”Mitä minä oikein teen täällä?” – Suomalainen futistähti on ollut kuusi viikkoa yksin kotonaan vieraassa maassa ja treenaa keskellä yötä

© Kuva: Juha Tamminen
Championshipissä Fulhamilla on nousu mielessä! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!

Petteri Forsell on jalkapalloammattilainen Puolassa. Koronaviruksesta huolimatta Forsell jäi Puolaan, koska halusi kunnioittaa sopimustaan seuransa Korona Kielcen kanssa. Jalkapalloilijan arki muuttui silmänräpäyksessä, kun koronavirus levisi maasta toiseen ja sarjat menivät tauolle.

Nyt Forsell kertoo SuomiFutis-sivustolle, minkälaista jalkapalloilijan arki tällä hetkellä on ja miksi ruokakaupassa on hyvä käydä neljältä yöllä.

Forsell vastaa puhelimeensa kotonaan Kielcessä puoliltapäivin. Heti aamusta ei sovi häiritä jalkapallotähteä, jonka arki on muuttunut merkittävästi viime viikkojen aikana. Aamu on nimittäin Forsellin päivärytmissä omistettu unelle. Syynä on yölliset juoksentelut kaupungilla, eli tuttavallisemmin ammattiurheilijan bensiini: harjoitteleminen.

”Ei se ihan niin tarkka ollut, koska yöllä kun kävin juoksemassa, niin eivät poliisit minua pysäyttäneet.”

– Vähän pidempään olen nukkunut viime aikoina. Siinä yhden ja kahden, välillä kolmenkin aikaan kun tulee lenkiltä, niin nukkuu sitten vähän pidempään. Ei siinä sen kummempaa.

Öisin saa juosta rauhassa.

– Silloin ei ole ketään liikkeellä. Täällä (Kielcessä) oli periaatteessa ulkonaliikkumiskielto pari viikkoa. Ei se ihan niin tarkka ollut, koska yöllä kun kävin juoksemassa, niin eivät poliisit minua pysäyttäneet. Toisaalta silloin ei liikkunut ketään muita, niin ehkä he eivät sen takia myöskään jaksaneet vaivautua, Forsell pohtii.

Päiväsajalle Forsell on löytänyt uuden harrastuksen, joka tekee varmasti aikanaan saapuvat vieraat iloisiksi.

– Pakkasessa on paljon herkkuja, niin saa sitten joskus vieraat maistella. Ruokaa olen osannut tehdä, mutta en ole ollut niin hyvä leipomaan. Nyt on sitten tullut harjoiteltua sitäkin. Vielä ei löydy mitään bravuuria, mutta kaikenlaista on tullut kokeiltua.

Uusi valmentaja ja avausvoitto

Palataan vielä siihen, miksi Forsell ylipäätään on Puolassa, ja miksi hän jäi sinne koronaviruksen levittyä ympäri Eurooppaa.

Viime kaudella Petteri Forsell pelasi lainalla HJK:ssa. Kuva Juha Tamminen.

Suomen A-maajoukkueen hyökkäävä keskikenttäpelaaja teki viime helmikuussa sopimuksen Puolan Ekstraklasassa pelaavan Korona Kielcen kanssa. Forsell ehti edustaa uutta seuraansa viidessä sarjaottelussa ennen kuin pelit laitettiin tauolle.

Viimeisessä ottelussa Forsell pelasi 90 minuuttia uuden päävalmentajan alaisuudessa tullen lisäajan ensimmäisellä minuutilla vaihtoon. Pelaaminen tuntui hyvältä. Päätösvihellyksen jälkeen plakkarissa oli vuoden 2020 ensimmäinen voitto, niin seuralle kuin Forsellille.

– Ehdin vetää yhdet treenit, ja sen jälkeen oli ensimmäinen peli, jossa sain heti pelata 90 minuuttia. Alusta alkaen olen saanut pelata todella paljon. Se on ollut hyvä asia. Viimeisestä pelistä saatiin taisteluvoitto, ja meillä vaihtui valmentajakin siihen peliin.

– Vähän harmittavaan paikkaan tauko kieltämättä tuli, kun saimme hyvän voiton ja asetimme joukkueelle uudet tavoitteet loppukaudeksi.

Forsellin hankki Kielceen nimenomaan potkut saanut Miroslaw Smyla. Forsellilla on ollut ikäviä kokemuksia siitä, kun valmentaja, joka värvää hänet, lähteekin kesken kaiken pois. Tällä kertaa uusi valmentaja Maciej Bartoszek osoitti heti luottavansa suomalaiseen.

– Edellinen valmentaja halusi kovasti minut tänne, ja nyt uusi valmentajakin sekä seurajohto ovat olleet tyytyväisiä. Itse toki odotan aina itseltäni enemmän. Peruspelaaminen oli ihan hyvällä tasolla, mutta tehoja ei vielä tullut, niin siitä lähetään parantamaan, Forsell sanoo vakavalla äänellä.

Yksin kotona ulkomailla

Sarjakausi keskeytettiin ja jalkapalloammattilainen joutui tiukan paikan eteen. Lähteäkö kotiin läheisten luo vai jäädäkö työpaikalleen? Forsell päätti jäädä. Päätös ei ollut helppo, vaikka oikeastaan oli. Muita vaihtoehtoja ei ollut. Sopimus velvoitti. Sopimus, joka on päättymässä 30. kesäkuuta, ja jota Forsell on valmis jatkamaan, jotta pelit voidaan pelata loppuun.

