Suurseuroihin huhuttu tähtimaalivahti paljasti – siirto Italiaan kariutui hänen ihonväriinsä

© Kuva: Getty Images

Ajaxin viime kaudella erinomaisilla torjunnoillaan Mestarien liigan finaalin kynnykselle vienyt André Onana on viettänyt viime vuodet toistuvissa siirtohuhuissa. 23-vuotiasta Onanaa on viety spekulaatioissa muun muassa Valioliigaan ja takaisin Barcelonaan, josta hän siirtyi Ajaxiin vuonna 2015. Onana on syntynyt Kamerunissa, mutta hän liittyi Barcelonan La Masia -akatemiaan 13-vuotiaana vuonna 2010.

Transfermarkt arvioi Onanan nykyiseksi markkina-arvoksi 45 miljoonaa euroa. Sillä hän on maailman yhdeksänneksi arvokkain maalivahti, kaikkien edelläolevien pelatessa maailman absoluuttisissa suurseuroissa ja TOP 4 -liigoissa.

Nyt Onana on kertonut, että hän oli verrattain lähellä siirtoa Serie A:han jo kaksi ja puoli vuotta sitten, kesällä 2017. Onana oli tuolloin juuri pelannut Eurooppa-liigan loppuottelussa Manchester Unitedia vastaan. Työn alla ollut siirto kariutui kuitenkin banaaliin syyhyn, kamerunilaisen ihonväriin.

Onanan kertomuksen mukaan neuvottelut etenivät hyvin, mutta sitten hänen edustajansa sai puhelun seuran pääjohtajalta. Sen, mistä seurasta on kyse, Onana jättää salaisuudeksi.

– Seurapomo sanoi agentilleni: ”Meidän mielestämme Onana on mahtava maalivahti, mutta valitettavasti emme voi antaa hänelle sopimusta. Musta maalivahti poikisi meille runsaasti ongelmia kannattajiemme taholta”, Onana kertoi NCR-lehdelle.

– Totta kai se sattui minuun, mutta rehellisesti sanottuna olin myös iloinen siitä, mitä hän sanoi. Olisi ollut pahempaa, jos he olisivat pitäneet minua liian huonona heille.

Onana on saanut oman osansa rasimista myös jalkapallokentillä, ja hän puhuikin rasismikokemuksistaan avoimesti hollantilaislehdelle.

– En voi muuttaa sitä, kuka olen. Miksi minun pitäisi olla huolissani? Olen musta ja afrikkalainen, ja ylpeä siitä. Jos joku ei pidä minusta ihonvärini takia, ei se mitään. Ei se minua haittaa.

Kun Onanaa solvattiin joulukuussa rasistisesti Eredivisie-ottelussa Telstarin vieraana, Ajax-pomo Marc Overmars kysyi, halusiko maalivahti tehdä loukkauksista rikosilmoituksen.

– Rikosilmoitus sen takiako? Silloin puolet Alankomaiden väestä pitäisi heittää vankilaan, Onanan lakoninen vastaus kuului.

Hollannin jalkapalloliitto tiedotti helmikuun alussa koventavansa toimia katsomorasismia vastaan. Jatkossa rasistisia huutoja huutelevien kannattajien stadionporttikielto voidaan ulottaa kymmenen vuoden pituiseksi aiemman viiden vuoden sijaan. Myös tarkkailua ja valvontaa kehitetään. Seuroille, jotka eivät toimi riittävästi rasismia vastaan, voidaan määrätä pistemenetyksiä.

Onana on pelannut Ajaxissa nyt 176 ottelua, ja niissä hänen selkänsä taakse on mennyt pallo 155 kertaa. Kamerunin A-maajoukkueessa pelejä on kertynyt 15.

Lähde: AS


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.