Valioliigassa luova idea kauden pelaamiseksi loppuun – mallia arvoturnauksista

© Kuva: Getty Images

Valioliigassa on totuttu näkemään tasaista mestaruustaistelua, mutta tällä kaudella liigaa on hallinnut suvereenisti Liverpool. Ennen kuin Valioliiga pantiin tauolle koronaviruspandemian takia, Liverpool johti sarjaa peräti 25 pisteen erolla ennen Manchester Cityä.

Liverpool oli siis matkalla historiansa ensimmäiseen valioliigamestaruuteen, kunnes kausi katkesi. Sille olisi valtava kolaus, jos kausi jäisi pelaamatta loppuun ja mestaruus jakamatta. Kauden loppuun asti pelaaminen lienee silti kaikkien (tai ainakin suurimman osan) muidenkin seurojen toiveissa.

Nyt Independent kertoo, että Valioliigassa keskustellaan mullistavasta ideasta, jotta kausi saataisiin vietyä maaliin. Ajatuksen keskiössä on, että seurat eristettäisiin ”leireille”, ja sarjaa pelattaisiin päivittäin kesä- ja heinäkuussa siten, että kaikki puuttuvat 92 ottelua televisioitaisiin. Tavallaan Valioliigan ystävät saisivat kesäkuukausille ”siirrettyjen EM-kisojen korvikkeen”.

Independent kuvaileekin ehdotusta ”MM-kisojen tyyliseksi”. Joukkueet koottaisiin leireille maan keskiosiin ja Lontooseen. Skenaarion suosio on kasvanut viime päivinä. Mitä todennäköisimmin pelit pelattaisiin ilman katsojia stadioneilla.

Kauden jatkamisen kannustimena ovat myös äärimmäisen rahakkaat TV-sopimukset. Liiga ja seurat ovat erittäin riippuvaisia TV-rahoista, ja jos televisioyhtiöille tarjottaisiin ”megatapahtuma”, saisi jokainen tuottonsa. Kesä-heinäkuussa on päiviä yhteensä 61, joten pelejä riittäisi tarpeen tullen jokaiselle päivälle.

Jotta suunnitelma toteutuisi, seuroja, pelaajia ja taustahenkilöstöjä pyydettäisiin majoittumaan erillisissä hotelleissa erossa perheistään. Tämäkin muistuttaa arvoturnausten olosuhteita, joskin nyt sovellettaisiin käytännössä karanteenia ja pelaajia testattaisiin koronavirustartunnan varalta. Yksikin Covid-19-tartunta voisi suistaa koko suunnitelman raiteiltaan.

Siksikin pelit alkaisivat vasta kesäkuussa, koska toiveiden mukaan Englannissa olisi tuolloin kattavampi testausjärjestelmä ja epidemiahuippu olisi jo jäänyt taakse. Pulmiakin suunnitelmissa toki on, sillä joukkueiden lisäksi karanteenitukikohtiin pitäisi sijoittaa myös tuomarit, kameramiehet ja muut TV-tuotantoon osallistujat.

Yksi ongelmakohta olisi sekin, että ammattijalkapalloilun ei soisi kuormittavan yhtään Englannin terveydenhoitoalaa. Sairaaloihin pelaajia ei voisi oikein viedä, ja toisaalta ottelujen lääkintähenkilöstön pitäisi olla sataprosenttisen varmasti tartuntavapaa.

– Mihin kuljetetaan pelaaja, joka kärsii polven ristisidevamman tai murtaa jalkansa? Sairaaloilla on paljon suurempia huolenaiheita. Valioliiga tarvitsisi oikeastaan oman yksityissairaalansa, eräs nimetön lähde kommentoi Independentille.

Sarjan jatkaminen olisi luonnollisesti myös poliittinen kysymys, mutta alustavasti ajatuksen uskotaan saavan tukea yhteiskunnalta. Kansalaisille pelien palaaminen TV-ruutuihin voisi olla moraalinen boosti ja kannustin kotona pysymiseen. Lisäksi sarjan jatkaminen voisi hyödyntää kansantaloutta, kun mainosrahaa alkaisi virrata TV-yhtiöille ja vedonlyönti lisääntyisi.

Pelaajien uskotaan olevan pääasiassa pelien jatkamisen kannalla, vaikka yleisöä ei paikalle päästettäisikään. Pelipaikoista ei päätöksiä ole vielä tehty, ja on myös mahdollista, että otteluja pelattaisiin pikemminkin harjoituskentillä kuin stadioneilla.


PÄIVÄN VIHJE: FULHAM – MANCHESTER UNITED

Jääkö ManU telineisiin Lontoon kaatosateessa?