Italiassa on menehtynyt COVID-19-virukseen jo yli 8 000 ihmistä. Koronaviruskriisi ei näytä selviä hellittämisen merkkejä, eikä luonnollisesti näköpiirissä ole myöskään jalkapallokauden jatkamista.

On selvä asia, että pahoihin vaikeuksiin ajautuu myös italialainen seurajoukkuejalkapalloilu. Talousongelmat koskevat varmasti jokaisen sarjatason seuroja, mutta Gazzetta dello Sport keskittyy artikkelissaan Serie A:ta ja sen seuroja kohtaavaan taloudelliseen katastrofiin.

”Kylmiä väreitä” tuova tilanne uhkaa jopa useiden seurojen olemassaoloa, jos kautta ei päästä pelaamaan loppuun. Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA pyrkii tekemään parhaansa seuroja ja sarjoja auttaakseen, ja se on jo antanut laajamittaisen suosituksensa sille, että pelaajien palkkoja leikataan koronavirustauon ajaksi.

Gazzettan raportin mukaan Serie A -seurojen kulut kasvoivat tälle kaudelle 500 miljoonalla eurolla, ja ovat yhteensä 3,5 miljardia euroa. Myös velkataakka paisuu. Seuroilla kerrotaan olevan velkaa yhteensä jo liki 2,5 miljardia euroa. Romahduksen uhka on valtava.

Serie A:n seurojen tulot kasvoivat nopeasti ja jyrkästi, kun TV-sopimuksesta tulee tuloja 1,44 miljardia euroja ja markkinoinnista 650 miljoonaa euroa. Gazzettan mukaan lisääntyneitä rahavaroja ei kuitenkaan sijoitettu kovinkaan paljon infrastruktuuriin tai junioritoimintaan, vaan lyhytnäköisesti edustusjoukkueiden pelaajahankintoihin. Heinä-elokuussa ei osattu aavistaa, miltä (jalkapallo)maailma näyttäisi reilut puoli vuotta myöhemmin, ja nyt valittu strategia vaikuttaa massiiviselta virhearviolta.

Pelaajien palkat kasvoivat lähes 300 miljoonalla eurolla yhteensä 1,76 miljardiin euroon. Nyt talouskriisin koitettua velkataakka painaa ankarasti niskaa. Vain viisi Serie A:n seuraa teki viime kaudella positiivisen taloustuloksen: Napoli (29,2 miljoonaa euroa), Atalanta (24M), Sampdoria (12,1M), Sassuolo (8,1M) ja Udinese (1,2M).

Napoli on myös yksi kolmesta seurasta, jolla ei ole tällä hetkellä pankkivelkaa. Muut kaksi ovat Cagliari ja Torino.

[readmore from=Serie-A]

Juventuksen ja Internazionalen talouskasvu on hidastunut, mutta molemmilla on takanaan upporikas omistaja. Juventus hyötyy Agnellin suvun omistaman Exorin rahavaroista ja Internazionale kiinalaisesta Suningista.

Pahimmissa akuuteissa vaikeuksissa lienevät AC Milan ja AS Roma. AC Milan on tehnyt viimeisten viiden vuoden aikana 528 miljoonan euron tappiot. Roman osalta tekeillä ollut seuramyynti on puolestaan koronaviruskriisin myötä pantu jäihin.

Lähde: AS