Veikkausliigan tähtipelaajalta havainnollistava esimerkki: ”Jos Messiltä viedään 70 prosenttia palkasta, niin hän saa silti miljoonia tilille – me saamme lomautettuna 30 euroa päivässä”

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigaan palannut ja komean uran ulkomaillakin tehnyt Sakari Mattila puhui Suplan Veikkausliiga ja Naisten liiga -podcastissa veikkausliigapelaajien asemasta koronaviruksen kurimuksessa. Mattilan mukaan pelaajien tilanne on todella tukala.

Koronakriisi iskee tällä hetkellä kovalla kädellä Veikkausliigan seuroihin ja sitä kautta myös pelaajiin, joiden palkanmaksu on uhattuna. Mattilan mukaan pelaajien asema on todella huono.

– Olen huolestunut itseni ja kollegoiden puolesta. Olemme aika lailla liemessä, koska meillä ei oikein ole mitään neuvotteluvaraa. Ymmärrän, että jokaisen pitää laittaa kortensa kekoon, jotta seurat ja taloudet pelastuisivat. Mutta jos pelaajat lomautetaan, niin varsinkin nuoremmat ja uran alkuvaiheessa olevat pelaajat ovat todella liemessä. Aika moni pelaaja Suomessa elää kädestä suuhun, vaikka ammattijalkapalloilijoita ollaankin. Toivottavasti mahdollisimman moni seura ymmärtäisi tämänkin puolen, ja voisimme löytää jonkun yhteisen linjan, Mattila puhuu podcastissa.

Ulkomailta on paljon esimerkkejä siitä, miten pelaajat ovat vähentäneen palkkojaan. Esimerkiksi Barcelonan tähtipelaaja Lionel Messi lahjoitti miljoona euroa koronan vastaiseen työhön, ja lisäksi Barcelonan pelaajat suostuivat 70 prosentin palkanalennuksiin.

Suomessa pelaajien tilanne on täysin erilainen.

– Se on täysin eri asia. Jos Messiltä menee 70 prosenttia pois palkasta, niin hänellä tulee silti miljoonia tilille.

– Suomalaisten pelaajien asema yleensäkin neuvotteluissa on asia, mihin pitäisi tulla isosti muutoksia. Suomessa tehdään esimerkiksi diilejä niin, että sopimus päättyy kaksi kuukautta ennen kuin vuosi loppuu, eikä silloin voi oikein siirtyä mihinkään muualle. Sitten pelaajat ovat ilman palkkoja joka vuosi joulukuun tai marras- ja joulukuun.

Mattilan mukaan pelaajien asemassa on paljon parantamisen varaa.

– Esimerkiksi eläkeasiat pitäisi saada kuntoon siinä miten ne ovat muillakin työntekijöillä. Mielestäni nämä sopimusasiat ovat olleet päin persiitä jo monta vuotta.

– Ehkä nyt kaikkien huulilla on se, että miten se tuki tulisi. Nythän jos meidät lomautetaan, niin se on 30 euroa päivässä, ja se on erittäin pieni raha kenelle tahansa.

Mattilan mukaan yksi vaihtoehto voisi löytyä Ruotsista.

– Siellä pelaajat ovat tulleet jonkin verran vastaan palkoissa, sitten seurat maksaa jonkin verran ja valtio jonkin verran, ja näin pelaajat saavat 80 prosenttia palkastaan.

Kuuntele Mattilan haastattelu kokonaisuudessaan täältä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.