Futisyleisölle pieni huojennus – pelaajia ei lasketa 500 henkilön rajoituksen piiriin

© Kuva: Juha Tamminen

Suomalaisen sarjajalkapalloilukauden alku lähestyy. Juniorisarja ja piirien alaiset sarjat voivat alkaa jo ensi maanantaista lähtien. Kansallinen Liiga ja Kakkonen puolestaan käynnistyvät 13. kesäkuuta, Ykkönen kaksi viikkoa myöhemmin ja Veikkausliiga heinäkuun alussa.

Ainakin heinäkuun loppuun futisseurojen toimintaa ja tuloja rajoittaa valtioneuvoston rajoitus, joka kieltää yli 500 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämisen. Voi olla, että rajoitus poistetaan tai sitä höllennetään elokuun alusta lähtien, mutta aikataulusta, jolloin tästä päätetään, ei ole vielä tietoa.

Pieni huojennus Aluehallintavirastoksen ohjeistuksessa yleisötapahtumien varalle kuitenkin on. AVI tarkentaa ohjeitaan ”usein kysytyissä kysymyksissään”.

Ohjeista selviää, että urheilukentillä kilpailevia urheilijoita – eli jalkapallon tapauksessa joukkueiden pelaajia – ei lasketa 500 henkilön kiintiöön. Osallistujamäärään ei lasketa myöskään ”kentällä olevia toimitsijoita”. Näin ollen joukkueiden valmennusjohto, tuomarit, pallopojat ja -tytöt, kentän reunalla olevat järjestyshenkilöt sekä valokuvaajat luettaneen kiintiön ulkopuolella oleviksi.

Määrittelevä kriteeeri on, että jos ”tilaisuuden tai tapahtuman järjestäjät ovat erillään yleisöstä, heitä ei lasketa osallistujamäärään”. Sama pätee siis myös pääosannäyttelijöihin eli pelaajiin.

Ottelujen sallittuun henkilömäärään lasketaan yleisön lisäksi sellaiset tapahtumanjärjestäjät, toimitsijat ja muut toimijat (kuten myyntipisteiden henkilökunta), jotka ovat yleisön kanssa samoissa tiloissa tai muuten suorassa kontaktissa yleisöön.

Näin ollen seurojen toimihenkilöt, median edustajat, katsomokameroiden käyttäjät ja stadionhenkilökunta vievät sallitusta kiintiöstä osan, mutta joka tapauksessa tämän tarkennuksen nojalla sallittu yleisömäärä noussee kuitenkin helposti 400-450:een.

Samassa ohjeistuksessaan AVI toteaa, että 500 hengen rajoitus yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osalta on ehdoton. Aluehallintovirastot eivät myönnä poikkeuslupia yli 500 hengen tilaisuuksien järjestämiseen.

Lisäksi yleisötilaisuuksissa tulee noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön 16.5. määrittelemiä hygienia- ja varosuosituksia. Tällaisiin lukeutuu muun muassa fyysisten kontaktien välttäminen sekä vähintään 1-2 metrin turvavälit. Ohjeita voi lukea tarkemmin täältä.


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!