Puolan sarjakautta ollaan näillä näkymin käynnistämässä toukokuun lopulla ja pelit saattavat jatkua heinäkuulle saakka.

– Sanoin, että ei minulle tule mitään ongelmaa sopimuksen suhteen. Jos sitä pitää parilla viikolla jatkaa, niin totta kai minä pelaan ne pari viikkoa. Se ei ole mikään ongelma.

”Totta kai olisin voinut lähteä kotiin.”

Forsell kertoo, ettei seura antanut lupaa lähteä. Toki vapaassa maailmassa mahdollisuutena olisi ollut sopimuksen purkaminen, mutta se ei tullut kysymykseen.

– Totta kai olisin voinut lähteä kotiin. Ilmeisesti sopimuksen olisi voinut purkaa, mutta sitten ei olisi tiennyt, olisiko seuraava futispeli syksyllä, jos silloinkaan. Milloin sitä olisi saanut pelata seuraavan kerran? Nyt kuitenkin elää vähän toiveita, että pikkuhiljaa pääsisi pelaamaan.

Puhelin on tullut tutuksi, kun 29-vuotias jalkapalloilija on viettänyt huippufutaajan korona-arkea vajaan 200 000 asukkaan autioituneessa kaupungissa, jossa jonotetaan ruokakauppaan keskellä yötä. Forsell kertoi aiemmin Twitterissä käyneensä ruokakaupassa ostamassa mansikoita neljältä yöllä. Yöllä lenkkeilevälle pelimiehelle se ei toki ole kummoinen juttu.

– Täällä oli sellainen rajoitus, että läheisellä huoltoasemalla sai olla yksi ihminen sisällä ja loput jonottavat pihalla. Lidlissä taisi saada olla 15 tai 20 henkilöä samaan aikaan kaupassa ja muut jonottivat pihalla. Sen takia siellä oli sitten kahdelta yöllä vielä sadan metrin jono, kun ihmiset kerrankin kävivät kaupassa ja kaupat saivat olla auki. Nyt ne rajoitukset ovat poistuneet. Kaupassa saa olla normaalisti, Forsell kertoo Puolan rajoituksista.

”Nyt minulla ei ole mitään niistä. Sitä voi miettiä, miltä se tuntuu.”

Öisin treenaaminen, kaupassa käynti keskellä yötä ja leipominen ovat asioita, joita Forsell tuskin osasi odottaa tekevänsä nyt, kun sarjakauden piti huipentua. Jalkapalloilijan työ on muuttunut koronaviruksen takia yksinäiseksi puurtamiseksi. Joukkueen valmennukselta tulee ohjeet, ja niiden mukaan mennään.

Forsellin tavoitteena on olla Huuhkajien kisakoneessa kesällä 2021. Kuva: Juha Tamminen

Ulkomailla yksin harjoitteleminen ja oleminen vaatii luonnetta. Forsellin kohdalla prioriteetit olivat selkeät, kun hän lähti Kielceen. Nyt tekemiseltä on osittain lähtenyt pohja. Leipomaan hän ei Puolaan asti lähtenyt.

– Olen täällä sitä varten, että pelaan. En tullut tekemään mitään kavereita tänne. Tulin tähän sarjaan ja joukkueeseen sen takia, että pääsisin EM-kisoihin. Nyt minulla ei ole mitään niistä. Sitä voi miettiä, miltä se tuntuu.

– Mutta en ole ainoa, Forsell muistuttaa nopeasti.

Niin, EM-kisat siirtyivät vuodella kesälle 2021. Forsell uskoo, että hänen kohdallaan vuodella lykkääminen voi olla jopa hyväksi. Tavoite on olla Huuhkajien kisakoneessa.

– Korkeintaan olen parempi pelaaja silloin. En ainakaan ole huonommaksi muuttumassa. Varsinkin jos saa pelata koko ajan kuten tähän asti. Toki se oma malttamattomuus kasvaa koko ajan, mutta en näe sitä (vuoden siirtoa) mitenkään negatiivisena omalta osaltani.

”Mitä minä oikein teen täällä?”

Kun jalkapallo on tauolla ja maailma elää poikkeusaikoja, on täysin ymmärrettävää, että myös jalkapalloammattilainen kyseenalaistaa oman tekemisensä järkevyyden. Eli sen, että asuu vieraassa maassa yksinään, kaukana läheisistään, odottamassa, että yölliset juoksentelut loppuisivat.

– Tiedän kyllä, että olen ammattifutaaja, mutta välillä olen miettinyt, että mitä minä oikein teen täällä? Olen ollut kuutisen viikkoa yksin kotona. Jotenkin tosi turhaa, että olen täällä. Miksi en viettänyt tätä aikaa vaikka jossain muualla? Ei minusta ole oikein mitään hyötyä.

COVID-19 on lyönyt jalkapallolta ilmat pihalle. Se on iskenyt pelaajien ihon alle niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Mutta varmaa on se, että jalkapallon aika tulee vielä. Forsell lupaa olevansa valmis, kun pallo jälleen pyörii viheriöllä.

– Kun tietää, että pelejä tullaan pelaamaan tiuhaan tahtiin, niin ei oikein malttaisi odottaa. Kyllä se tästä taas, kun pääsee sorvin ääreen. Olen kyllä valmis, kun pelit jatkuvat, Forsell toteaa itsevarmasti.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!

Championshipissä Fulhamilla on nousu mielessä! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!