Saksan Cupissa nähtiin tiistai-iltana historiallinen sensaatio. 1. FC Saarbrückenistä tuli ensimmäinen neljännen sarjatason joukkue koskaan, joka eteni DFB-Pokalin välierävaiheeseen. Ottelun kulusta voi lukea lisää täältä.

Saarbrückenin suuri sankari oli 29-vuotias maalivahti Daniel Batz. Batz torjui jo varsinaisella peliajalla yhden Fortuna Düsseldorfin rankkarin (ampujana maalitykki Rouwen Hennings), ja rangaistuspotkukilpailussa seurasi lisää. Ottelu ratkesi vasta kymmenenteen vetäjäpariin, kun Batz pysäytti pilkkukisan neljännen vetonsa.

Kahdessa torjunnoista pallo tuli kentälle torjunnan ja tolpan kautta, joten marginaalit Batzin torjunnoissa olivat pieniä. Viimeinen torjunta takasi kuitenkin sen, ettei hänen tarvinnut sentään itse astella rankkaria laukomaan.

– Meidän kaikkien esitys oli poikkeuksellinen, sankarivahti Batz kehui koko joukkueen panosta Kickerille.

– Omaa peliäni saavat arvioida muut. Yritän pysäyttää kaiken, mikä maalia kohti tulee. Se, että se onnistui tänään niin hyvin, oli tietysti hienoa kaikille.

– Tietysti tasoitus ihan varsinainen peliajan lopussa oli iso pettymys. Olimme puolustaneet niin hyvin kuin mahdollista, ja sitten sellainen maali.

– Sanoin pojille, että peli jatkuu vielä. Olemme jatkoajalla, eikä kukaan odottanut meiltä sellaista bundesliigajoukkuetta vastaan. Sanoin kaikille, että pää on vahvempi kuin keho. Pojat pärjäsivät loistavasti.

Saarbrückenin valmentajaksi 1. tammikuuta palkatulla Lukas Kwasniokilla riitti myös runsaasti kehuja Daniel Batzille.

– Tutustuin Danieliin 3. tammikuuta. Siitä lähtien hän on tehnyt töitä kuin hullu ja on valmis luopumaan äärettömän paljosta. Hän satsaa päivittäin työhönsä ja jalkapallorakkauteensa. Nyt kova työ poiki tulosta, Kwasniak totesi.

Rankkarisankari Batzin nälkä kasvaa tietysti syödessä.

– Berlin on enää yhden askeleen päässä, Batz sanoi viitaten 23. toukokuuta Berliinin olympiastadionilla pelattavaan loppuotteluun.

– Vielä yksi peli. Tänään nähtiin, mikä on mahdollista yhdessä pelissä. Nyt vastaan voi tulla kuka vain. Olemme välierissä, ja se on historiallista.

Välieräparit arvotaan ensi sunnuntaina. Saarbrückenin lisäksi paikkansa semifinaaleissa varmisti tiistaina Bayern München. Muut kaksi selviävät keskiviikon puolivälieräotteluissa Bayer Leverkusen-Union Berlin ja Eintracht Frankfurt-Werder Bremen.

Varmaa on siis jo, että Saarbrücken saa jälleen vastaansa pääsarjaseuran, ja jälleen edessä on varmuudella kotipeli. Jo ennen Fortuna Düsseldorfin kaatoa Saarbrücken oli pudottanut cupissa bundesliigaseuroista 1. FC Kölnin.

Tiistainkin ottelu pelattiin 6 800 katsojaa vetävällä Hermann-Neuberger-Stadionilla Völklingenissä, kymmenen kilometriä Saarbrückenistä. Saarbrücken ei ole saanut pelata neljään vuoteen omalla kotoisalla Ludwigspark-stadionillaan (16 000 katsojaa), joka on ollut vuodesta 2016 lähtien remontissa.

Völklingenin stadion on askeettinen. Katsomon yhdeltä laidalta on suora näkymä maauimalaan. Sarjapeleissä Bundesliigan perustajajäseniin kuuluva Saarbrücken menettää evakkostadioninsa takia lipputuloja, mutta cupissa siitä on saattanut olla jopa etua.

– Völklingenistä on tähän saakka ollut meille etua. Kun vastustajan pelaajat saapuvat ja näkevät vain yhden katsomon, he kysyvät: ”Anteeksi, missä se oikea stadion on”, Saarbrückenin toimitusjohtaja David Fischer sanoi ennen tiistain peliä Frankfurter Allgemeinelle.

[readmore from=Saksan-Cup]

Selvää on, että maalivahti Daniel Batzista tuli tiistaina yhdessä illassa julkkis. Saarbrückenissä kesästä 2017 pelannut Batz on viettänyt lähes koko pelaajauransa Saksan neljännellä sarjatasolla.

Kolmosbundesliigassa on pelattuna kaksi ottelua ja pääsarjakokemustakin Batz on saanut yhden ottelun verran. Hän pelasi vuonna 2012 Freiburgin maalilla, kun Borussia Dortmund kaatoi Freiburgin 4-0. Kaksi maalia mieheen tekivät Jakub Blaszczykowski ja tätä nykyä Bayernissa maaleja mättävä Robert Lewandowski. Freiburgin organisaatiossa Batz vietti neljä kautta (2012-2016), mutta pelejä kertyi muutoin vain Regionalligassa pelanneessa kakkosjoukkueessa.

Saarbrücken on ollut lähellä nousua Kolmosbundesliigaan jo kahdella edellisellä kaudella, ja nytkin se johtaa omaa Regionalligan lohkoaan kuuden pisteen erolla seuraavaan.