaikuttaa tämän kauden europeleihin. Italian olympiakomitealla ei ole valtuuksia keskeyttää kansainvälisiä kilpailuja, joten sen puolesta Napoli ja Atalanta saisivat jatkaa Mestarien liigassa ja AS Roma sekä Internazionale Eurooppa-liigassa.

Atalantan, Interin ja Roman tapauksessa on jo tiedossa, että seurojen seuraavat europelit pelataan suljettujen ovien takana. Myös Barcelonan ja Napolin väliselle ottelulle saattaa käydä samoin.